Do vybrané společnosti nejlepších týmů regionu valašskou obec dostal v šesté sérii proměněnou penaltou kapitán Petr Sloboda.

ŠTÍTNÁ NAD VLÁŘÍ – LUHAČOVICE 1:0 PO PENALTÁCH (0:0)

„Je to můj životní zápas. Teď už můžu ukončit kariéru, ale ještě s tím počkám," rozmlouval vyvalený na střídačce vyčerpaný vůdce vítězů Petr Sloboda, jehož už v 68. minutě chytaly křeče. „Je tady velké hřiště, slunce bylo ubíjející. „Bylo to hodně náročné," přiznal Sloboda.

Proto na penaltu ani nechtěl jít. „Jsem na ni určený jako druhý v pořadí. Ale už jsem nemohl pořádně kopnout do balonu," vykládal Sloboda.

Luhačovickým smolařem byl Martin Bača, který na zlínské Letné odehrál spoustu ligových bitev. Jenže včera v rozhodujícím okamžiku selhal, a proto i on musel jen sledovat gejzír radosti soupeře. „Je to strašné. Kluci nechtěli jít kopat, tak jsem šel. Kdysi v žácích jsem nedal na turnaji penaltu a zařekl jsem se, že už nepůjdu. Až do dneška jsem se tomu úspěšně vyhýbal," vykládal sklesle Martin Bača.

„Kopal jsem to na stejnou stranu, jak jsem zvyklý. Trefil jsem to níž a gólman mi to vykryl," mrzelo Baču, který v 50. minutě nastoupil a výrazně luhačovickou hru oživil. „To už jsem počítal se vším. Dostal je do hry. Škoda pro soupeře, že si ve vápně místo střelby přihrával," vybavil si kouč vítězů Pavel Vaculík několik gólových příležitostí soupeře, které mohly již v základní hrací době rozhodnout.

Už v první půli se hrál z obou stran svižný fotbal, ale ta pravá strhující podívaná přišla až ve druhé půli. Ožilo publikum a slušně zaplněná tribuna, především pak dětmi z obou táborů, vytvořila atmosféru, jakou Letná už dlouho nezažila.

„Přijelo dost lidí ze Štítné, atmosféra byla super," uznal i poražený dne Bača. „Lidi byli perfektní. Jsem překvapený, kolik jich tu bylo," přidal se i Sloboda.

Luhačovice chvíli soupeře sevřely, Baču, Lišku i Bernátka však poslal do zapomnění výtečný gólman Štítné Pavel Vaculík. Jeho tým se z kleští dostal a i on měl několik gólovek. Třeba když Rejda sebral Šuráňovi jistý gól z brankové čáry. „Je to pro nás obrovské zadostiučinění. Potýkáme se celou sezonu se spoustou zranění a tohle je pro nás odměna," zářil štěstím trenér vítězů.

A pak už mohly vypuknout oslavy. Věřte, na Valašsku triumf oslavit umějí. „Máme už tady s sebou čtyři litry slivovice. Ve Štítné bude dnes hrůza. Zítra budeme mít asi všichni dovolenou," dodal Sloboda. „Dneska to bude masakr, ale to tam nepište," přidal se kouč Vaculík.

Branky: rozhodující penalta: Sloboda. Rozhodčí: Stodůlka – Žniva, Mičkal. Diváci: 650.

Štítná nad Vláří: Vaculík – Sloboda – Chovančík, Liška, Chovančík V. – Hnaníček M., Hnaníček T., Šuráň J. (80. Liška), Soja – Struhař, Vaculík T. Trenér: P. Vaculík.

Luhačovice: Soukeník – Hrnčiřík J., Kovařík, Rejda, Košárek (18. Haloda) – Liška (50. Liška), Červenka O., Ševčík, Polách – Bernátek (80. Bernátek), Červenka D. Trenér: M. Zicha.

Jak šly penalty?

Štítná nad Vláří: proměnili T. Vaculík, Soja, T. Hnaníček, M. Hnaníček, Sloboda. Neproměnil: Soja. Luhačovice: proměnili: Rejda, O. Červenka, Haloda, D. Červenka. Neproměnili: J. Hrnčiřík, Bača.

Dnes do práce nejdu

Až budete dnes chtít sehnat brankáře Štítné nad Vláří Pavla Vaculíka, ani to nezkoušejte. Ani v práci ho neseženete. Ještě teď totiž zřejmě slaví nebo tráví těžký bolehlav. Byl to on, kdo včera zneškodnil dvě ze šesti penalt a pomohl svému týmu k historickému triumfu v Poháru hejtmana Zlínského kraje. „Na penalty si věřím," špitl sebevědomě euforií pohlcený Vaculík, který nejprve lapil pokus Jindřichu Hrnčiříkovi. „Na Jindru jsem si věřil, říkal jsem mu, že na to nemá," popisoval rýpance, kterými soka znejisťoval.

V šesté sérii pokutových kopů pak zneškodnil i pokus exligového Martina Bači. „To proti takovému hráči potěší, ale hlavně že jsme vyhráli," poznamenal.

Jeho tým je vůbec prvním z I. A třídy, který pohár KFS zvedl nad hlavu.

„Už účast ve finále byla pro nás velkým úspěchem. Před sezonou jsme si to vysnili. Soustředili jsme se na pohár, soutěž byla až druhá v pořadí, i když výsledkově to tak nevypadá. První místo nám už nikdo nevezme," věděl brankář osmého týmu tabulky I. A třídy skupiny A.

Už během zápasu předvedl několik těžkých zákroků, kterými svůj tým podržel. „Byl to velký zápas, podal jsem dobrý výkon, takže jsem spokojený," pochvaloval si spokojeně Vaculík, který si vychutnával i prostředí zlínského druholigového stadionu. „Tady by si chtěl zahrát každý hráč," tvrdil 23letý Pavel Vaculík.

Teď už ale myslí jen na oslavy, protože pro Štítnou vychytal největší triumf v novodobé historii. „Už tady ve Zlíně to bude velké. Ve Štítné to už bude dojezd. Bereme si volno. Já do práce rozhodně nejdu," vzkázal do zaměstnání hrdina. ⋌(dan)