„Měl jsem štěstí, že jsem už ve dvaceti šel do Příbrami, kde jsem dostal prostor. Ale jinak dnes už je to trend, že mladí hodně hrají," nehledá ve své bilanci nadstandard zlínský odchovanec.

Vložím do toho jedno srovnání – Davidu Hubáčkovi zela ve 24 letech prvoligová statistika prázdnotou.

(úsměv) Měl víc trénovat. (smích) Ale ne, v té době to bylo úplně jinak. Mladí kluci se jen vzácně dostávali do ligy. Lze na tomto příkladu dobře dosvědčit, jak se doba změnila.

Dnes jej dva starty dělí od magické hranice 300 utkání. Jaké jsou vaše ambice?

Kariéra mi jde pomalu nahoru a postupnými kroky ji chci stále posouvat. Snem každého fotbalisty je dostat se do zahraničí, ale je to těžké. Když si vezmu, že Krejčí dokazoval v lize kvalitu šest let a teď jde do Boloně, což není pořád velkoklub… Reálné se mi jeví dostat se do jednoho ze čtyř TOP klubů v Česku a z něj je pak blíže ven. Ale teď jsem ve Zlíně a musím pořád pracovat, abych mohl pokročit.

Váš význam pro mužstvo dokládá to, že jste v minulé sezoně odehrál nejvíce minut – 2633. O plný počet vás připravila zlomenina nosu v 5. kole v Mladé Boleslavi. Má to pro vás váhu?

Kdybych nebyl platný a neměl formu, tak by mě trenér nestavěl, takže z tohoto pohledu jsem byl spokojený. Dosáhnout přitom na plný počet minut, bylo by to moc pěkné, avšak zase jsem se obešel bez karet a dalších zranění.

K osobnímu vrcholu vám asi chyběla už jen vstřelená branka. Je to vaše meta pro nadcházející sezonu?

Pravda, gól mi v dresu Zlína schází. Měl jsem šance, které jsem však neproměnil. Chci skórovat teď.

Fanoušci se tedy mohou těšit na další útočné výpady?

V rámci bezpečného rizika ano. (úsměv) Ale že bych zápas strávil na hrotu, to ne. Pořád jsem stoper. (úsměv)

Čeká vás už pátá sezona v první lize. Mění se vaše příprava?

Dřív jsem nepracoval v takových dávkách jako teď. Začal jsem spolupracovat s naším kondičním trenérem Michalem Molkem a oproti předchozí přípravě jsem si zase přidal. Věnuji se kondičním, dynamickým či rychlostním prvkům, zkrátka všemu, co dnešní moderní fotbal vyžaduje. A navíc jsem si nyní domluvil fyzioterapii s Katkou David, která mi i přes nabitý program věnuje čas. Jsem za to vděčný. Věk nezastavím, tak co nejvíc pracuji, abych se posunul dále.

Zabral v létě celý tým? Po minulé sezoně jste říkal, že budete muset víc trénovat, abyste se zlepšili.

Každému prospěla pauza před startem přípravy a hned od jejího úvodu všichni zvýšili obrátky a zase pracují na sto padesát procent. Nechceme zaspat začátek jako na jaře, naopak míníme dokázat, že nejsme v lize náhodou. Myslím si, že jdeme herně nahoru a bude to dobré.

Jak jste spokojený s přípravou z pohledu pokladníka?

Kluky musím pochválit. Ti, co měli dluhy, tak je srovnali a už proběhlo v pohodě i zápisné nových hráčů. Tam je nejvyšší taxa. Takže já bych se nezlobil, kdyby ještě někdo přišel. (smích)

Třeba bude přání splněno. Byť ne z finančního, zato ze sportovního hlediska je však pro vás důležité, že dle všeho vám zůstane parťák v obraně Tomáš Hájek, je to tak?

Ano, my spolu můžeme hrát i poslepu a podržet jeden druhého. Nicméně já jsem mu případný odchod do Liberce přál, aby si zahrál evropské poháry. Byl trošku smutný, když angažmá nevyšlo. Každopádně vůli podávat výborné výkony má pořád stejnou, chce dokázat, že na to má. Přestup se pak může podařit další léto nebo třeba už i v zimě.

Ligu zahájíte utkáním s Příbramí. Na klubovém webu vás hecoval Josef Hnaníček, jestli s ním a Davidem Štípkem vypíšete odměnu pro tým za vítězství. Co vy na to?

Jsem na to samozřejmě připravený. Už když jsme loni v Příbrami vyhráli, tak mě to něco stálo a zaplatím rád znovu. Je to pro nás důležitý zápas.

Soupeř hodně obměnil kádr. Zkušené hráče včetně Bednáře a Zápotočného nahradilo mládí a zahraniční akvizice. Překvapilo vás to?

Ano. Pro nás je to ale možná horší, noví kluci se budou chtít ukázat. Budeme muset být hodně obezřetní a připravení.

Zaujaly vás ještě některé změny v jiných klubech?

Hodně mě zajímá Brno, kde jsem také působil. Když jsem nejdřív viděl odchody z týmu, přišlo mi to zvláštní. Ale pak jsem sledoval příchody a musím říct, že mužstvo bude hodně silné.

Co očekáváte od nového soutěžního ročníku?

V posledních letech se čím dál více ukazuje, že každý může porazit každého. Nicméně vrch obsadí zase pět týmů a mezi zbytkem proběhne mela. My bychom se chtěli prezentovat jako loni na podzim. Bude to těžké, soupeři na nás jsou nachystaní, ale alibi stranou. Musíme hrát svůj fotbal. Prvořadým cílem pro nás bude záchrana, ovšem znovu nechceme být třináctí. Je reálné, abychom se pohybovali uprostřed tabulky.

Nejzkušenější fotbalisté Zlína

Podle startů v první lize:

1. David Hubáček 39 let 298 zápasů 4 góly
2. Tomáš Janíček 33 let 196 zápasů 6 gólů
3. Antonín Fantiš 24 let 151 zápasů 13 gólů
4. Jakub Jugas 24 let 104 zápasů 4 góly
5. Josef Hnaníček 29 let 85 zápasů 8 gólů
6. David Štípek 24 let 74 zápasů 3 góly

JAKUB JUGAS

Narozen: 5. 5. 1992, Zlín

Výška/váha: 184 cm, 85kg

Post: Obránce

Mládežnické kluby: Jiskra Otrokovice, Zlín

Profesionální kluby: Zlín (2010–2012), Příbram (2012–2014), Brno (2014–2015), Zlín (2015–)

Reprezentace: ČR U16 (2008), U17 (2008/09), U18 (2010), U19 (2010–2011), U21 (2012–2015)

2633 Tolik minut odehrál čtyřiadvacetiletý stoper v minulé sezoně první ligy. Byl tak nejvytíženějším fotbalistou Zlína i celé soutěže. O plný počet 2700 minut jej připravila zlomenina nosu v utkání 5. kola v Mladé Boleslavi, kvůli které střídal.