Mládežníci Fastavu Zlín mají za sebou úspěšný půlrok. Kromě výsledků se mohou pochlubit velice pestrým programem a spoustou akcí, kterou ve Sportovním areálu Vlastislava Marečka na Vršavě v posledních měsících uspořádali.

„Kromě mistrovských soutěží se u nás uskutečnily nábory do nejmladších kategorií, kterých se pod odborným vedením vedoucího přípravek Jakuba Řiháka a jeho kolegů, zúčastnilo v první zářijový týden přes třicet dětí,“ informuje sportovní manažer zlínské fotbalové mládeže Marek Kalivoda.

Jednotvárné "mužské" prostředí prosvítily znovuobnovené ženské a dívčí týmy. Ve spolupráci s fotbalovým klubem z Lužkovic došlo k přesunu ženského týmu do Zlína. Následný nábor do dospělých i dívčích kategorií přivedl na Vršavu dalších čtyřicet fotbalistek. „Pod taktovkou hlavního trenéra Radoslava Rojka dosáhla děvčata hned v prvním půlroce fungování na pěkný úspěch v podobě třetího kola poháru, v němž nakonec musela sklonit hlavy před prvoligovými soupeřkami ze Slovácka,“ poinformuje Kalivoda.

Velmi zdařilou akcí byl podzimní Fastav Cup. Trenér Pavel Slavík připravil se svými kolegy velmi povedený turna přípravek do jedenácti let, který přilákal velmi kvalitní týmy z celé Moravy a Slovenska. I v této konkurenci dokázali malí zlínští fotbalisté pod taktovkou trenérů Krejčiříka, Zálešáka, Pavlíčka a Borýska, že to s míčem umí, a odnesli si z této akce pohár za první místo.

Ilustrační foto
Krádeže i napadení. Přesto Zlín vítal nový rok poklidně

Pro žákovské kategorie pořádali trenéři Zlína letní prázdninový kemp. „Byla to úplná novinka, která vyplnila volný čas čtyřiceti klukům a také jedné slečně. Pestrý týdenní program pod dohledem zkušených mládežnických trenérů určitě nenudil a jistě se dočká svého pokračování příští rok,“ prohlásil Kalivoda.

A nezaháleli ani brankáři, kteří si udělali pod vedením Pavla Slavíka soustředění na Vršavě hned dvakrát. Patnáct gólmanských nadějí se vždy po tři dny snažilo zlepšit svou techniku chytání a nasbírat zkušenosti do další kariéry.

Žáci kategorie do čtrnácti let zase reprezentovali klub na turnaji v rakouském Melku. „Konfrontace se zahraničím je vždy užitečná, a když se k tomu přidá i zajímavá destinace, je to pro kluky zážitek. Turnaje se účastnili přední rakouské týmy, a také tým z hlavního města Maďarska. Celkové čtvrté místo a zejména výborné vystupování celého týmu pod vedením Michala Hlavňovského nám otevřelo dveře k další spolupráci u našich jižních sousedů,“ pochvaluje si Kalivoda.

Bez pár gramů tříkilový Štěpán z Luhačovic se narodil na Nový rok ve 4.40 v Baťově nemocnici ve Zlíně a stal se tak prvním miminkem narozeným ve Zlínském kraji.
Novoroční Štěpán. První dítě roku 2019 v kraji se narodilo ve Zlíně

Trenéři Fastavu absolvovali zahraniční studijní stáže, mimo jiné i v chorvatském Záhřebu. „Nejen hráči, ale i trenéři potřebují vidět, jak se kvalitně pracuje s mládeží v jiných úspěšných klubech. Vloni jsme byli mimo jiné v mládežnické akademii italského velkoklubu Juventus Turín. Letos jsme zavítali do vyhlášené akademie Dinama Záhřeb, odkud se do světa vydal i držitel letošního Zlatého míče Luka Modrič,“ připomíná zlínské šéftrenér mládeže.

Kalivoda si zároveň pochvaluje spolupráci se Základní škola Středová ve Zlíně, která funguje už druhým rokem. „Cílem je alespoň trochu potěšit handicapované děti. Ne všechny totiž mohou skotačit na hřišti tak, jako ty u nás na Vršavě. A proto se snažíme je svou návštěvou vtáhnout na chvíli do fotbalového světa. Letos nám v tom pomáhala i psí fenka Tina se svým páníčkem, trenérem Petrem Štěpaníkem,“ uvedl Kalivoda.

Vedení mládeže Fastavu kromě sportovní činnosti usilovně pracovalo také na vylepšení samotného areálu, který celoročně využívá přes 350 mladých fotbalistů. S velkým přispěním Ministerstva školství, Zlínského kraje se zlínským činovníkům podařilo vybudovat osvětlení na hřišti s umělým povrchem.

Novoroční ohňostroj poprvé ozářil Gahurův prospekt ve Zlíně.
Novoroční ohňostroj ve Zlíně ozářil Gahurův prospekt. Podívejte se

„V současné době náš fotbalový klub disponuje dvaadvaceti mládežnickými týmy, a k tomu ještě ženským družstvem. Z toho plných dvacet se účastní mistrovských soutěží na všech úrovních - okresních, krajských, moravsko-slezských i celostátních,“ hlásí Kalivoda.
K zabezpečení co nejkvalitnější péče o talentované fotbalisty využívá klub další sportoviště, zejména hřiště s umělým povrchem ve Zlíně-Pasekách. „Dále velmi dobře spolupracujeme s okolními oddíly kopané, například v Jaroslavicích, v Lukově, ve Hvozdné, v Kostelci, ve Fryštáku, v Lužkovicích a ve Zlíně-Přílukách,“ informuje Kalivoda a závěrem děkuje všem, kteří pomáhají zlínské mládeži plnohodnotně využívat svůj volný čas.