„Je to pro mě specifické utkání, v klubu znám i údržbáře. Zavolám si s panem Větrovským (generální ředitel Příbrami – pozn. red.) i Starkou (majitel klubu – pozn. red.). Přijdou také babička, děda, ségra a další blízcí. Byl bych rád, kdyby mi trenér dal na chvíli příležitost. Ale záležet bude na vývoji, pro mě už je výhra jen to, že se dostanu na lavičku," uvědomuje si 23letý fotbalista, který se rok zotavoval po zranění kolena.

V Příbrami kopal do balonu od svých devíti let a o sedm roků později se v jejím dresu významně zapsal do statistik české první ligy.

Na světě byl 16 let a 110 dnů, když v ní 3. srpna 2008 debutoval v duelu proti Brnu. Stal se tak třetím nejmladším hráčem v historii soutěže.

„Do mužů mě vzal kouč Massimo Morales, asi jsem se mu líbil. A i když jsem byl mladý, zůstal jsem pak v základu. To jsem nečekal, ale bylo to fajn. Ze žáků jsem vlastně během necelého roku přeskočil čtyři dorostenecké kategorie," poznamenal rodák z Prahy.

Příležitosti si cenil, na druhou stranu dnes má po svých zkušenostech pro nadějné hráče jedno doporučení.

„Kluci spěchají do chlapů, ale není to správná věc. Dorostem by si měl každý projít. Zde jsou ještě možné parádičky a různé technické kousky, v chlapech už si nemůžete vše dovolit. Není na to čas a prostor, hraje se týmově, o body a o peníze," vysvětlil Fantiš.

Zažil zadostiučinění

Každopádně zažil věci, o kterých se jeho vrstevníkům jen zdálo. Tak například si jej jako benjamínka vzala do parády média a tvořila příběhy.

„Nevyrůstal jsem v úplně dobrých podmínkách a když jsem poslouchal hudbu, snil jsem o tom, že o mně lidé budou číst a budou mě znát. Co jsem si řekl, tak jsem si splnil a bylo to pro mě zadostiučinění," prozradil český mládežnický reprezentant.

Za Příbram nakonec v sezonách 2008/09 a 2009/10 nastoupil do 43 utkání a vstřelil dva góly. Následoval přestup do Ostravy, kde strávil tři a půl roku, načež v prosinci 2013 putoval do ambiciózního Jablonce.

Před rokem v září však jeho kariéru zabrzdilo vážné zranění kolena.

Velkou pomoc našel teď na podzim ve Zlíně, kam přišel na hostování ze severočeského cel­ku.

„Jsem překvapený, jak se o mě klub postaral. Honza Jelínek, Katka David a Michal Molek pro mě dělali maximum. Čtyři měsíce od druhé operace jsem nastoupil za B-tým. To nečekal ani Jelda, který říkal, že teď ten půlrok nestihnu. Věřím, že je otázkou času, kdy budu hrát jako dříve," vzhlíží optimisticky Fantiš.

Na trávník vyběhl opět 18. října v duelu Zlína B se Slováckem B. Nechtěnou zápasovou pauzu tak ukončil po 13 měsících a 18 dnech. A zažil přitom nesmírnou radost.

„Cítil jsem mrazení, jako kdybych šel poprvé na hřiště," rozzářily se oči usměvavému fotbalistovi.

Rád bych tady zůstal

Ve třetí lize sbíral minuty jako náhradník. Teď nasává atmosféru s A-týmem, kterému chce pomoct.

Zlínskému klubu je totiž za věnovanou péči velmi vděčný a na jaře se míní v jeho barvách prát o ligové body.

„Panu Grygerovi jsem řekl, že bych tady rád zůstal. Chci odvést nějakou práci pro mužstvo, doufám, že budu platný. Snad se v zimě domluví s Jabloncem mé další působení ve Zlíně," přeje si Fantiš.

A také touží po dalších bodech pro ševce, byť si uvědomuje, že to devátý Zlín bude mít na půdě desáté Příbrami, která také nasbírala 17 bodů, těžké.

„Složitě se tam uhrávají body. Soupeři se nepovedl pohár (prohra 1:5 s Hradcem Králové – pozn. red.), pan Starka byl naštvaný a kluci teď budou hodně namotivovaní, budou nás muset porazit. Ale my jedeme vyhrát," pronesl milovník módy, který si vzhledem k vstřícnosti lidí velmi pochvaluje pobyt na Moravě.