Zlín jede prodat svou fazonu na hřiště vedoucí Olomouce. „Doufám, že vyhrají Sparta a Zlín," usmál se v rozhovoru pro Deník 24letý kapitán Fastavu Lukáš Železník.

Takový souboj dvou týmů z čela tabulky, v němž Zlín přímo figuruje, dlouho nepamatujete, že?

Je to tak, všichni se na něj těšíme. Je jen škoda, že nehrajeme doma, přišlo by daleko víc lidí ze Zlína. Ale co slýchám, tak naši fanoušci se chystají i do Olomouce, kde by mohla padnout hranice čtyř tisíc lidí a být dobrá kulisa. Ordoš (ofenzivní fotbalista Olomouce – pozn. red.) říkal do novin, že když vyhrají v Kolíně a porazí nás, tak můžou pomalu začít slavit, tak to lidi možná přiláká.

Sigma vévodí tabulce, nejlepším mužstvem na jaře jste ovšem vy. Kdo je z vašeho pohledu favoritem utkání?

Neřekl bych, že má zápas favorita. Půjdeme si to rozdat na férovku, je to padesát na padesát. Bude se hrát 95 minut a rozhodne, kdo dá do duelu více srdíčka a bojovnosti. Věřím, že to budeme my. (úsměv)

Uspokojil by vás i zisk jednoho bodu?

My musíme vyhrávat, pokud chceme naplnit náš cíl. Samozřejmě pokud na hřišti necháme sto procent a stane se, že nezvítězíme, tak se prostě stane, ale do zápasu jdeme s tím, že potřebujeme a chceme urvat tři body, jeden je málo. (důrazně)

Jaké k tomu použijete zbraně?

Olomouc je individuálně kvalitnější, ale nás zdobí silný týmový duch. Cítím, že konečně fungujeme jako jeden tým, a pokud zase devadesát minut nikdo nic nevypustí, tak uhrajeme dobrý výsledek.

Kde spatřujete nejsilnější stránky soupeře?

Když se řekne Olomouc, každý hned uvidí jméno Ordoše, který zakládá všechny akce. Musíme si na něj dát pozor. Ale mají i výborné mladíky, například záložníka Housku. Disponují kompletně dobře poskládaným týmem, i na lavičce mají skvělé hráče. Z herního hlediska si musíme dát pozor na krajní prostory, kde Sigma táhne svou hru, přičemž se hráči pak stahují do středu.

Vidíte Olomouc jako prvního postupujícího do nejvyšší soutěže?

Asi jo. Ze začátku si zvykali na styl druhé ligy, v níž je stěžejní bojovnost, postupně se adaptovali i díky trenéru Kalvodovi, který soutěž výborně zná, a ukázali, co v nich je. Sigma patří do první ligy, postup jí přeji, ale tento zápas by mohla prohrát. (úsměv)

Prověříte si v tomto duelu nejlépe svou výkonnost?

My si nechceme dávat žádné měřítko. To bude spíš pro lidi okolo fotbalu. Každý, kdo neuvidí hru a přečte si jen výsledek, tak asi bude posuzovat, jestli do ligy patříme nebo ne. My hráči to tak nevnímáme.

Jaro je pro vás hodně náročné. Jak se cítíte fyzicky?

Četl jsem ohlasy, že ztrácíme kondici, ale tak bych to vůbec neřekl. Divák nevidí, kolik toho hráč naběhá a zvlášť náš tým se fyzicky opravdu strašně vydává a díky tomu v těch zápasech vítězí. Jedeme na doraz devadesát minut a důsledkem toho je někdy skutečnost, že nás ke konci chytí křeče. Unavení určitě nejsme.

Po utkání v Olomouci přivítáte ve středu Opavu a v sobotu zamíříte do Táborska. Bude to klíčový týden při boji o postup?

Ano, hodně nám napoví. Musíme se odrazit od dobrého výsledku v Olomouci. Opava teď prohrála po dlouhé době, Táborsko je čtvrté, budou to těžké zápasy.

Díky lepší vzájemné bilanci jste druzí před Varnsdorfem, a situaci tak máte ve svých rukou. Jak to vnímáte?

Žene nás to vpřed. Vyhrát třináct ze čtrnácti zápasů by znamenalo menší zázrak, ale stát se může cokoliv. Sice poslední tři utkání jsme nepředvedli fotbalovou krásu, druhou ligou tak nejde profrčet, ale ukazujeme, že když do hry dáme zlínské srdce, tak je možné takřka pořád vítězit.

Vy jste z posledního duelu proti Mostu odstoupil vinou zraněného ucha. Nastoupíte v Olomouci?

Trénuji naplno, ale stehy mám pořád v uchu, takže uvidíme. Domluvím se s doktory a také bude záležet na trenérovi, jestli mě postaví. Nicméně cítím se dobře, ucho nic není, hlavně že nohy jsou zdravé. (úsměv)

Šest zápasů jste neskóroval. Zaobíráte se tím?

Je pravda, že bych gól už mohl dát. Teď je ideální čas to prolomit. Není mi to jedno, nicméně že bych si z toho dělal hlavu, to zas ne. Potřebujeme hlavně vyhrávat a góly ať střílí kdokoliv, ať si soupeř klidně dá tři vlastňáky.