Ševci na rozjetou Sigmu neměli, po bezkrevném výkonu moravskému rivalovi podlehli 0:2 a i po čtrnácti kolech se krčí ve spodní části ligové tabulky. „Dneska to prostě byla bída. Nebyl to výkon hodný Fastavu. Nemám z něho dobrý pocit,“ přiznává zkušený záložník a bývalý reprezentant Petr Jiráček.

Souhlasíte, že výsledek odpovídá předvedené hře?
Ano. V prvním poločase byla Sigma jasně lepší. My jsme pořád byli celý poločas v šatně. Nasazení i přístup byl špatný. Ke vší smůle jsme hned v sedmé minutě dostali gól, který soupeře nakopl. My jsme se po obdržené brance až do poločasu nedokázali zvednout. Druhá půle už byla malinko lepší. Možná to ale bylo tím, že Sigma kontrolovala hru.

Celou reprezentační přestávku jste se připravovali na ofenzivní hru Olomouce a hned v sedmé minutě inkasujete. Kde se stala chyba?
Jestli jsem to dobře viděl, byli tam čtyři naši obránci a jeden Chorý, který balon uklidí k tyči. Je pak těžké se o něco pokoušet, když soupeři stačí jeden hráč v šestnáctce, aby nám dal gól. Samozřejmě Sigma hrála velmi dobře. Na jejím výkonu bylo vidět, že je v laufu. O to jednodušší pak zápas pro ni byl.

Čím si mizerný začátek a ospalý výkon vysvětlujete?
Já už nevím, co mám na to odpovídat. Ptáte se mě na to furt, stejně na to hřiště přijdeme a působíme dojmem, jako bychom na něm ani nebyli. Těžko můžeme zvládat zápasy, které z poloviny prospíme. Musíme si k tomu sednout a rázně si to vysvětlit.

Bohumil Pánik
Jsme bázliví, málo běháme a dost kazíme, štve kouče Páníka


Byla o poločase v kabině velká bouřka?
Něco jsme si k tomu samozřejmě řekli, ale pořád to ještě nebylo ono. Musíme hrát od první, ne od šestačtyřicáté minuty.

Druhá půle sice byla lepší, ale pořád ne ideální. Souhlasíte?
Určitě to nebylo ono. Bylo to takové kostrbaté, upracované. Chybí nám lehkost. Do šancí se dostáváme pouze po nějakých odražených balonech, nemáme to připravené. Chybí nám finální fáze, nějaká pořádná střela. Měli jsme pár náznaků, ale pořád to bylo málo.

Přitom vám Andrův stadion v minulosti přinesl triumf v MOL Cupu nebo body v Evropské lize…
Před zápasem jsme se o tom samozřejmě bavili. Odehráli jsme tady dva zápasy v Evropské lize. Mohla to být naše malá výhoda, ale vstoupili jsme blbě do utkání a museli jsme vařit z vody. Dneska nám olomoucké prostředí moc nepomohlo.

Není problém v kabině?
To ne. Samozřejmě fotbalistů různých národností je tam víc a s komunikací je to trochu složitější, ale určitě bych neřekl, že je v šatně nějaký problém.

Zatímco vy se soužíte, Olomouci se neskutečně daří. Co říkáte jejímu výkonu?
Kluci se od začátku sezony prezentují pohyblivým kombinačním fotbalem. Jde na nich vidět, že si hodně věří. I vzadu hrají hodně na riziko. Vychází jim to. Hlavní je, že se nebojí hrát. Z toho pramení tlak a plno šancí, které si za zápas vypracují. Sigma je sympatická, hraje opravdu hezký fotbal. Přeji jí, ať jí to vydrží až do konce sezony.

Sigma porazila Zlín 2:0.
Venkovní trápení pokračuje. Fotbalisté Zlína prohráli v Olomouci 0:2


Po čtrnácti kolech máte pouze šestnáct bodů. Není to málo?
Ještě za sebou nemáme ani polovinu sezony. Vzhledem k zápasům v Evropské lize toho máme na podzim hodně. Bodů mohlo být víc, na druhé straně není to tak hrozné. Čekal jsem, to ještě horší. Samozřejmě víme, že venkovní zápasy vůbec nezvládáme. Nebojujeme. Nemůžeme spoléhat na to, že všechny body uhrajeme doma. Je na čase něco přivést taky z venku.

Věříte, že byste mohli atakovat ještě pohárové příčky?
Sice se nám vzdalují, ale nikde není psáno, že nechytneme nějakou sérii výher a na týmy před námi se nedotáhneme. S tímto přístupem to ale půjde jenom těžko.

Může vám nějak pomoct čtvrteční zápas v Tiraspolu?
Může nám pomoct i uškodit. Je to jenom na nás. Jak k němu přistoupíme, a jak ho zvládneme. Když utkání v Tiraspolu nezvládneme, o to těžší bude příští ligový duel, na který se rychle musíme přeorientovat.