Nebýt jeho pohotového zákroku v 61. minutě úvodního utkání Fotbalové národní ligy s Třincem, na světelné tabuli by po devadesáti minutách stav 0:0 nesvítil.

Brankář Dostál špatně vyběhl a jeho chyba málem skončila gólem. Za záchrannou brzdu zatáhl právě zkušený stoper.

„Šlo asi o klíčový okamžik," uvědomuje si Malý, který se proti Slezanům v obraně pořádně zapotil. „Ve skrumáži jsme nepokryli zakončujícího hráče a můžeme jen poděkovat fotbalovému bohu, že nás za to nevytrestal."

Třinečtí přijeli na Letnou s jednoduchou taktikou: bořit a vyrážet do smrticích brejků. A Zlín za celý zápas nenašel na soupeře zbraň.

„Byli jsme víc na baloně, protože soupeř zvolil spíš defenzivní taktiku a příliš vysoko nás nenapadal, málem jsme však dostali lekci z produktivity," ví sedmadvacetiletá opora Fastavu.

Třinec hrozil jen občas, což bylo pro bránící hráče složité. Museli se soustředit na každý okamžik. „Na první pohled to mohlo vypadat jako snadný zápas, nicméně byla tam spousta sprintů a člověk se musel soustředit na každou standardku," vysvětluje.

I když měl Zlín velké štěstí, udržel nulu. To Malého těší. „Nakonec jsme si s tím poradili a udrželi jsme vzadu čisté konto, což je pro defenzivní činnost mužstva vždy dobré vysvědčení," dodává.

Ševci musí v první řadě zapracovat na ofenzivě. Tým se učí pod koučem Martinem Pulpitem nové rozestavení 4–3–3 a na herním projevu to je znát. Hra vypadá těžkopádně, záložní řadě chybí myšlenka.

Malý si uvědomuje, že s podobnou taktikou bude jezdit na Letnou více celků, proto se ševci musí co nejdříve dostat do herní pohody.

„Je potřeba zapracovat na mezihře. Je sice pěkné, že držíme balon, jenomže poslední fáze nám zatím chybí a balon dostaneme jenom po vápno," upozorňuje s tím, že mužstvo by mělo působit kompaktněji.

„V příštích zápasech musíme zapracovat na tom, abychom náš postupný útok dotahovali až do konce, protože soupeř chodí do brejků a může se nám to vymstít."

I přesto, že Fastav vkročil do nové sezony jen bezbrankovou remízou, výkon nepovažuje za zlý. „Fanoušci určitě poznali, že jsme to dnes odmakali až do poslední minuty," míní Malý. (mar)