ČESKÉ BUDĚJOVICE - TESCOMA ZLÍN 1:0 (1:0)

Jihočeši měli trošku ulehčenou roli tím, že Zlín nastoupil bez šesti hráčů základní sestavy, ani domácí ale nebyli kompletní - Homoláč by asi stejně zůstal na lavičce, za Peroutku ale musel po delší přestávce do ligy naskočit z béčka povolaný Leština. „Zvládl to s rutinou a bezchybně,“ ocenil trenér František Straka.

Hosté začali aktivně a nebojácně. Už ve druhé minutě kopali první roh, Jihočechy do tradičního úvodního náporu nepustili. Bylo tomu tak hlavně proto, že Zlínští v úvodu vyhráli boj o střed hřiště, který zahustili pěti záložníky.

První nebezpečnou střelu na bránu přesto vyslali domácí, Mrkvička však v 10. minutě pálil z vápna vedle. Vzápětí po Vozábalově přímém kopu pálil z osmi metrů Radzinevičius, ani on ale Baránkovu svatyni netrefil. V těchto fázích zápasu už měli Jihočeši více ze hry, do čisté šance se ale dostal jejich soupeř - Vyskočil vyslal dopředu Baču, jenž sám před brankou sice vybíhajícího Kučeru přehodil, míč však prázdnou budějovickou branku o decimetry minul. „Být to gól, mohl se zápas vyvíjet úplně jinak,“ smutnil Martin Bača.

Domácí ve 22. minutě odpověděli šancí, kterou pro Plocka vypracoval Černý, domácí záložník však pálil vysoko nad břevno. Vedle tyče mířil krátce na to po Radzinevičiusově přiťuknutí i Vozábal.

Úder Dynama přišel těsně před odchodem do šatny: Radzinevičius zachytil chybnou rozehrávku hostí, na jeho uličku si do vápna naběhl Černý, míč mu sice trošku odskočil, Konečník ho ale zbytečně poslal na trávník a sudí Matějek bez váhání ukázal na penaltu. Tu sám postižený nekompromisní střelou pod břevno proměnil. „Byli jsme na ni určeni s Vozábalem, já si ale věřil, a tak jsem na ni šel,“ usmíval se litevský útočník.

Ve druhé půli se domácí nikam nehrnuli, spíše se snažili co nejdéle držet balon na svých kopačkách a dopředu se dostávat postupným útokem. Tato taktika se jim dařila, hosty drželi v bezpečné vzdálenosti od své branky. Dvacet minut před koncem zlínský kouč Pavel Hoftych vsadil vše na jednu kartu a v krátkém sledu poslal na hřiště tři čerstvé hráče, kýžené vyrovnání však ani tento jeho tah nepřinesl.

 

Branka: 45. Radzinevičius z pen. Rozhodčí: Matějek - Lhoták, Jiřík. ŽK: Horejš, Plichta - Kroča, Zapletal. Diváci: 2531.

České Budějovice: Kučera 2 - Leština 3, Horejš 3, Hunal 2, Žižka 3 - Plocek 2 (79. Plichta), Hílek 4, Vozábal 3, Černý 2 - Radzinevičius 3, Mrkvička 3 (86. Stráský). Trenér: Straka.

Zlín: Baránek 3 - Pazdera 3, Kroča 4, Zbožínek 3 - Zapletal 4, Šmahaj 4, Bača 4, Vrtělka 3 (72. Bačík), Konečník 4 (77. Otruba) - Vyskočil 3 (76. Elšík), Žůrek 3. Trenér: Hoftych.