„Do našeho důležitého zápasu nebudeme cokoliv ohledně možného postupu komentovat," omluvil se předseda představenstva a generální ředitel Fastavu Milan Plesar, jenž věří, že tým závěrečný krok v soutěži zvládne. Deník analyzoval situaci a přináší pět důvodů, proč by ševci měli po šesti letech ochutnat prvoligový dort.

1. STADION

Nejzásadnější bod celé problematiky. Všechna čest Severočechům za to, co po sportovní stránce dokázali, zaslouží si jeden pochvalný komentář vedle druhého, ale holým faktem je, že technická stránka věci je odsuzuje k setrvání ve druhé lize. Vyhřívaný trávník, umělé osvětlení, oddělené sektory pro tábory fanoušků? Nic z tohoto klíčového, co obsahují kritéria FAČR, v Kotlině nenajdete. Klub by na rok mohl hrát s výjimkou jinde, poté by ale už musel užívat vlastní stadion.

„Apeloval bych, ať si užijí radost z úspěchu, ale neměli by postupovat do ligy. Za dvanáct měsíců ani za delší období nebudou mít vlastní stadion splňující normy," vyjádřil se Miroslav Pelta v Radiožurnálu. „Nemáme ani hotovou projektovou dokumentaci. Po ní by následovalo výběrové řízení na dodavatele a samotná stavba. To prostě nejde stihnout," řekl ČTK starosta města Stanislav Horáček.

Oproti tomu v Baťově městě jako v jednom z mála měst ve druhé lize odpovídající stánek stojí. Úpravy by jej také neminuly, ale rozhodně by nedosahovaly hodnoty 80 milionů korun a nebyly by tak rozměrné. „Abychom mohli mít každých čtrnáct dnů pět až šest tisíc lidí na první lize, potřebovali bychom kamerové systémy," upozornil na hlavní nedostatek už před jarem Milan Plesar.

2. KÁDR

SYNOT liga, to je trochu jiná káva než válečná druhá nejvyšší soutěž. Nicméně Zlín má vybudované slušné základy kádru, který by se při vhodném posílení nemusel ztratit. Železník s Poznarem tvoří úderné útočné duo, oba letos nasázeli deset branek, záloha by si žádala nové tváře, ale čtveřice Bartolomeu, Živulič, Holík, Kopečný má obrovskou perspektivu, v obraně byl například již několikrát zájem z nejvyšší soutěže o Hájka a prvoligové parametry přisoudil kouč Páník opakovaně Pazderovi. Mužstvo je pracovité, hladové a mezi smetánkou by dále rostlo.

3. MLÁDEŽ

Zlín společně s Plzní a Hradcem Králové nikdy nesestoupil z 1. ligy staršího dorostu, to je jen jeden z důkazů dobrého kreditu mládežnického fotbalu v Baťově městě. Dalším z nich je aktuální skladba A-týmu, devět fotbalistů z nejčastější jarní jedenáctky představuje odchovance klubu, z toho pět z nich má nejvýše 23 let – Bartolomeu, Kopečný, Holík, Hájek, Dostál. Mládež hraje nezbytnou roli v prvoligovém organismu. Lze si systematicky vychovat konkurenceschopné hráče, klub disponuje potenciálním zdrojem příjmu atd. Například Brno a Ostrava si v těžkých letech takto pomohly, Baník se dokonce v roce 2004 za velkého příspěvku odchovanců radoval z titulu.

4. FANOUŠCI

Jarní druholigové boje potvrdily, že fotbal u zlínských fanoušků neumřel. Takřka pravidelně byla Letná zaplněna více než třemi tisíci diváky. A netřeba dlouho polemizovat o tom, že u zápasů se Spartou, Plzní či Slováckem by číslo dosáhlo ještě mnohem vyšší hodnoty. Utkání první ligy by měla ve Zlíně důstojnou kulisu. U Varnsdorfu, jenž by putoval do jabloneckého azylu, to lze tvrdit jen stěží.

5. NEZASLOUŽÍ SI OPAKOVÁNÍ SITUACE

Pamatujete na konec jara roku 2010? Zlín obsadil ve druhé lize třetí místo a všichni čekali, že ho nemine návrat do ligy, protože Ústí nad Labem bylo ve stejné pozici jako letos Varnsdorf. Jenže obdrželo výjimku a ševci zaplakali. Jak to se Severočechy dopadlo, asi všichni víte. Smilování nikdo nečeká, jen je na čase, aby systém přestal být obcházen a pravidla se začala dodržovat. Zkušenosti se Střížkovem, s Ústím a se Znojmem snad stačily. I pro Varnsdorf. Ten pokud bude trvat na svém, ale stadion během roku neupraví k prvoligovému obrazu, dostane třímilionovou pokutu a nebude mu vyplacen poplatek od marketingového partnera FAČR společnosti STES, jenž činí asi osm milionů.

Jaký je váš tip? Skončí Zlín třetí a bude mít příležitost postoupit do první ligy? Má ji využít? Hlasujte v anketě na našem webu až do pondělí 1. června do 12 hodin a také na www.fcfastavzlin.cz