„Bohužel nesplňujeme stupidní pravidlo FAČRu o povinnosti minimálně dvou mládežnických týmů pro tuto soutěž," zlobí se duše klubu a sekretář Metropolu Podkopná Lhota Radek Minařík.

Již nyní musí vesnička s necelými čtyřmi sty obyvateli platit každý rok na startu I. A třídy pokutu 20 tisíc korun, neboť má jen jedno žákovské družstvo (požadovány dvě – pozn. red.). „A pro kraj je potřeba minimálně dvou s pokutou třicet tisíc, když vám chybí nařízené třetí. Ale jak máme v naší vísce sehnat tolik dětí? Navíc když další okolní kluby jako Slušovice a Zlín nám z toho mála přetahují ty nejtalentovanější kluky k sobě," mávl rozezleně rukou Minařík. „Dětí je nedostatek, navíc se jim už tolik nechce sportovat a nyní mají mnohem pestřejší výběr volnočasových aktivit," poukázal.

Podobně jako Podkopná Lhota jsou na tom ale i další kluby krajského přeboru či I. A třídy. Ovšem ty našly společnou řeč s okolními kluby a dohodly se, že budou hájit barvy právě celku, který hraje aktuálně nejvyšší soutěže v kraji. „Nám se ale takto „podvádět" nechce. Není problém se s někým dohodnout, ale tímto prakticky dochází jen k obcházení tohoto hloupého pravidla," je přesvědčen sekretář Metropolu.

S tím ale nesouhlasí předseda KFS Zlín. „Asi před půl rokem jsme toto pravidlo diskutovali na úrovni krajských šéfů na Moravě, ale vůle na změnu nebyla. Záměrem je totiž přinutit oddíly na vyšší výkonnostní úrovni k práci s mládeží. Ta je problém a stojí hodně peněz," připouští šéf svazu Vlastimír Hrubčík, jenž se ani spojování mládežnických družstev nebrání. „Klidně, ale hlavně ať se pracuje s potěrem. Bez něj to do budoucna nepůjde," dodal.

„Bohužel doba je někde jinde a je třeba upravit i nařízení. Hráčů ubývá, náklady na dopravu, provoz a v neposledně řadě i sudí rostou. Doba je zlá a podobných osudů, jako například u Spytihněvi či Kateřinic, které z ekonomických důvodů raději šly o soutěže níže, bude přibývat," očekává.

Do nejvyšší krajské soutěže tak podruhé za sebou postoupily celky z druhé poloviny tabulky I. A třídy (loni sedmý Fryšták, letos osmý Baťov – pozn. red.). „Tak rádi bychom postoupili, kádr na to máme, ale zastaralá legislativa je proti. Nikdy jsme se postupu do krajského přeboru nebránili, ale mám pocit, že já se toho v tomto systému nedožiji," mávl odevzdaně rukou Minařík.