Záložník Jablonce Michal Trávník, který fotbalově vyrostl v Uherském Hradišti, v úterý dopoledne přistál na malém letišti společně s českou reprezentací, do které byl trenérem Karlem Jarolímem dodatečně nominovaný.

„Jelikož dálnice, po které jezdím docela často, si užiji celkem dost, byl jsem rád, že tentokrát to bylo o něco rychlejší. Vzlétli jsme a vzápětí jsme přistávali. Bylo to super,“ líčil dojmy z krátkého letu rodák z Mutěnic na Hodonínsku.

Čtyřiadvacetiletý středopolař si účast v národním týmu náramně užívá. Vždyť ještě jako teenager snil o tom, že se jednou na Městský stadion Miroslava Valenty vrátí coby reprezentant, což se mu nyní splnilo.

Fotbalisté České republiky se v úterý ubytovali ve zlínském hotelu Baltaci Atrium. Foto: Deník/Libor Kopl
Reprezentace dorazila do Zlína. Kalas v letadle nestačil vypnout telefon

Jak moc vás dodatečná nominace potěšila?

Nominace mě moc potěšila. Už jsem ji ani nečekal. Bylo to na poslední chvíli. Byl jsem moc rád.

Byl jste hodně zklamaný, že jste nebyl v původní nominaci?

Trošku mě to mrzelo, na druhé straně vím, jaká je tady konkurence a kolik hráčů se v národním týmu točí. Na reprezentačním srazu jsem potřetí a pokaždé jsem byl až dodatečně nominovaný. Nikdy to nebylo napoprvé. (úsměv) I tak jsem ale rád, že pozvánku obdržím.

Vracíte se do Uherského Hradiště, kde jste fotbalově vyrostl. Jak moc se do známého prostředí těšíte?

Moc jsem si přál, abych byl speciálně na tento sraz povolaný. Když jsem byl menší a ve Slovácku hrával, přál jsem si na tom stadionu jednou nastoupit jako reprezentant. Takže nyní se mi to splní.

Máte větší motivaci ukázat se?

Bude to něco jiného, než kdybychom hráli v Praze. Čeká mě trénink a zápas na stadionu, kde jsem vyrůstal. Obrovsky se na to těším. Mám tady spoustu známých, kamarádů, rodinných příslušníků.

Byl byste hodně zklamaný, kdybyste do zápasu nezasáhl?

Zklamaný bych nebyl. Jsem rád, že jsem vůbec tady a že se do Uherského Hradiště podívám. Samozřejmě bych chtěl alespoň na pár minut nastoupit. Každý z nás chce hrát.

Měl jste vůbec čas shánět vstupenky?

Hned na srazu se mě lidé z vedení ptali, kolik lístků budu chtít. Nebyl s tím žádný problém, i když úplně závratné číslo to nebylo. Většina kamarádů si lístek koupila sama.

Využijete reprezentačního srazu na setkání s rodinou a kamarády?

Domů se určitě nedostanu, museli by přijet za mnou do Zlína. Nijak jsme to neplánovali.

Budete spoluhráčům dělat průvodce Zlínským krajem?

To určitě ne. Každý má svůj režim. Nemyslím si, že by se někdo chtěl jít speciálně podívat do města. Zlín ale znám dobře. Nedávno jsme tady hráli s Jabloncem ligu.

Pocházíte z vinařské obce Mutěnice. Burčák jste spoluhráčům neslíbil?

Kdybych jel ze srazu domů, tak možná jo, ale jelikož hned letíme do Ruska, bohužel se na kluky nedostane.

Pětadvacetiletý chorvatský záložník Josip Balič by měl posílit fotbalisty Zlína.
Zlín našel náhradu za Traorého. Na Letnou dorazil Chorvat Balič

Co čekáte od zápasu s Ukrajinou?

Bude to těžké utkání. Ukrajina má v sestavě výborné hráče, na které si musíme dát pozor. Rozhodně nás nečeká nic jednoduchého.

Čeká vás premiéra v Lize národů. Uvědomujete si důležitost mezistátního utkání?

V pondělí jsme měli promítání o tom, co je to za soutěž. Samozřejmě víme, že nás čeká důležité utkání. Bereme to jako mistrovský zápas.

Do Ruska, kde hrajete v pondělí, se těšíte?

Viděl jsem Rusy hrát na mistrovství světa. Je to kvalitní mančaft. Šampionát zanechal v pořadatelské zemi nějakou stopu. Zápas bude mít dobré parametry.

Jablonci poslední ligový duel vůbec nevyšel. Je pro vás dobře, že jste opustil klub a máte myšlenky pouze na reprezentaci?

Neříkám, že nálada v Jablonci je teď špatná, ale po prohraném zápase to není nikdy dobré. Teď už se ale kluci připravují na další utkání. Já jsem sice z toho vypadl, ale pořád zůstávám s týmem.

Jak vás vyprovodil trenér Rada?

Volal mi v úterý, že jsem mu ani nedal vědět, že jsem nominovaný. Prý si to musel přečíst v novinách. (úsměv) Popřál mi hodně štěstí.

Co říkáte na los základních skupin Evropské ligy? Pro Jablonec zrovna moc dobře nedopadl, že?

Není to úplně atraktivní skupina. Všichni jsme chtěli zvučnější soupeře, nějaký velkoklub. Na druhé straně se utkáme s třemi kvalitními týmy. Bude ohromně těžké postoupit. Musíme se s tím porvat.

Přes kterého ze soupeřů se chcete ze skupiny dostat do play-off?

Nevím. Francouzský Rennes má hodně silný tým. Mohl by to být favorit skupiny. Dynamo Kyjev jsme viděli v dvojzápase se Slavií. Taky je to hodně nepříjemný protivník. Astana má svoji kvalitu. Problémem navíc bude daleká cesta, posun času.

Fotbalisté Zlína (ve žlutých dresech) před reprezentační přestávkou přivítali na Letné Příbram.
Patičky moc rád nemám, přiznává Bílek. Hráče po výhře 3:0 ale chválil

FORTUNA:LIGA má za sebou sedm kol. Co říkáte na úvod soutěže?

Překvapil mě právě Zlín, který je hodně nahoře. Měl ale štěstí, když ve třech zápasech skóroval v poslední minutě. To ale k tomu patří.

Co říkáte na výkony a výsledky Slovácka?

Myslel jsem si, že na tom po dobrém rozjezdu bude lépe. Bohužel poslední dva zápasy se mu moc nepovedly. Teď sice má doma Slavii, ale věřím, že ukážou svoji kvalitu a nebudou se stejně jako v minulé sezoně strachovat o sestup.

A co Slavia? Pořád vás klub z Edenu láká do svých služeb?

Furt se diskutuje, ale já nemám žádné informace. (úsměv) V budoucnu bych ale chtěl z Jablonce někam odejít. A jestli to bude Slavia, nebo nějaký klub ze zahraničí, v tuto chvíli vůbec neřeším.