Asi nejhorší situace je v I. A třídě, kde se po 11 letech rozhodla opustit krajské soutěže Podkopná Lhota.

„Už nás nebaví jen platit pokuty za to, že v naší obci s necelými čtyřmi stovkami obyvatel nedokážeme poskládat dva mládežnické týmy. Stejné problémy mají obce s šesti tisíci obyvateli, a co teprve my," poukázal na nespravedlnost sekretář Podkopné Lhoty Radek Minařík.

„Naše rozhodnutí umocnila nedávná změna legislativy FAČR, která nám právě u mládeže zakázala střídavé starty a hostování. To byl poslední hřebíček do naší rakve," poukázal Minařík, jehož klub tak po letech ruší mužskou složku. „Nikam se už nepřihlásíme. A to ne z ekonomického důvodu, sponzora máme i nadále, ale z personálního," zopakoval.

Vedení KFS tak nyní intenzivně vyjednává s možnými aspiranty na uvolněné místo v I. A třídě, přičemž dojde i k přesunům v rámci skupin.

„Na základě soutěžního řádu dle dosažených výsledků postupně dle pořadí oslovujeme s nabídkou postupu celky I. B třídy. Oddíly ovšem váhají a na rozhodnutí potřebují čas, neboť to musejí udělat kompetentní výbory v klubech," vysvětlil místopředseda KFS, jehož začíná tlačit čas. Původně totiž o složení soutěží mělo být jasno začátkem týdne, přičemž své rozhodnutí musí dodat písemně.

„V rámci možností jsme ke klubům benevolentní, vycházíme jim maximálně vstříc, ale do konce týdne musí být jasno, již příští čtvrtek je totiž losovací aktiv. I proto sondujeme situaci, oslovujeme v předstihu i další případné adepty na uvolněná místa – a to nejen v I. A třídě, ale i následně I. B třídě. Snažíme se být co nejlépe připraveni a situaci v rámci možností co nejrychleji vyřešit," dušuje se Brímus.

Právě změna legislativy a dopad především na mládež jse jedním z hlavních problémů, co kluby aktuálně řeší. „Změna zanechala stopy především v malých klubech, zrušení hostování a střídavých startů komplikuje život všem. Jeden oddíl se dá vypárovat finanční sankcí, více ale už ne," připomněl místopředseda.

Jisté rovněž je, že z postupu do krajských soutěží se bude radovat některý z nejúspěšnějších klubů okresní úrovně. „Kdo odkud bude, bude záležet na tom, jaký tým Podkopnou Lhotu v I. A třídě nahradí. Pak na základě katastrální příslušnosti dojde k doplnění," dodal zkušený funkcionář.

Podle posledních zákulisních informací Deníku, které se ale mohou z hodiny na hodinu změnit, by měla Podkopnou Lhotu nahradit v I. A třídě Nivnice nebo Sehradice. Navíc Jaroslavice by si od příští sezony měly zahrát ve skupině A. „Komentovat to nemohu, počkejme si na finální vyjádření klubů," omluvil se Brímus.

Důvody konce? Přes dvě stě tisíc na pokutách a nová legislativa

Podkopná Lhota – Přes dvě stě tisíc korun muselo vedení Metropolu Podkopné Lhota zaplatit na pokutách, aby splnilo podmínky Zlínského krajského fotbalového svazu a mohlo v uplynulých 11 letech hrát I. A respektive I. B třídu. A i proto mu došla trpělivost a po několikatýdenním váhání se rozhodlo již svůj tým mužů do soutěží organizovaných FAČR nepřihlásit.

„Problém nejsou finance, ty i díky stálé podpoře sponzorů máme, ale personální stav hráčů, přesněji mládežníků," upřesnil důvod radikálního rozhodnutí sekretář Podkopné Lhoty Radek Minařík.

Právě nutnost v případě startu v I. A třídě Zlínského KFS mít dvě mládežnická družstva klub dlouhodobě dusí. „Každý rok jsme platili kompenzační pokutu za jeden tým, protože v naší obci s necelými čtyřmi sty obyvateli těžko dáme dohromady dva mládežnické celky. Podobný problém přitom řeší kluby v mnohonásobně větších městech, a co teprve my. A podvádět a kupovat papírově týmy také nechceme," zdůraznil Minařík.

Zcela z fotbalové mapy ale Podkopná Lhota nemizí. „V příští sezoně přihlásíme jen naši přípravku. Co bude dál, zatím nikdo netuší. Nikdy ale neříkej nikdy, zatím mužská složka u nás končí. Hráče jsme v rámci možností rozprodali, byl o ně zájem a všichni už mají nové angažmá," dodal Radek Minařík.