„Zamrzelo mě to. Pořád si myslím, že kvalitu na druhou nejvyšší soutěž mám a ve Zlíně jsem mohl pokračovat," posteskl si Kroča.

Bez šesti centimetrů dvoumetrový obránce si maloval, že ve Zlíně odkope ještě dva tři roky. A pak kariéru definitivně uzavře.

Podobně to možná vnímali i fanoušci. Kroča, to je klubová ikona. Třiatřicetiletý veterán oblékal dres ševců v první i druhé lize, nesmazatelně se zapsal do historie Zlína, když vstřelil vítězný gól v Intertoto Cupu 2006 proti Atléticu Madrid.

Jenže loni se zranil a na konci minulé sezony začal pomalu ztrácet místo v sestavě. Před startem aktuální už pro něj nebylo místo ani na soupisce.

„Byla možnost, že bych pokračoval v případě, že by klub nezískal vytipované posily. Nikdo sice nepřišel, ale i tak jsme se nedohodli. Nedá se nic dělat, trenér si vybral jiné hráče," bere to s nadhledem.

Přístup klubového vedení ho přesto mrzí. Přišel prý kvůli tomu o zajímavé nabídky. „Pořád se to jednání protahovalo, až bylo pozdě získat angažmá jinde. Kluby už mají kádry uzavřené, bude to pro mě teď těžké," ví Kroča.

Je v časovém presu. Pokud si v nejbližší době nenajde nového zaměstnavatele, mohl by ztratit klidně celý podzim. „To se rozhodně nesmí stát. Mám už nějaké roky, potřebuju hrát, abych nevypadl z tempa. Snad něco seženu na nějaké solidní úrovni."

Nejraději by pokračoval v některém týmu v okolí Zlína. Ostatně měl nakročeno do třetiligové Kroměříže. „Váhal jsem, protože jsem nevěděl, na čem ve Zlíně jsem. Byl jsem domluvený s koučem Páníkem, ale ten nakonec přivedl jiné hráče," dodal zklamaně Kroča.

A co zahraniční štace? Nelze to vyloučit. Zkušený obránce má za sebou povedené angažmá v anglickém Lutonu, kde se stal miláčkem publika, nebo skotském Kilmarnocku, odkud se v roce 2012 vrátil do Zlína.

„S kluby jsem stále v kontaktu, ale nic konkrétního na stole nemám. Třeba Luton je dnes v pozici, že se hráčů spíše zbavuje, nikoho už nepřivedou," vysvětloval.

O své budoucnosti se radil i s někdejší zlínskou oporou stoperem Jiřím Koubským, který působí ve Švýcarsku. „Ptal jsem se Jirky na nějaké kontakty na manažery, kteří by mi pomohli. Ale že bych šel za ním do Švýcarska, to ne," poznamenal s úsměvem Kroča.

Jedno ví jistě. Pokud uzavře kariéru, nikdy se nepostaví na lavičku. „Trénování mě vůbec neláká, je to vlastně pokračování kariéry. Cestování, stres, pořád to stejné dokola. Po kariéře už bych se chtěl věnovat civilnímu zaměstnání," uzavřel.

Pohled klubu

„Zdeňkovi skončila po minulé sezoně v klubu smlouva. Vedení Zlína mu nabízelo novou, samozřejmě vzhledem k věku a výkonnosti neměla parametry jeho předešlého kontraktu. Hráč bohužel s podmínkami nesouhlasil. Vize klubu byla taková, že Zdeněk by byl střídajícím hráčem, který by zároveň hrál za juniorku. Chtěli jsme, aby pomáhal rozvíjet mladé fotbalisty."

Robert Štach, mluvčí FC Fastav Zlín