Ligový nováček je největším překvapením letošního ročníku. Hanáci se do nejvyšší soutěže vrátili ve velkém stylu. Parta kouče Michala Jílka má za sebou úctyhodnou sérii jedenácti zápasů bez porážky, po třinácti zápasech je druhá. Lépe je na tom pouze stoprocentní Plzeň. „Podle mě je to hlavně práce trenéra Jílka. Hráči jsou dlouho pospolu, jsou sehraní a šlape jim to,“ připomíná zlínský brankář Zdeněk Zlámal.

Za Olomoucí zaostávají i Sparta, Slavia nebo Liberec. „Jsem překvapený, jak se Sigmě daří. Myslím, že je na čase soupeři jejich sérii překazit,“ říká odhodlaně mladý zlínský stoper a člen české reprezentační jednadvacítky Ondřej Bačo.

Ilustrační foto.
Kam za sportem ve Zlínském kraji?

Že fotbalisty Fastavu čeká náročný protivník, dokazuje i bilance Sigmy v domácím prostředí. Hanáci na Andrově stadionu v šesti zápasech neprohráli. Po čtyřech výhrách a dvou remízách brali šestnáct bodů. Naposledy na Hané neuspěly Teplice. „Olomouc hraje výborný fotbal. Běhavý, kombinační, který je pro ně typický. Musíme si dát pozor především na útočníka Chorého, který je velkou hrozbou,“ uvedl na klubovém webu Bačo.

Právě mladý jednadvacetiletý zadák bude mít společně se Srbem Gajićem olomouckého forvarda, o kterého se zajímá plzeňská Viktorka, v dnešním duelu na starosti.

Chorému se ale na podzim střelecky až tolik nedaří. Lépe na tom jsou třiadvacetiletý záložník Jakub Plšek a čtyřiadvacetiletý záložník David Houska. Oba fotbalisté se trefili čtyřikrát.

Jednadvacetiletý stoper Zlína Ondřej Bačo byl povolán trenérem Lavičkou do české fotbalové reprezentace hráčů do jednadvaceti let.
Bačo vstřelil Moldávii dvě branky. Jednu trefu připsali Knejzlíkovi

Hanáci se ale mohou pochlubit výbornou obranou. Ve třinácti zápasech inkasovali pouze devět branek. Gólman Buchta udržel čisté konto již šestkrát.

Ševci jsou na tom ve statistikách hůře, bez šance ale nejsou. Fastav se herně zvedá, před reprezentační přestávkou ukázal sílu proti Spartě, když bod urval v nastaveném čase.

Nyní věří, že obere také moravského rivala. „Mají formu, ale každá série jednou skončí. Doufám, že to bude právě s námi,“ prohlásil Zlámal.

Pro zkušeného gólmana bude dnešní duel hodně speciální. „V Olomouci jsem strávil určitou část své kariéry a vzpomínám na ni moc dobře. Hlavně na tu úspěšnou sezonu s trenérem Uličným. Mám tam spoustu kamarádů a do Olomouce se hrozně rád vracím,“ tvrdí Zlámal.

Poslední čtyři vzájemné ligové duely skončily pokaždé remízou. Jinak má celkově navrch olomoucký tým, který nad Zlínem vyhrál celkem desetkrát. Vylepšit bilanci chtějí ševci už dnes. Atraktivní střetnutí začíná na Andrově stadionu v Olomouci dnes v šestnáct hodin.

HET liga, 14. kolo -

SK Sigma Olomouc (2.)– FC Fastav Zlín (10.)

Výkop: dnes v 16 hodin na Andrově stadionu v Olomouci Rozhodčí: Ardeleanu - Nádvorník, Moláček
Ligová bilance: 10-8-4

Poslední zápas: 0:0, 19. března 2016

Předpokládané sestavy

Olomouc: Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Plšek, Kalvach, Houska, Falta - Chorý.

Zlín: Dostál - Kopečný, Bačo, Gajić, Holzer – Janíček - Ekpai, Traoré, Jiráček, Vukadinović - Diop,

Tip Zlínského deníku: 1:1.