„Je to výborný nápad, oživení fotbalu," shodli se v zásadě všichni Deníkem oslovení respondenti z řad fotbalistů, trenérů, rozhodčích, funkcionářů i fanoušků.

„Zejména v závěru penalty o prémiový bod dávají zápasu nový, druhý rozměr. Každý chce vyhrát," přiznává kanonýr Jaroslavic Pavel Švach, jehož tým ale penaltovou loterii o víkendu v Žalkovicích nezvládl (1:2 na pen.). Třebaže on sám se nemýlil. „V sérii pěti pokutových kopů jsme bohužel jednou selhali. Ale jinak jsme si tuto novinku znamenitě užili," culí se sympatický útočník.

„I fanoušci byli velmi rádi za tento přídavek. Každý gól svého týmu hlasitě slavili, když jsme kopali my hosté, kupodivu nepískali. Líbilo se mi to," potvrzuje 28letý útočník nováčka I. A třídy, jenž se kopané věnuje téměř čtvrt století.

Jako jeden z mála ale vyslovil nahlas obavu, aby především v závěru sezony, kdy jde o postupy a sestupy, se penaltové rozstřely nestaly nástrojem spekulací. „Ty ale ve fotbale byly, jsou a budou nezávisle na tomto pravidle. Já v této novince vidím především samá pozitiva," řekl důrazně.

Velký souboj byl k vidění v Provodově, kde domácí otočili duel krajského přeboru s nováčkem z Baťova právě až po penaltách (3:2 p).

„Za trenéra tento nápad kvituji. Bohužel u nás před tímto vyvrcholením přišla bouřková mračna a byli jsme rádi, že jsme vše na chlup stihli těsně před průtrží. Hodně diváků ale již prchlo domů chvíli před koncem řádné hrací doby. Jinak ale věřím, že penaltové rozstřely budou pro fandy lákadlem," pokyvuje kouč a mecenáš provodovské kopané Josef Rak.

Ani sudí se zavedením nového pravidla zásadní problém při řízení duelů, zejména v samém závěru, velký problém neměli.

„Kde jsou delegovaní všichni tři sudí, probíhá vše bez problémů," má informace i od svých kolegu Ivo Uhlár, jenž se sám s novinkou setkal v sobotním duelu IV. třídy OFS Zlín Březnice B – Kudlov (2:1 p).

„A na této úrovni to bude mít hlavní asi složitější, protože musí pracovat s nedelegovanými sudími. Naštěstí díky dobré práci s oddíly již pomezní nejsou úplnými laiky a i mně při organizaci rozstřelu parádně pomohli a vše proběhlo bez problémů," pochvaluje si Uhlár.

„Jinak z mého pohledu se to všem líbilo, také diváků bylo dost, třebaže jsme museli před koncem kvůli průtrži zápas na čtvrt hodiny přerušit," pousmál se zkušený 52letý sudí, jenž se této fotbalové profesi věnuje více jak dvacet let.

„Vůbec bych se nebál toto nové pravidlo časem implantovat do nejvyšších profesionálních soutěží. Fanoušek by to jen uvítal. Když to táhne v hokeji, nevidím důvod, proč by to nemělo být úspěšné i ve fotbale," shodli se Švach s Uhlárem.

„U nás návrh na zavedení této noviny v demokratickém referendu před sezonou neprošel, ze 72 oddílů bylo pro jen 26. Navíc mnohem zásadnější problém u nás je, že nám schází rozhodčí, kterých by se v kraji zavedená novinka citelně časově dotkla," vysvětlil předseda OFS Uherské Hradiště František Miko.

„Uvidíme, jak se změna ujme a po sezoně se třeba k tomuto bodu opět vrátíme," nebrání se.

Žádné negativní ohlasy na novinku a své „dítě" nezaznamenal předseda krajského svazu Vlastimír Hrubčík. „Určitě vše nebylo dokonalé, novinka si bude muset sednout. Stále jsem ale přesvědčen, že penalty zatraktivní kopanou a budou přínosem," vyznal se šéf kopané na Zlínsku.

„Osobně jsem o víkendu jeden rozstřel viděl a přestože sudí v Provodově nepostupovali zcela tak, jak by měli, s předsedou rozhodčích jsem domluven, že se vše sjednotí tak, aby rozstřel měl patřičný spád," dodal s úsměvem Hrubčík.