Někteří na to šli velmi chytře – se zásobou kvalitního pitiva usedli na svah poblíž stadionu a měli vše jako na dlani. Dokonce i policejní koridor, který tvořily desítky hrozivě vyhlížejících ochránců pořádku.

„Proč nejdeme?“ ptá se dívenka maminky v trolejbuse, který dlouhé minuty stojí v zácpě v centru Zlína. „Protože se hraje fotbal a jede tam moc lidí,“ odpovídá odevzdaně maminka s taškou, ve které zřejmě veze dobroty babičce do nemocnice… „A oni hrají ten fotbal na silnici?“ vyzvídá holčička. „Ne, ale policie hlídá, aby jim na tu silnici nespadnul kopačák,“ vtipkuje maminka. „Jen jí klidně řekněte, že někteří idioti klidně zablokují dopravu, jenom aby nemuseli jít kousek pěšky,“ rozčiluje se důchodce sedící opodál. „Každý přeci ví, že má zaparkovat mimo centrum,“ dodává.

Stovky řidičů přesto jako obvykle krouží ulicemi a naivně hledají místo pro své auto. Je to možná i sportovní disciplína. O odřené kapoty v ní není nouze. Mnohé sportovní nadšence přivezla jejich baculatá manželka s drobky zákusků ve výstřihu nad volantem. Z jejího vozu vyskakují robustní chlapi s vykasanými rukávy, odhodláni v jakémkoli nestřeženém okamžiku tasit plácačku slivovice.

Čtěte také: Derby bez vítěze. Zlín i Slovácko slaví první jarní gól, body se dělily

Osahávání u vstupu jim nevadí. Policisté nejsou nijak přehnaně důslední. Pod rukama jim procházejí stovky rozličných lidí. Od sportovních znalců v riflích a černé bundě, přes krásné dámy v riflích a černé bundě, až po roztomilé děti v riflích a bundě.

Každý ví, že se na stadion nesmí brát petardy ani jiné výbušné drobnosti, proto se každý snaží vystřílet svou zásobu ještě před utkáním. Na silnici tak v jednu chvíli vznikne pořádná mela, když se asi deset minut snaží chuligáni ukázat, komu dnes město patří a kdo tady má pro strach uděláno. „Hele, hele, dívej,“ volá nadšeně asi desetiletý chlapec a ukazuje na dav policistů. Tolik jich zřejmě ještě nikdy neviděl a do příštího rizikového utkání zase neuvidí. Všude se to hemží černými ozbrojenci, fanouškové nepořádku po sobě stále něco hází a vykřikují. Atmosféra je nabušená adrenalinem a blízkou hrozbou pořádné rvačky. Napínavé drama provoněné slzným plynem končí zásahem policistů, takže jak to dopadne, zjistíme až po reklamě…

Čtěte také: Snad dá Beauguel dva góly příště, pousmál se nahrávač Pazdera

„Jděte do háje,“ vzteká se fanoušek Slovácka, který se sotva drží na nohou. S alkoholem to ale zdaleka nepřehnal jen on – lidí, jejichž nohy jdou jinam, než trup, je tu povícero. „Nechápu, proč tady v hospodě u stadionu nečepují desítku,“ diví se další fanda a dodává, že celkově je občerstvení mnohem lepší v Hradišti. „Jsem sice ze Zlína, ale klobásy tady na Letné nejsou zdaleka tak dobré, jako klobásy na slováckém stadionu,“ domnívá se. Před utkáním i po něm zamíří posedět do hospody dále od stadionu. „Je tady vždycky strašně moc lidí, takže musíme rychle spěchat chytit dobré místo,“ dodává.

Policisté sice kontrolují několik silně opilých mladíků, ale většina návštěvníků je slušná a bezproblémová. Policejní psi přesto štěkají, jak urvaní ze řetězu, přestože nemají důvod, tedy útočí alespoň na sebe navzájem…

Čtěte také: Proměna Slovácka? Je bojovnější, říká zlínský trenér Páník

Zápas probíhá bez problémů. Zatímco fotbalisté se snaží trefit do balónu a následně i do branky, diváci si užívají pohodové sobotní odpoledne s příjemným počasím, vášnivě debatují nad sportem, pískají, křičí, fandí a vše je, jak má být. Cestou z remizového utkání se tradičně řeší, komu kdo nadržoval, kdo měl víc šancí, kdo je větší hlupák a kdo by měl trávit méně času na trestné lavici. „Byl to vyrovnaný zápas,“ shoduje se parta kluků, kteří přišli fandit Zlínu.

„Musíme uznat, že remíza byla zasloužená,“ dodávají s tím, že nejlepší by bylo, kdyby se více zápasů odehrálo na podzim a jarní část ligy začínala později. „Určitě není dobré, že se po zimě trávník zahřívá, povrch je pak nekvalitní, padá málo gólů a není to zkrátka ono,“ uvažují dlouholetí fandové a spořádaně odhazují odpadky do koše. Oči mají rozveselené. „Je to jako dobrý sex, nebo raději tam napište, že je to jako kvalitní meditace,“ smějí se. „Napětí, touha, vášeň, zakřičíš si u toho, pak uvolnění, ledová sprcha, cítíme se po fotbale jako očištění!“ uzavírají a klopýtají chytit místo u stolu, zatímco okolo troubí v zácpě stovky řidičů, kteří tak ještě nechávají doznít zbytky extáze…

Čtěte také: Proti kamarádovi. S Civičem se hecujeme, prozradil Vukadinovič

Autor: Marcela Kaniová