Ovšem jiný případ je, pokud jsou dělány záměrně. Tedy pokud někdo podvádí. Ve velkém fotbale momentálně za tu největší, v podobě korupce, pyká bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr.

V regionech se v zásadě hraje podle pravidel. Občas se objeví nějaký Řepkův blikanec, nějaká ta facka či hra „na černo“.

V novodobé historii kopané na Zlínsku však byly zaznamenány hned dva podvody, které nejsou hned tak k vidění a také byly exemplárně potrestány.

O ten první a největší se na konci sezony v červnu 2009 postaraly oddíly Hvozdné a Nevšové, které s cílem zachránit se vyslaly v posledním kole do boje v dresu obou týmů trojici stejných hráčů. Výsledek? Vše se provalilo, týmy a aktéři podvodu vyfasovali exemplární tvrdé tresty a vysoké pokuty. Naštěstí se všichni ponaučili a nyní se fotbalem opět baví.

Poslední největší průšvih spáchali před čtyřmi roky ve Vlčkové. Zde ani nebyl záměr chybujícího klubu čerpat nějaké výkonnostní výhody, jako spíše vůbec sehnat dostatek hráčů pro zápas. A tak si trenéři nedělali hlavu, když byl k dispozici hráč bez registrace. A ne jednou. Dva roky pokoušeli osud, až se ucho džbánu utrhlo. Disciplinární komisi došla trpělivost a dlouholeté nerespektování řádu potrestala vyloučením týmu mužů do konce sezony a tučnou pokutou. A z této lekce se již ve Vlčkové nevzpamatovali a klub prakticky zanikl.

Jasné, na nejnižší úrovni nejde o miliony či zlatá vejce, fotbal se zde hraje pro zábavu.

Ale pořád se musí hrát podle pravidel!