Oslabení ševci ovšem kritickou situaci v Brně ustáli, v závěru srovnali a ligový podzim zakončili remízou 1:1.

„Před týdnem jsme v derby se Slováckem dostali tři body, v Brně jsme dva ztratili. Takový je prostě fotbal. Někdy vám dá, jindy vezme,“ říká zlínský kouč Bohumil Páník.

Šedesátiletý trenér Fastavu v závěru sobotního střetnutí prokázal velký cit, když na trávník poslal rebela Mehanoviće. A nespokojený Bosňan důvěru náročného nadřízeného splatil vyrovnávací trefou.

I když jste byli ve druhém poločase herně lepší, bod asi berete, ne?
Začali jsme velice dobře, bohužel po asi patnácti minutách naše aktivita opadla. Hlavně po inkasovaném gólu jsme měli problémy. Bylo to však věcí hlavy. Než jsme se vzpamatovali, byla druhá půlka. Věřili jsme, že zápas můžeme převrátit. I po vyloučení jsme pokračovali v naší aktivní hře. Rychlé jsme dostupovali protihráče, soupeři jsme nedali vydechnout. Náš výkon se mi líbil. Někteří hráči se přesvědčili, že jsou to oni, kteří by měli Zlín v budoucnu táhnout.

Oproti derby se Slováckem jste provedl v sestavě hned šest změn. Souviselo to s nepovedeným výkonem?
Gajić s Džafićem stáli pro žluté karty. Chyběli nám také Ekpai nebo Traore. Nehrál ani Mehanović. Do útoku jsme vrátili Diopa. Sestava vyšla z toho, co bylo k dispozici.

Zbrojovka se Zlínem remizovala 1:1.
Páníkovi vyšlo střídání. Ševci i v deseti urvali v Brně bod


Hráči, kteří v Brně nastoupili, ale nezklamali, že?
Nebudu konkrétní, nechci jmenovat žádného hráče. Potenciál tam ale byl. Všichni na hřišti se přičinili o to, že jsme neprohráli. Potěšil mě třeba Hronek, který se na trávníku objevil po delší době a odehrál výborný zápas. Je jeden z těch, se kterými se může počítat.

Od porážky vás uchránil střídající Mehanović. Znamená vyrovnávací gól odpustek, kterým se vykoupil za prohřešek z derby se Slováckem?
Hned na druhý den po pondělním utkání za mnou v půl deváté ráno přišel do kabiny a chtěl o problému hovořit. Rozhovor, ve kterém jsme si všechno řekli, nakonec trval skoro dvě hodiny. Když vychladne, je úplně jiný člověk. Někteří hráči se na hřišti chovají úplně jinak. Taky jsem byl takový. Vysvětlil jsem mu, že jsem ho se Slováckem střídal kvůli výkonu i chování. Neudržel míče, hrál si svůj fotbal, proto šel ze hřiště. Vzhledem k demonstrativnímu způsobu odchodu do kabiny věc není uzavřena. Uvidíme, jak se bude dál chovat. Ode mě dostal výstražnou žlutou kartu, druhý výstřelek už bude červená.

Souhlasíte, že proti Zbrojovce vám pomohl?
Ano. Mehanović je nevyzpytatelný hráč. Pomohl nám k bodu, pro který jsme do Brna jeli.

Jak moc vám cestu za bodem zkomplikovalo vyloučení stopera Bači?
Věřil jsem, že i v deseti nějaký gól dáme. Post stopera jsme řešili už před zápasem. Hrát nemohl Gajić ani Janíček, šanci dostal Hnaníček. Po vyloučení jsme se rozhodli, že dozadu dáme Jirase (Petr Jiráček – pozn. red)., což vyplynulo ze hry. Jiras se sice posunul o patro níž, ale dál hrál svůj způsob hry. Z pozice levého stopera tvořil a kombinoval. Ukázalo se, že to byla dobrá volba.

Co říkáte na výkon osmnáctiletého mladíka Martina Zikla, který si proti Zlínu připsal premiérový ligový gól?
Zikla jsem viděl před týdnem v Jihlavě. Byli jsme na něj dobře připravení. Za nás hrál v obraně o něco starší kluk. Bačis (Ondřej Bačo – pozn. red.) se bohužel nechal unést hrou. Každopádně Zikl je zajímavý hráč. Dva zápasy ho ale nestaví do světla, že je výborný ligový fotbalista. Všechno ukáže až budoucnost. Bude hlavně záležet na tom, jak to zvládne v hlavě. Věřím ale, že může být výborný. Trenéři tady vědí, jak s ním pracovat.

Vítkovice Ridera – Aukro Berani Zlín 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Kašík: Inkasované góly mi zkazily zápas i chuť


Po podzimu přezimujete s dvaceti body na devátém místě. Jste spokojený s touto bilancí?
Po podzimu jsem chtěl dvaadvacet bodů, po sezoně čtyřiačtyřicet. Kdy na jaře přidáme a získáme dvaadvacet bodů, budu spokojený (úsměv). Ale všechno je pouze teorie.

Ovlivnila podzimní výkony a výsledky účast v Evropské lize?
Ano a hodně. Opravdu to pro hráče není jednoduché, ale na druhé straně Evropská liga nás posouvá po fotbalové i společenské stránce. Učí se hrát jiný fotbal, cestují, v noci nespí. Třeba Liberec v minulých sezonách, když hrál evropské poháry, neměl tolik bodů, jako my teď. Věřím, že jaro bude lepší a že zkušenosti získané v Evropě nám pomohou. Hráči ale musí hrát jako tým. Když se jeden, dva nebo tři nechovají týmově, je to problém. 

Už víte, jak bude vypadat kádr Fastavu ve druhé polovině sezony?
Kádr se bude dělat na jaro znovu, zeštíhlí se a určitě provětrá. Když je v kabině hodně hráčů, není to super, když je málo, taky to není ideální. V Brně jsme ale viděli, když jsme hráče neměli, mohli jsme nasadit další.

Věříte, že byste na jaře mohli nahánět Olomouc, Slavii nebo Liberec a zabojovat o pozice zaručující účast v Evropské lize?
Cíl pro jaro je získat minimálně dvanáct bodů, což je jistota záchrany v lize. Každý bod navíc bude dobrý. Mužstvo ale musí mít vyšší cíle. Pokud ale začneme říkat moc nahlas, dostaneme po nose.

Zatímco třinácti ligovým mančaftům podzimní část skončila, vás, Slavii a Plzeň čeká ještě jedno utkání v Evropské lize. Šanci na postup jste ztratili v Tiraspolu, Co tedy od duelu s Lokomotivem Moskva očekáváte?
Cíl je vyhrát poslední utkání. Bylo by hezké porazit tým, který vede ruskou ligu a jehož roční rozpočet ční miliarda osm set milionů korun. Tato částka dává soupeři jiné možnosti. My ale nemáme hlavy dolů. Věříme, že si pohlídáme nebezpečné útočníky Lokomotivu a že s nimi můžeme odehrát rovnocennou partii.

Fotbalisté Zlína (v bílých dresech) se ve čtvrtek večer představili na hřišti moldavského mistra, týmu Šeriff Tiraspol.
Potřebujeme hrát jako tým a dát do zápasu vše, říká Ekpai