Odchovanec Jakub Jugas po štaci v Příbrami působí nyní na hostování v Brně a hlavně má nakročeno k účasti na červnovém Euru do 21 let. Historicky největší fotbalové události pořádané v České republice.

Byť ale 22letý obránce nyní létá na mnohem vyšší úrovni, než na jaké se nachází Fastav, tak mateřský klub je nedobytně opevněn v jeho srdci.

„Zlín bude vždycky nejlepší. Strašně toho lituji, že nehraje v první lize. Když absolvuji zápasy a všechno vidím, tak si říkám, jak v soutěži nemůže být. Má stadion, zázemí, je to velké město, lidé by chodili… Přeji si, aby se vrátil," líčí obdivovatel Cristiana Ronalda a Lionela Messiho.

Jak se z vašeho pohledu Zlínu vydařil podzim ve FNL?

Hodně dobře. Jen mě mrzí výsledek z posledního utkání s Kolínem. Vyhrát tento duel plus třeba ještě jeden a kluci byli v popředí.

O víkendu mužstvo vybojovalo třetí místo v zimní Tipsport lize. Překvapilo vás?

Velmi mile. Je vidět, že kouč Pulpit tým výborně připravil fyzicky a trenér Páník teď vše doladil. Kluci se prezentovali dobrými výkony.

Komunikoval jste s bývalými spoluhráči během soutěže?

Ano. Se Zlínem jsme byli i ve skupině, tak jsem pak výsledky hned dostal sežrat. Putovala ke mně vytištěná tabulka, jak je Brno poslední s nulou a Zlín první. (Smích.) Hecovačky nechyběly. Ale já jsem jim to pak vrátil, jak obdrželi rukavici od Hradce. (Smích.)

Jak si Zlín povede na jaře?

Během Tipsport ligy jsem si v duchu říkal, že by se postup mohl povést. Výrazně napoví první tři těžká kola. Když je tým zvládne, dostane se ke špici a bude se rvát o ligu do posledního kola.

Existuje varianta, že byste v blízké době znovu oblékal žlutomodrý dres?

Jsem hráč Zlína, tak všechno záleží na klubu a poptávce. Pokud si zahraji na šampionátu a naskytne se možnost odejít do zahraničí, tak toho využiji. Jestliže zůstanu doma a Zlín postoupí do Synot ligy, tak bych samozřejmě mnohem raději působil tady než v jiných klubech. Hrát ligu za Zlín, to je obrovský sen.

Před vámi teď stojí ještě jedna výzva v podobě účasti na domácím Euru. Jak vnímáte tento sportovní svátek v zemi a možnost přímého startu?

Momentálně pro mě znamená nejvíc. Dva roky dělám úplně všechno pro to, abych se vešel do nominace. Teď pracuji dvojnásob. Na silové stránce, kondiční a na hře s balonem.

Jak vidíte svou pozici?

Konkurence je obrovská. Na mém postu je sedm lidí připravených pro jednadvacítku. Kalas, Brabec, Petrák a další čtyři hráči z ligy. Máme víc stoperů než útočníků. (Úsměv.) Musím dát kolektivu prostě něco navíc, rozhodnout výkonem.

Patří k vašemu cíli vysloužit si zahraniční nabídku?

Všichni do toho jdeme s touto vizí. Nicméně na prvním místě je týmový úspěch a postup na olympiádu, na to navazují individuální mety.

Nelitujete toho, že česká skupina má místo konání v Praze?

To mrzí vždycky. Když hrajeme třeba v Uherském Hradišti, tak pokaždé sháním padesát lístků pro rodinu a přátele. Bohužel největší stadiony jsou v Praze. Ideální by bylo nastoupit k finále ve Zlíně. (Úsměv.)

O nominaci bojujete v Brně, které balancuje na hraně sestupu. Je dění v klubu horké?

Nejsilnější tlak z konce podzimní části, kdy panovala velká nespokojenost, opadl. Na startu zimy se jasně vytyčil cíl v podobě rychlého posunu tabulkou a záchrany. Tomu podřizujeme přípravu.

Trenér Kotal praktikuje hru se třemi obránci. Jak vám sedí?

Ze začátku jsem tápal, vyžaduje hodně taktických variant a posunů. Musel jsem se dost ptát. Ale teď mi vyhovuje. Mám hodně míč a rozehrávám.

Jste zabydlený v Brně?

Ano, mám tam veškeré vybavení. Věnuji se skoro pořád fotbalu, na bytě mě nebaví sedět. Domů se rodičům přijedu ukázat jednou za měsíc, jak vypadám. (Smích.)

Když se v této chvíli ohlédnete za svou kariérou, jaké jsou vaše pocity?

Že už můžu pověsit kopačky na hřebík. (Smích.) Hrál jsem od divize po první ligu, zúčastnil jsem se ME do 19 let a procházím všemi reprezentačními kategoriemi. Mám ji bohatou. Ale chci se ještě víc posunout. Vzhlížím k Ondrovi Čelůstkovi. Propracoval se na nejvyšší úroveň, to je krása.

JAN ŠMÍD