„Výkon zůstal za očekáváním. Za remízu můžeme být rádi, protože takové utkání se prohrávají. Někteří hráči neodvedli to, co jsme viděli v přípravě,“ říká zklamaně zlínský trenér Bohumil Páník.

Jednašedesátiletý odborník společně s kolegy z realizačního týmu mužstvo na neoblíbeného soupeře pečlivě připravoval, kýženého výsledku v podobě výhry a dobrého fotbalu se ovšem nedočkal.

„Dukla nás dokázala vyvést z rytmu. My jsme se do tempa dostali až ve druhém poločase, kdy jsme dokázali srovnat. Do té doby to bylo takové nemastné, neslané,“ ví Páník.

Aktivního soupeře naopak chválil.

„Dukla umí hrát kombinačně, odsávala nám síly. Za nepříznivého stavu jsme museli dát do hry nejkreativnější hráče. Traoré s Ekpaiem naši hru oživili, nakonec právě z pravé strany jsme dali vyrovnávací gól. Díky nim jsme to dokázali zvrátit,“ vyzdvihuje africké náhradníky Páník.

K dalším svým svěřencům měl naopak oprávněné výhrady.

„Terény jsou pro některé méně technicky zdatné hráče těžké,“ říká.

„Balon jim překáží, hra se tím zdržuje. Soupeř se dokáže rychle zformovat, zatáhnout. A pokud neuděláme rychlé otočení hry nebo nějakou křídelní akci s rychlým dohráním, tak se tam nemůžeme se tam dostat,“ přidává zlínský kormidelník, který už o poločasové přestávce stáhl ze hry vysokého Francouze Beauguela.

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) v sobotním 17. kole doma remizovali s Duklou Praha 1:1.
Plichta na úvod. Ševci nedali penaltu a obrat pak nestihli

„Pokaždé zatím odehrál pouze poločas. Proto jsme zvažovali, zda ho postavíme od začátku nebo na dohru po přestávce, tentokrát jsme zvolili základní sestavu,“ vysvětluje Páník. Urostlého útočníka ovšem nezatracuje.

„Bojuje, nechá tam všechno, chybí mu ale fotbalovost,“ pokračuje v hodnocení.

Sobotní duel nesedl ani Bosňanu Mehanovićovi. V zimní přípravě byl jedním z nejlepších hráčů Fastavů, na soustředění v Turecku zářil, proti Dukle ale svoji formu neprodal. „Dneska byl jeho výkon slabší,“ souhlasí Páník. Neproměněný pokutový kop mu nevyčítal. „To se občas stane,“ připomíná trenér Zlína.
Ránu Mehanoviće k pravé tyči tygřím skokem bravurně zneškodnil hostující kapitán Rada.

„Dříve počkal na gólmana, přečetl si to. Tentokrát zvolil stranu. Dal to v ideální výšce pro gólmana, metr na zemí, což mají brankáři rádi,“ říká Páník. Ten potvrdil, že příště dostane šanci jiný hráč z kádru.

A možná přijde na řadu Petr Hronek. Čtyřiadvacetiletý středopolař je totiž platný i na hrotu, kam ho po vystřídání Beauguela posunul právě trenér Páník.

„Myslím, že to byl dobrý nápad. Petr je napůl útočníkem. Dobře napadá, je agresivní, nabízí se. Byl to právě od, kdo vyrovnal,“ poukazuje zkušený kouč ševců.

A zatímco na křídlech má Fastav stále přetlak, na hrotu hráči citelně chybí.

„Mysleli jsme si, že Mehanović bude lídrem, ale proti Dukle jím nebyl,“ štve Páníka, který vyhlíží marody Vyhnala a Železníka.

Zatímco zimní posila z druholigové Vlašimi schází od poloviny ledna, Železník se ve čtvrtek na tréninku srazil s brankářem Zlámalem a obnovil si poraněný kotníku.

trenér Bohumil Pánik
Startuje éra po Evropě. „Chceme si plnit sny,“ říká trenér Páník

„Máme před sebou třináct zápasů, raději jsme ho šetřili. Nebyl ani nominovaný k zápasu. Uvidíme, zda nám bude schopen pomoct v Karviné,“ říká Páník.

Samostatnou kapitolou je pak Ubong Ekpai. Nigerijec si stěžoval na problémy se svalem a vynechal i generálku se Slovanem. Úterní vyšetření ale žádné poranění neprokázalo, takže bývalý hráč Liberce ve zbytku trénoval naplno. Proti Dukle jako střídající hráč ukázal svůj přínos pro tým.

„Oživil naši hru. Byl jeden z hráčů, který vytvořil tlak na soupeře. Řekl si o místo v sestavě,“ dodal Páník.