„Myslím si, že nemůžu říct nic jiného, než že jsem spokojen. Myslím si, že první sezona v Juventusu se mi povedla a jsem rád, že jsem se stal natvrdo hráčem Juve. Nemění se pro mě nic, je přede mnou dlouhá cesta dřiny a snahy, protože jsem se stal hráčem nejlepšího italského klubu, kde je obrovská konkurence. Z přestupu jsem obrovsky šťastný. První cíl jsem splnil, a to ze Zlína přestoupit rovnou do zahraničí, teď mám další cíle, které se budu snažit uskutečnit," řekl šťastný Roman Macek, odchovanec fotbalového Fastavu.

Nedávno jste byl zraněn, jak se to přihodilo?

Zranění se mi přihodilo hned v prvním utkání po reprezentační přestávce, a to proti FC Janov. Stalo se to, bohužel, tak zbytečně, že mě to mrzí dodnes a ještě teď mi po střetu s brankářem hostí běhá mráz po zádech. Po odraženém míči a také po odpískaném faulu se míč odrazil do vzduchu, pro který skákal gólman proti mně a srazil mě k zemi tak nešikovně, že mi tělem spadl na kotník, který byl v krkolomné pozici. Byla to obrovská bolest, utkání jsem po tomhle střetu nedohrál.

Co přesně se vám stalo?

Nakonec ze všech vyšetření se prokázalo, že jde o přetržené vazy v kotníku.

Bylo to první vážnější zranění v kariéře?

Určitě si myslím, že šlo o mé první vážnější zranění a doufám, že také poslední. Zároveň ale musím konstatovat, že jsem se uzdravil o dva týdny dříve, než se předpokládalo, takže z tohohle hlediska jsem rád, že jsem to zvládl.

Jaký máte teď program?

Po rychlé rehabilitaci jsem se zapojil minulý týden do prvních tréninků s týmem.

Kdy se dostanete zpět do sestavy?

Doufám, že co nejdříve. Pokud budu správně připraven na play off, tak doufám, že všechna utkání odehraji v základní sestavě jako předchozí zápasy, kdy jsem byl k dispozici.

Co vás ještě čeká do konce sezony?

Očekávají nás ještě dvě přátelská utkání, po nichž 10. června odcestujeme do města Chianciano, kde odehrajeme finálovou fázi o titul mistra Itálie. Už teď víme, že v základní skupině nás čeká Inter a FC Janov. Na třetího soupeře si musíme ještě počkat, ten vzejde z baráže.

Jak je soutěž sedmnáctiletých sledovaná divácky a mediálně v porovnání s Českem?

Mediálně i divácky je to sledováno určitě více než v České republice, zvláště když nastupuji za mládežnický tým Juventus. Chodí se na nás dívat spousta lidí, také se velice řeší jak výsledky, tak jednotlivci vzhledem k jejich budoucnosti a případnému pokračování v A týmu. Například naše finálové utkání nejslavnějšího italského turnaje pro naši kategorii proti Chievu bylo vysíláno na hlavním sportovním kanále.

Jak se daří vašemu mužstvu a jakým systémem se soutěž hraje?

Italská soutěž se dělí na tři části. První skupina je sever Itálie, ve které jsme nastupovali my společně například s oběma týmy z Janova, také silné Parmě nebo jsme odehráli dvě derby proti týmu FC Torino. My jsme základní část sezony dokončili na prvním místě a kvalifikovali jsme se ihned do závěrečných fází. V průběhu sezony jsme vyhráli i nejslavnější turnaj naší kategorie, kde jsme porazili týmy, jako jsou AS Řím, Lazio Řím, Hellas Verona a ve finále Chievo. Teď nás ještě čeká play off, kde jsou dvě skupiny po čtyřech, ze kterých postoupí z každé skupiny dva týmy do závěrečných bojů.

V kvalifikační skupině jste nastoupil za reprezentaci ve Zlíně proti Itálii. Italové v době, kdy vedli, velmi často tahali čas poleháváním na trávníku. Je to v italských soutěžích obvyklé?

Je pravda, že Italové, kteří v utkání proti nám dlouho vedli, se snažili tahat čas, jak nejvíce to šlo, a také na to doplatili, ale v naší soutěži to takové určitě není. Naopak mě překvapilo, že v Itálii se hraje velice tvrdě.

Kolik zápasů A týmu Juventusu jste v letošní sezoně viděl?

Příliš utkání jsem nestíhal, protože jsme hrávali mistrovská utkání. Každopádně jsem stihl utkání Ligy mistrů proti Realu Madrid, což byl obrovský zážitek.

Co vám v Itálii nejvíc chybí z Česka a co byste naopak v Česku uvítal z Itálie?

Miluji pizzu a italskou zmrzlinu, ale nastanou chvíle, kdy mi chybí určitá česká jídla. Pokud Itálii něco chybí, tak to budou určitě hezká děvčata, která máme v Česku. Každopádně v Itálii se mi líbí po všech stránkách a jsem spokojený, ale když přijedu domů, tak je to příjemná změna a vždycky se velice těším na rodinu, přítelkyni a mé přátele.

Byl jste vyhlášen nejúspěšnějším sportovcem kraje do 18 let. Co říkáte na výsledky této ankety?

Samozřejmě si toho nesmírně vážím, přece jenom jde o ocenění z mého kraje, takže mi to udělalo nesmírnou radost. Slavnostního večera jsem se nezúčastnil, protože jsem byl v Itálii, ale zastoupila mě rodina, která mi průběh celého večera popsala moc dobře. Jsem velice rád za tuhle cenu.