Oba soupeři v sezoně absolvují již čtvrté měření sil. Ligové utkání ovládli 30. listopadu ševci poměrem 2:0, což je pro ně doposud i poslední vítězství v soutěži. A v závěru podzimu mužstva svedla i pohárovou bitvu, kdy oba týmy doma vyhrály 1:0 a o postupujícím do čtvrtfinále rozhodly až penalty ve Zlíně. V nich měli více štěstí Severočeši.

„Bilanci se silným soupeřem nemáme špatnou. Liberec hraje férový, týmový fotbal a my se na zápas s ním těšíme. Chceme se prezentovat tak, abychom se po utkání podívali sobě do očí a řekli si ano, odehráli jsme jej dobře," doplnil 59letý kouč.

Jeho svěřenci se už několikrát proti týmům ze špičky tabulky prezentovali sebevědomým výkonem, čímž dokázali překvapit veřejnost i odborníky. Bohumil Páník ale poodkrývá, že to není vyústění jen jeho přípravy.

„Hráči musí sami cítit, že je nutné si na hřišti dovolit. Pokud by hráli ustrašeně a nebyli pro soupeře nebezpeční, těžko by uspěli. Aktivní herní projev je věcí sebevědomí. Mužstvo jde nyní opět herně nahoru, přímočarý fotbal dokáže ještě víc zjednodušit a také umí reagovat na soupeře. Hráči v nejvyšší soutěži vyzráli, pochopili, že se hraje jinak než ve druhé lize a já věřím, že se nebudou nadále bát. Je to základní předpoklad k úspěchu," podotkl.

Na podzim Zlín patřil společně s Libercem k největším překvapením soutěže. Na jaře už si výkonnost a stálý příjem bodů zachovali jen Severočeši, se kterými skvělou práci odvádí trenér Jindřich Trpišovský. Fungující kolektiv střelecky táhnou Bakoš, který dal 12 gólů, a Shala se šesti zásahy. V tabulce je po 28. kole Slovan čtvrtý, když nasbíral 54 bodů a na vysněnou třetí pozici ztrácí jen dva body. Ševci mají jiné starosti. Na jaře ve 12 duelech jen pětkrát remizovali a přimotali se do boje o záchranu. S 29 body figurují na 12. místě, přičemž na patnáctou Olomouc mají k dobru pět bodů.

„Jsme připravení bojovat až do konce," sdělil k rozpoložení týmu Bohumil Páník, který postrádá „jen" zraněného Diega Živuliče a Dame Diopa.

Díky lepší vzájemné bilanci se Sigmou stačí ševcům ze dvou duelů získat bod pro případ, že by Hanáci oba duely vyhráli a i Příbram s Jihlavou je dorovnaly. (jš)