Fotbalová národní liga má za sebou osm kol. On pokaždé oblékl dres Fastavu. Moc dobře ale ví, že je prostor pro zlepšení. Nejen vlastních výkonů…

Zlín nezvládl poslední dvě utkání (1:2 v Karviné, 1:1 s Frýdkem-Místkem). Jestli rychle nezabere, vytoužené příčky znamenající postup se můžou začít vzdalovat. „Spíš bych řekl, že jsme měli smůlu. Dostali jsme fakt hloupé góly. To platí jak pro utkání v Karviné, tak to doma s Frýdkem-Místkem. Nedělal bych z toho vědu," říká 37letý obránce.

Takže je to jen o smůle? Nic víc v tom není?

Třeba v Karviné jsme byli lepší, minimálně bod jsme si zasloužili, možná jsme mohli i vyhrát. Bohužel jsme neproměnili řadu velkých šancí. Domácí vytěžili z minima maximum, potrestali nás z ojedinělých šan­cí.

A proti Frýdku-Místku se scénář opakoval…

Myslím, že jsme soupeře za celý zápas nepustili do žádné vyložené šance, přesto si odvezl bod. Dali jsme si vlastní gól, to se stává. Hlavně ve druhé půlce jsme byli výrazně lepší, ale opět jsme nedali šance. Na druhou stranu můžeme mít z naší hry dobrý pocit, nebylo to špatné. Jen musíme zlepšit efektivitu v koncovce a bude to dobré. Ale musím říct, že i defenziva není bez chyb.

Vážně jste z toho měl dobrý pocit?

Je opravdu těžké hrát proti tak zatažené obraně, kterou měl Frýdek. Dnes umí běhat, bránit a hrát nějaký systém asi každý. My ale ukázali, že i proti tak urputné defenzivě se můžeme prosazovat. Chyběly jen ty góly…

Co s tím, abyste je začali dávat?

Těžko říct. Na tréninku kluci šance dávají. Ale je to asi tím, že tam necítí žádný tlak, jsou uvolněnější. V zápase je to pak něco jiného. Možná by to chtělo, aby nevymýšleli žádné technické finty a řešili to silou. Třeba to pomůže.

Zlínské trápení v koncovce je zvláštní i proto, že pod koučem Pulpitem hrajete na tři útočníky.

Takhle to vypadá na papíře. Hrajeme nějaký systém, ten se ale mění s vývojem hry. Ale samozřejmě je pravda, že máme více ofenzivních hráčů na trávníku, takže by se měli prosazovat. Je to v hlavě. Já si myslím, že to je jen otázka času, prostě to zlomíme. Herně naše poslední zápasy určitě nebyly špatné.

V neděli k tomu dostanete prostor. Čeká vás zápas ve Znojmě. Bude to hodně těžké?

Je to tým, který chce hrát fotbal. To nám sedí víc, než když někdo zaleze a čeká, co soupeř vymyslí. Mohl by to být dobrý zápas, doufám, že se domů vrátíme s nějakým bodem. Věřím, že Znojmo je hratelný soupeř.

Venku se vám ale moc nedaří. Vyhráli jste pouze v Kolíně.

Hrajeme doma stejně jako venku. Jak říkám, měli jsme trochu smůlu a schází nám kvalita v koncovce. Nevyvedl se nám akorát zápas ve Varnsdorfu, to byla zasloužená porážka. Jinak jsme nepropadli. A třeba v Pardubicích jsme sahali po třech bodech.

Naštěstí pro Zlín je druhá liga nesmírně vyrovnaná. Na druhou postupovou pozici ztrácíte jen dva body.

Je to neskutečně vyrovnané, každý může porazit každého. Stačí šňůra dvou tří vítězných zápasů a jsme nahoře. Na druhou stranu stačí, když se nám nepovedou dva zápasy a jsme rázem dvanáctí. Musíme to ale zvládnout, aby nám neujel vlak.

Loni jste se po dlouhé době vrátil na Letnou. Splňuje angažmá ve Zlíně vaše představy?

První rok byl takový divný, nehráli jsme dobře, ale zase jsme se nenudili a bylo o co hrát. Na jaře už jsme ale hráli slušný fotbal. Teď je to dobré, máme skoro více bodů než za celý loňský podzim. Jestli to bude stačit na postup, to vážně nevím. Do ligy chce více týmů, Olomouc, Viktorka Žižkov, možná i Znojmo.

V únoru oslavíte už 38 let. Chcete pokračovat i v další sezoně?

Smlouvu mám jen do konce tohoto ročníku. Pak si asi s vedením sedneme a uvidíme, co bude dál. Chuť samozřejmě mám a naštěstí se mi zatím vyhýbají zranění. To se ale může rychle změnit. Taky bude záležet, jestli budu mít výkonnost. Nemládnu a taky nezrychluju.

MARTIN VRBAS