„Může operovat na obou stranách hřiště a přesně tento typ fotbalisty jsme hledali. My jej budeme zkoušet nalevo. Když jsme hráli proti Příbrami, speciálně jsem tým na něj upozorňoval. Je technicky výborně vybavený," má radost z posily 59letý kouč. V rozhovoru pak informuje i o probíhající přípravě na novou sezonu.

Jsou ve hře ještě i další příchody?

Pokud by někdo vyšel, musel by to být fotbalista na TOP ligové úrovni, který jednoznačně vytlačí našeho hráče na daném postu.

V závěru minulé sezony vám kvůli zdravotním potížím chyběli Diego Živulič a Dame Diop. Jaký je jejich stav nyní?

Diego trénuje a je vidět, jak se pomalu posouvá zase nahoru. To je potěšující. Dame odtrénoval úvod přípravy individuálně, následně se připojil k mužstvu a vypadalo to dobře, jenže teď jej znovu postihla bolest pánevní ploténky. Takže na dva tři dny je vysazený.

Příprava jinak probíhá podle vašich představ?

Důležité je, aby hráči byli zdraví, což teď není splněné. Někteří jsou mimo. Nicméně kromě Fantiše, jenž musel na operaci s přetrženou šlachou v kotníku, jsou to jen takové bolístky, které se během přípravy běžně objevují. Pomáháme si hráči z juniorky a alespoň kluky vidíme v akci. A třeba Víťu Mlýnka jsme na základě výkonu na turnaji v Žirovnici nominovali i do utkání s Radomiakem.

Jste spokojený s prací i dalších mladých hráčů?

Ondra Bačo už s námi byl a zná zátěž. Šimon Chwaszcz má rezervy, ale posunuje se, zesiluje a do budoucna je pro nás zajímavý. Kluci si teď musí hlavně navyknout na tréninkový záběr a vydržet jej ve zdraví. Zatím kráčí v pořádku.

Celý tým podstupuje intenzivnější tréninky v posilovně. Byl to váš požadavek?

Každý se vyvíjí a v předchozích přípravách jsme nemohli na hráče nasypat všechno najednou. Oni si navykli na určitou zátěž a teď přišla další fáze, kdy museli dostat nové prvky. Mají záběr i na jiné partie, než jak byli zvyklí. Možná i proto pociťují větší únavu. V oblasti posilování je přitom velmi zainteresovaný Michal Molek.

Další novinkou je individualizace tréninků. Chcete rozvinout jednotlivé dovednosti u hráčů?

Několikrát už jsme rozdělili tým na defenzivní a ofenzivní hráče a budeme v tom nadále pokračovat. Hráči, kteří se ocitávají v brankových situacích, je musejí více trénovat než defenzivní fotbalisté a naopak. Myslím si, že půjdeme nahoru ve finalizaci útočné fáze i v tom, abychom nechybovali. Je to spojené s tím, že jsme rozšířili realizační kádr o Broňu Červenku. S Honzou Sombergem dostávají více prostoru a tréninkových jednotek. Já jsem teď spíš ten, který řekne cíl a to, jakými prostředky k němu dojít.

Vyhovuje vám to?

Maximálně. Mám čas sledovat hráče a vypichovat detaily. Když je sám řídíte, spousta věcí vám uniká. Asistenti jsou schopní, obohacují tréninkové metody a i mužstvu to půjde ku prospěchu. Na taktické tréninky se přitom stále soustředím osobně.

Co vám naznačují přátelské duely?

Dávali jsme k sobě nové kluky s těmi zaběhlými, takže některé výkony byly trochu nesourodé. Ale časem si to sedne a rotovat budeme nejsilnější hráče, které máme k dispozici. Teď to zatím probíhá tak, aby hráči byli pod kondičním tlakem. Ve výkonnosti mají rezervy a to je dobře, musí se s tím poprat mentálně, aby byli lepší a odolní.

Jak bude koncipovaná další část přípravy?

Hráči měli spoustu individuálních jednotek, při kterých si splnili běžecké povinnosti, absolvovali posilovnu a do toho jsme s nimi kondiční věci dělali hodně herními způsoby. Teď budeme pořád pokračovat v práci s míčem. Probíhá pod tlakem a v rychlosti, jelikož bez ní dnes nic nejde.