„Tomu, abychom se dostali do Evropy, jsme podřídili všechno,“ prohlásil plzeňský asistent Pavel Horváth.

Zatímco pro jeho svěřence to bude první ostrý zápas sezony, ve Finsku je liga v plném proudu. HJK Helsinky je po 14. kole na druhém místě tabulky za vedoucím KuPS Kuopio a v prvním předkole Ligy mistrů vyřadil lotyšský RFS Riga až po penaltovém rozstřelu.

Záložník fotbalové Viktorie Plzeň Jan Kopic před odletem do Helsinek.
Plzeňská opora Kopic: První zápasy bývají ošemetné, ale musíme to zvládnout

Plzeňská Viktoria si letos může jako jediná z českých klubů sáhnout na pěkný balík peněz z Ligy mistrů. A zajímavá je už jen prémie za postup přes HJK Helsinky, který by Západočechům dal jistotu skupiny Evropské konferenční ligy a zhruba 75 milionů korun, k nimž je potřeba připočítat poměrnou odměnu za desetiletý koeficient účasti v evropských pohárech.

Favorité? Teprve se uvidí

A co teprve, kdyby se podařilo postoupit ještě dál. Už od pondělí mají viktoriáni jasno, že dalším soupeřem v pohárové Evropě bude jeden z dvojice týmů NK Maribor – Šeriff Tiraspol, ať už ve 3. předkole Ligy mistrů, nebo v případě neúspěchu v Helsinkách ve stejné fázi Evropské ligy.

Ale to už předbíháme, nejprve je třeba uhrát na hřišti finského šampiona co nejlepší výsledek pro domácí odvetu. Většina bookmakerů jasně favorizuje plzeňskou Viktorii.

Slavia v Edenu v minulé sezoně porazila Union Berlín.
Boj o koeficient. Letošní sezona bude z pohledu nasazení pro české týmy klíčová

„Já bych byl však se slovem favorit opatrný. Možná máme větší šance, ale nejdříve si musíme vytvořit dobrou pozici do odvety. Pak uvidíme,“ brzdil přílišnou euforii Pavel Horváth.

V Zátopkově památném stínu

Dobře ví, že zápas v Helsinkách skýtá i jednu velkou nástrahu: tou je vedle větší rozehranosti domácího celku také umělá tráva, na které se bude hrát. K překvapení všech Plzeňských byla po příjezdu na stadion zavlažována.

Už předzápasový den na stadionu ale potvrdil, že Finsko je spíš hokejová země, o čemž svědčil rovněž minimální zájem místních novinářů. Ani velké davy diváků se neočekávají, na ligu tady chodí kolem tří tisíc lidí, zítra může být stadion pro 10 770 diváků zaplněn zhruba z poloviny.

Kapitán Lukáš Hejda při jedné z autogramiád.
Boj o Ligu mistrů začíná. Kapitán Plzně Hejda věří, že odjede do Finska zdravý

Bolt stadium se nachází hned za jednou z tribun známějšího olympijského stadionu, kde v roce 1952 zářil legendární Emil Zátopek. Jakou stopu zanechají o kousek dál fotbalisté Viktorie Plzeň?

Jasno bude ve středu kolem osmé večer, přímý přenos úvodního zápasu 2. předkola Ligy mistrů vysílá ČT Sport.