„Klidně zápasy oželím a nechám je zahrát kluky, kteří si je vykopali. Nemám s tím problém,“ tvrdil 31letý Jiráček po sobotní přípravě proti druholigovému Třinci (3:0), kdy někdejší reprezentant a hráč bundesligového Wolsburgu, Hamburku, Plzně či pražské Sparty naskočil do druhého poločasu s kapitánskou páskou na ruce.

Jaké jsou vaše první dojmy?
Tempo nebylo takové jako v první lize. Kluci toho mají dost v nohou. Já jsem se zapojil až v pátek. Ale i tak mi dva tréninky stačily. Bude se to ještě vyvíjet. Už asi budeme pracovat spíš s balonem a možná to bude vypadat ještě lépe.

Petr Jiráček (vpravo)
Jiráček prožil vítěznou premiéru, Železník se zranil

Proč máte za sebou teprve dva tréninky?
Se Spartou jsem se připojit nemohl, mohl jsem se připojit k juniorce, ale ta začínala ve středu. A já už ve čtvrtek byl tady. Dělal jsem to podle sebe. Včera a dnes jsem byl poprvé s balonem. Ještě to bylo kostrbaté.

Může vás nové angažmá nakopnout a být novou motivací?
Jsem rád, že jsem tady na přestup a nebudu nikde lítat po hostování a řešit, co dál. Zlínu se povedly fantasticky poslední dvě sezony. Co jsem viděl, kluci jsou poctiví, makají, chtějí se zlepšovat. Můžu jim svými zkušenostmi trochu pomoct.

Váš příchod na přestup se však příliš nečekal. Bylo těžké rozvázat smlouvu s pražskou Spartou?
Byla tam otázka hostování, ale já jsem chtěl na přestup. Tímto způsobem jsem trval na ukončení smlouvy. Dopadlo to ke spokojenosti všech tří stran.

Údajně vás také trenér Bohumil Páník hodně naháněl a dost jste si volali…
Bylo to vzájemné. Než jsem se rozhodl, chtěl jsem mluvit s lidmi v klubu. Jak si to představují do budoucna. Aby to nebyla jen krátkodobá spolupráce. Jak s panem Páníkem, panem Grygerou i majitelem (Červenkou) jsme našli společnou řeč. Zapůsobilo to na mě a budu se snažit maximálně pomoct.

Farmy s chovem prasat v Sazovicích a Mysločovicích. Zde, kvůli výskytu afrického moru prasat ve Zlíně, přijali přísná bezpečnostní a hygienická opatření.
Velkochov je bez moru. Kontroly zamíří k chovatelům

Co pro vás s významnými zkušenostmi znamená Evropská liga?
Samozřejmě je to významné nejen pro mě, ale pro všechny hráče. Je čest si Evropskou ligu zahrát. Samozřejmě pak je ještě Liga mistrů, ale to už je zase úplně jiný level. Co se tady povedlo, je úžasné, čeká nás šest úžasných zápasů. Lidé ve Zlíně se mají na co těšit.

Díky účasti Zlína v evropských pohárech bylo pro vás rozhodování jednodušší?
Asi k tomu přispěly. Ale nechci říkat, že kdyby tady Evropská liga nebyla, že bych sem nešel. Klidně zápasy oželím a nechám je zahrát kluky, kteří si je vykopali. Kluci pro ně celou sezonu dřeli, nemám s tím problém. Jsem připravený na ligu. Každopádně jsou to super zápasy, ale rozhodnutí nechám na trenérovi.

Zlín zatím posílil o pět nových hráčů, další jsou na cestě. Co říkáte tvorbě týmu?
Je jen dobře, když kádr bude široký a bude tady konkurence. To každému prospěje. Všichni chtějí ze sebe vymáčknout to nejlepší, aby se na hřiště dostali.

Jak na vás působil Zlín jako soupeř?
Moc zápasů jsem ve Zlíně neodehrál. Snad naposledy s Plzní za trenéra Šilhavého. (směje se) To je tak šest, možná osm let. Poslední dvě sezony jsem Zlín sledoval pravidelně. Nebýt zkažených dvou jarních částí, bodů mohlo být víc. Stalo se to dvakrát, potřetí se ponaučíme.

Už si říkáte, co byste chtěli v sezoně dokázat?
Ještě jsme se nebavili. Je ještě dlouhá doba, příprava je dlouhá. Nerad bych spekuloval, jak se budeme chtít umístit. Uvidíme, jak se sezona rozjede. Bude to náročné, zápasů bude opravdu moc. Až podle toho bych soudil.

Zázemí na stadionu však není takové jako výsledky. Už jste si stačil všimnout?
Takhle to vůbec neberte. Každý klub má svou historii a vývoj. Nepřijde všechno hned, ale postupně. Když přijdou úspěchy, přijde i to ostatní. Nejde pendlovat mezi první a druhou ligou a chtít zázemí na Ligu mistrů.

Takže s tím nemáte problém?
(Pousměje se) Nejsem hráč, který by na tomhle lpěl nebo to vyžadoval. Hrál jsem druhou ligu v Sokolově, divizi i krajský přebor. Tyhle podmínky mi v pohodě stačí. Samozřejmě je to nesrovnatelné, ale nejsem borec s nosem nahoru, který by tady chodil a stěžoval si. Kopačky, tréninkové věci i hřiště máme, takže víc nepotřebujeme.

Zlín a jeho okolí znáte blíž?
Na Moravu jsem jezdil jen jednou za rok ochutnávat víno. Ale to je celé. Mockrát jsem tady nebyl.

Co říkáte na posilování pražských S, vašich konkurentů?
Rozjel se velký kolotoč peněz, ale je jen jedno místo v Lize mistrů. Nezapomínejme ale i na Plzeň, která se zatím tváří nenápadně. To jí ale bude vyhovovat, protože byla poslední roky na očích. Nyní bude útočit ze zadních pozic. Jeden z pražské dvojice bude na konci sezony smutný. Třeba do toho promluví i někdo čtvrtý nebo pátý. Těžko říct, ale co se tady strhlo, je na Čechy nevídané. Je potřeba si uvědomit, že je to i do budoucna, nikoliv jen pro aktuální sezonu.