„Zápas se v mé kariéře řadí nejvýš," přiznal 60letý kouč, který přitom pracoval i v Polsku nebo v Brazílii.

Stejně ale nyní hovoří většina členů zlínského A-týmu. Není se co divit, v banku je odměn, až se z toho točí hlava! Pohárová trofej, následná účast v Superpoháru (utkání mezi vítězem české ligy a vítězem MOL Cupu), bezmezná euforie, prestiž a hlavně kvalifikace klubu do Evropské ligy a s ní spojené miliony. Loni například celek, který proklouzl do základní skupiny, obdržel bonus 70 milionů (v Kč).

„Do soutěže se dřív nikomu moc nechtělo, protože finanční ohodnocení nebylo zajímavé. Kluby na tom byly spíš tratné. Ovšem marketing UEFA funguje čím dál lépe a z peněz odtrhl velkou částku pro Evropskou ligu. Soutěž se stala obrovsky atraktivní i pro TOP celky,“ poznamenal Páník a dodal: „Finále Ajax Amsterdam – Manchester United, co bude teď v Evropské lize, si klidně dovedu představit i jako semifinálový duel Ligy mistrů. Takže nárůst kvality soutěže je obrovský.“

Fotbal FC Fastav Zlín. Ilustrační foto
Fastav vypraví na finále poháru autobusy zdarma! Lístky za 100 a 150 Kč

Jinými slovy, před zlínským klubem se naskýtá příležitost dosáhnout převratného rozmachu. Obzvlášť když okolnosti nahrávají tomu, že vítěz MOL Cupu se kvalifikuje přímo do základní skupiny Evropské ligy. Pokud Manchester United ovládne finále s Ajaxem, bude to tutovka.

„Uděláme všechno pro to, abychom vyhráli. Pro klub to může být obrovsky zajímavé po všech stránkách, fotbal tady může projít vývojem jako v Plzni,“ uvědomuje si Páník, přičemž připomněl, jak západočeský celek z vhodně využitých financí z evropských soutěží vyrostl v českou extratřídu.

První krok je nasnadě – porazit dnes na Andrově stadionu v Olomouci druholigovou Opavu. Zdánlivě jednoduchý úkol, ve skutečnosti dosti náročný.
Za prvé, ševci nevstupují do velké bitvy v ideální kondici. V sobotu se zostudili debaklem 0:3 s Jihlavou a jejich psychika utrpěla další nemilou ránu. Na ní a mentální připravenosti bude navýsost záležet.

„Do Olomouce jsme odjeli už v pondělí navečer a tím jsme hráčům dali jasně najevo, že se mají soustředit jen na fotbal. Budeme je eliminovat od bočních sfér, aby se na utkání stoprocentně nachystali,“ prozradil zlínský stratég.

Za druhé, tým celé jaro sužují zranění a mimo jiné berou kouči Páníkovi manévrovací prostor. Dnes zůstanou mimo hru Diop, Živulič a Pazdera, další hráči budou možná k dispozici se sebezapřením.

„Ale teď už nebudeme nikoho šetřit. Hráči půjdou do hry, aby odbojovali třeba poločas a pak je můžeme stáhnout,“ sdělil Páník.

Bohumil Pánik
Trenér Fastavu Páník má dál důvěru

A za třetí, Opava není žádným otloukánkem ani řadovým druholigovým mužstvem. Ve Fotbalové národní lize prohání Ostravu, která je na druhé postupové pozici a v MOL Cupu zametla ve 3. kole se Slováckem, v osmifinále s Plzní, ve čtvrtfinále s Brnem a v semifinále s Mladou Boleslaví!

„Pokud tým vyřadí čtyři ligová mužstva, není to náhoda,“ uznává Páník. Síly soupeře je si vědom, a proto před dnešním zápasem roku říká:
„Utkání nemá favorita, šance na vítězství je padesát na padesát.“

 Kdo rovné váhy překlopí na svou stranu?

OPAVA – ZLÍN

Zápas: Finále MOL Cupu.
Výkop: dnes v 17.30 hodin.
Místo: fotbalový Andrův stadion v Olomouci.
TV: ČT sport.
Rozhodčí: Příhoda – Moláček, Dobrovolný.
Předpokládané sestavy – Opava: Fendrich – Pospěch, Simerský, Žídek, Helebrand – Schaffartzik – Jursa, Janetzký, Zapalač – Jurečka, Kuzmanovič. Zlín: Švenger – Kopečný, Jugas, Gajič, Matejov – Vukadino-vič, Traoré, Hnaníček, Štípek – Fantiš, Holík.