„Je to pro nás největší vítězství podzimu. Bylo to derby před naším po dlouhé době vyprodaným hledištěm. Výhra nám dává sílu a motivaci do dalších utkání," zářil trenér Zlína Bohumil Páník.

„Já jsem nechtěl hráče přemotivovat a nakonec nám právě chyběl ten náboj. Půl roku teď bude vládnout Zlín," poznamenal smutný kouč Slovácka Svatopluk Habanec.FC FASTAV Zlín- 1. FC Slovácko

Zlín si na zápas připravil dvě překvapení – do brány se postavil Holý, na pravou stranu zálohy nastoupil kanonýr Železník a jeho místo v útoku zaujal Holík.

„Holého jsem nasadil kvůli výškové převaze soupeře, aby sbíral vysoké balony," vysvětlil 58letý Páník.

Po úvodní choreografii domácích fanoušků a záhy i hostujících sledovali natěšení příznivci opatrný fotbal. Jen přece útočněji naladění ale byli ševci a v 21. minutě měli první velkou šanci v zápase. Po brejku si Koreš zasekl Hofmanna, ovšem na Heču nevyzrál. O dvě minuty později byl po centru ve vápně osamocený Železník, jenže zamířil také jen do brankáře Slovácka.

Na konci první půlhodiny získali ševci pevnou půdu pod nohama, hosté kupili řadu nepřesností. Holík v nadějné pozici střílel křižně mimo, na Poznarův přízemní pokus se Heča natáhl. Ve 33. minutě už ale fotbalisté Zlína potrestali bídný výkon Slovácka. Poznar dostal přihrávku za obranu, Košút se domníval, že brankář míč převezme a vypustil bránění, načež vysoký útočník s přehledem obstřelil Heču – 1:0.

Po gólu hosté zabrali a Holého poprvé ohrozil Havlík. Jeho projektil 206 centimetrů vysoký brankář vyrazil jen před sebe, další nebezpečí však obrana Zlína zažehnala.

Ve 39. minutě uchránil Slovácko od pohromy zázračným zákrokem Heča. Vychytal Železníkovu hlavičku zblízka.

„První půlku jsme hráli velice vlažně. Osobní souboje, bojovnost a přepínání při ztrátě míče nám nic neříkalo. Domácí mohli vést i o tři branky, měli na to šance," uznal Habanec.FC FASTAV Zlín- 1. FC Slovácko

Po změně stran nejdřív zahrozil Civič, ale jeho pokus byl zblokován. Poté už si vypracovali nadějné akce zase domácí. Jenže Holík po rychlé akci nepředal přesnou finální nahrávku, Živulič osamocený po rohu střílel vedle a Poznarova hlavička letěla nad.

Nevyužité příležitosti ševce mrzely v 63. minutě. Hosté v té době na hřišti už vládli a po centru se Došek hlavičkou trefil přesně do horního růžku – 1:0.

Zareagovat mohl v 67. minutě domácí kapitán Železník, jenž se prodral do zakončení, ovšem Heča opět ukázal své vysoké kvality. Od té chvíle už ale byli aktivnější fotbalisté Slovácka a v 78. minutě měli na kopačce rozhodnutí. Konkrétně Valenta, který se ocitl osamocený před Holým, jenže ten jej ke štěstí Zlína skvěle vychytal.

Vítězná branka tak padla na druhé straně. Nejdřív nepotrestal chybu Kuncla Koreš, ale v 81. minutě se po dalším přehmatu Slovácka ve středu pole řítil na Heču Vukadinovič a střelou na zadní tyč rozradostnil fanoušky i sebe – 2:1. Byla to jeho první trefa ve Zlíně.

„Nám se povedla první půle, kde jsme mohli odskočit více ve skóre. Hosté první poločas přežili a stupňovali nápor, který vyústil ve stav 1:1. Musel jsem začít střídat, abychom to uběhali. Přišel Vukadinovič a ten utkání rozhodl. Jsem spokojen, obzvlášť za první poločas," hodnotil Páník.

Slovácko se v závěrečných minutách už nezmohlo na nápor, naopak hrozili ještě domácí, Vukadinovič a Motal, avšak skóre už také nezměnili.

Nicméně to je nemrzelo. Po utkání si se svými fanoušky vychutnávali sladké vítězství.

„Druhý poločas byl z naší strany lepší, ale dostat dvě branky z brejků, to je naše ostuda. I když jsme dali gól a Valenta měl šanci, tak to bylo z naší strany všechno. Ze zápasu jsem zklamaný," neskrýval 46letý slovácký trenér.

Zdroj: DENÍK/redakce

ZLÍN – 1. FC SLOVÁCKO 2:1 (1:0)

Branky: 33. Poznar, 81. Vukadinovič – 63. Došek. Rozhodčí: Příhoda – Blažej, Vysloužil. ŽK: Janíček – Košút. Diváci: 5800.

Zlín: Holý – Pazdera, Jugas, Hájek, Matějov – Železník, Živulič, Janíček (78. Motal), Koreš (83. Malý) – Poznar, Holík (68. Vukadinovič). Trenér: B. Páník.

Slovácko: Heča – Kuncl, Hofmann, Košút, Břečka (83. Koné) – Diviš, Havlík, Šumulikoski, Valenta, Civič (77. Kovář) – Došek. Trenér: S. Habanec.