„Mám informace, že nový ročník by měl začít bez problémů," hlásí na jeho prahu šéf krajské kopané.

Čekal jste tyto problémy s registracemi?

Ze strany našeho svazu byla v tomto směru zajištěna maximální informovanost. Většina oddílů k této nové povinnosti přistoupila zodpovědně, řada jich ale registrace řešila až na poslední chvíli. V našich krajských soutěžích zcela jistě nebude učiněna žádná výjimka typu, že hráč, který nemá v pořádku členství, by mohl nastoupit k soutěžnímu utkání.

Mohou kluby čekat nějaké další zásadní změny?

Kromě poslední, kdy před sezonou došlo k avizované redukci účastníků v rámci krajském přeboru mužů ze 16 na 14, nic dalšího zásadního neplánujeme.

Hodně rozruchu udělal nedávný návrh na zavedení videa po vzoru krajského přeboru do všech mužských soutěží řízených KFS Zlín. Kdy plánujete jeho zavedení?

Od zavedení videozáznamů ze soutěžních utkání I. A a I. B třídy jsme zatím ustoupili. Vyslyšeli jsme námitky oddílů zejména po organizační stránce věci. Velká změna, která se snad podaří dotáhnout v co nejkratší době i ve Zlínském kraji je projekt FAČR se společností TV COM, týkající se internetových online přenosů soutěžních utkání krajských přeboru mužů v celé republice. V tomto projektu jako předseda vidím velký potencionál a přínos propagace fotbalu z nižších úrovní. Online přenosy z krajského přeboru mužů zkušebně fungují již ve dvou krajích a mají velký pozitivní ohlas.

Jsme na prahu nové sezony. Co od ní očekáváte?

Budu velmi rád, když se všichni fotbalem v nové sezóně budeme bavit, nebudeme za ním hledat na naší úrovni stále nějaké zákulisní praktiky. Když si pustíme televizi všude je přítomné slovo respect – slovo do češtiny přeložené znamenající respektování, ocenění. Já z pozice předsedy respektuji a oceňuji práci lidí pracujících pro fotbal v našem kraji, byl bych rád aby tomu bylo i naopak – respektování se navzájem.

5. Příští Valná hromada KFS Zlín bude volební. Plánujete svou další kandidaturu na svou pozici předsedy?

První polovina roku 2013 bude ve fotbalové asociaci supervolební. Do 15.2 2013 musí být navoleny nové výkonné výbory v okresech, do 31.3 2013 v krajích a celostátní volby do vedení FAČR musí být ukončeny v termínu do 30.6 2013. Tady je velká šance zejména pro kritiky fungování fotbalu v kraji. Očekávám, že kandidátů na předsedy a členy jak do VV OFS, tak do VV Zl KFS bude několik. Co se týká mé osoby, stále nejsem rozhodnut, zda budu kandidovat. Bude to záležet na mnoha dalších okolnostech. Pokud se rozhodnu pro kandidaturu, představím volební program včetně lidí, s kterými bych chtěl další volební období KFS vést. To samé budu očekávat od protikandidátů.

Nedávno Krajský soud v Brně definitivně uzavřel vleklý spor vašeho bývalého předchůdce Ševčíka, respektive jeho FC Viktorie Otrokovice s KFS Zlín ohledně zrušení výsledků Valné hromady z roku 2007. Jak moc tento spor zatížil vaše vedení a na kolik členy KFS Zlín přišel?

Z mého úhlu pohledu se hlavně tyto žaloby vymykají normální logice chápání a uvažování. Na valné hromadě v roce 2007 došlo počtem cca 90% zástupců sdružení k odvolání předsedy a dalších členů za jejich činnost. Já osobně, být v jejich pozici, bych členům spolku poděkoval, že to se mnou tak dlouho vydrželi a skončím. Nebudu přece podávat žaloby a domáhat se vrácení do funkcí soudní cestou.

Co se týká přímých nákladů, stály tyto spory Zl KFS za 5 let cca 160 000 korun, z nichž pouze malá část byla soudy žalobcům – Ševčík, Viktoria Otrokovice dána k úhradě. Tak to prostě u nás chodí. Na závěr bych zdůraznil, že všechny dosavadní živé spory skončily vítězstvím Zl KFS.