Právě dnes začíná Memoriál Václava Ježka, turnaj reprezentací do osmnácti let. Zápasy nadějí už 21. ročníku bude hostit pět stadionů ve Zlínském kraji: ve Staré Městě, Kroměříži, Spytihněvi, Napajedlích a Zlíně.

Česko, které los poslal do skupiny A, čeká na úvod od pěti hodin zápas s Maďarskem v Kroměříži, ve čtvrtek pak na zlínské Letné ve stejný čas vyzve Spojené státy.

„Jelikož letos není kvalifikační fáze, bereme turnaj vážně. Chceme se fanouškům předvést a kvalitním fotbalem je nalákat do ochozů," poznamenal asistent trenéra české osmnáctky Pavel Hoftych (na snímku).

Češi patří k vůbec nejúspěšnějšímu týmu memoriálu. Od roku 1994, kdy se koná, ho vyhráli šestkrát. Loni měli k triumfu blízko, když podlehli stejně starým Ukrajincům až v penaltovém rozstřelu.

„Tým je nový, kluci si na sebe zvykají. Těžko říct, kam můžeme pomýšlet. Ale samozřejmě chceme předvádět co nejpohlednější hru a zároveň mít dobré výsledky," dodal Hoftych, jenž se vrátil do známého prostředí. V 90. letech minulého století oblékal dres Zlína, ještě před šesti lety stál na jeho lavičce.

Právě Ukrajina bude společně s domácím výběrem největším favoritem na vítězství. Za posledních pět let memoriál ovládla hned čtyřikrát, jen v roce 2009 se musela poklonit před českými mladíky.

„Už od dob, kdy v Evropě dominovalo Dynamo Kyjev, se ukrajinské výběry prezentují neskutečně rychlými brejky. A to je zdobí pořád, budou hodně nebezpeční," má jasno Hoftych, kterého ale nedávný výkon Ukrajinců příliš nenadchl. V dubnu na Slovakia Cupu Ukrajina porazila Česko s velkým štěstím 1:0. „Mužstva jsou dnes pochopitelně jiná, ale tenkrát nehráli dobře. Kluci měli smůlu, nicméně potvrdilo se, že jejich brejky jsou vynikající," uznal Hoftych.

Zatímco o hře Ukrajiny, s níž se Česko v případě postupu ze skupiny zřejmě potká v další fázi, má jasno, trochu starosti mu dělá výběr USA. „Je to taková neznámá, ale naštěstí sehráli přípravu s dorostenci Slovácka. Z toho zápasu budeme vycházet, upozornil Hoftych. ⋌(mar)

Program zápasů

Dnes

Česko – Maďarsko (Kroměříž), Ukrajina – Slovensko (Staré Město)

Zítra

Maďarsko – USA (Spytihněv), Slovensko – Japonsko (Napajedla)

čtvrtek 21. srpna

Česko – USA (Zlín), Ukrajina – Japonsko (Kroměříž, všechny zápasy v 17 hodin)

pátek 23. srpna

Utkání o 5. místo (11 hodin, Staré Město), utkání o 3. místo (11 hodin, Kroměříž), finále (14 hodin, Zlín)