Národní tým se do Uherského Hradiště vrátil po dlouhých devíti letech. Na Slovácku je přivítal téměř vyprodaný stadion i natěšení příznivci. Pro nejmenší město s ligovým fotbalem v České republice, které v současnosti žije každoročními Slavnostmi vína, byl čtvrteční duel velkou událostí.

Náladu zaplněným ochozům zvedl hned v 5. minutě Schick. Útočník římského AS z úhlu propálil bezmocného gólmana Pjatova a Češi vedli.

Úvodní nápor ovšem rychle vyprchal. Domácí borci vypadli z tempa a nechali hrát soupeře. Ukrajinci, které z pozice hlavního trenéra vede někdejší slavný útočník AC Milán Andrej Ševčenko, ovládli střed hřiště a vytvářeli si šance.

Hned třikrát v krátkém sledu mohl skórovat Jaremčuk, ale dvakrát poslal balon hlavou těsně vedle a po úniku Jarmolenka střílel ve vyložené pozice mimo.

Česko - Ukrajina. Jarolím
Bolí to hodně, ale zápas klidně mohl dopadnout obráceně, myslí si Jarolím

Borci ve žlutých dresech hnaní hlučnými fanoušky dál protivníka mačkali. Bombu Malinovského z trestného kopu s obtížemi vytěsnil brankář Vaclík. Češi dlouho odolávali, těsně před přestávkou ale padli. Konoplajnka přelstil Kadeřábka a střelou na přední tyč uklidil balon k přední tyč. Vaclík neměl šanci.

Jarolím, který v zahajovacím duelu Ligy národů postrádal řadu opor, proti Ukrajině vsadil na souhru současných hráčů Slavie. V základní sestavě se objevila čtveřice sešívaných. Ve středové řadě nastoupili Souček, Sýkora a Hušbauer, na levé straně obrany se možná trochu nečekaně objevil Bořil.

Co však funguje ve FORTUNA:LIZE, pro mezinárodní scénu neplatilo. Alespoň ne ve čtvrtek večer.

Českému týmu příliš nepomohla ani střídání. Nevýrazného Krmenčíka o přestávce vyměnil Zmrhal, Ukrajinci ale dál měli navrch. Konopljanka s Jarmolenkem příležitosti nevyužili. Gól nedal v 69. minutě ani střídající Zinčenko.

Češi vůbec nebezpeční nebyli. Výjimkou byla tvrdá střela Bořila a zblokovaná pumelice Kadeřábka. V závěru ještě pálil žolík Tecl do boční sítě, více toho bezradní domácí hráči směrem do ofenzivy nepředvedli. Jejich výkon byl zklamáním.

Vaclík sice na konci střetnutí čaroval, ale v nastaveném čase podruhé inkasoval. Ukrajině výhru vystřelil střídající Zinčenko.
Češi na úvod Ligy národů, která je dodatečnou kvalifikací o mistrovství Evropy, padli 1:2.

Ve tříčlenné skupině divize B se vedle Ukrajiny utkají ještě ve federálním derby se sousedním Slovenskem. Všechny duely jsou na programu na podzim. Český tým čeká nejbližší střetnutí v říjnu na Slovensku. Vítěz postoupí do elitní Ligy A, poslední celek se naopak propadne do Ligy C.

Česko - Ukrajina.
Smutný hrdina Vaclík čaroval, v nastavení inkasoval smolný gól

1. kolo Ligy národů -

Česko – Ukrajina 1:2 (1:1), stadion Uherské Hradiště

Branky: 5. Patrik Schick – 45. Jevgenij Konopljanka, 90+2. Olexandr Zinčenko
Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn (Tierney, Marriner)
Žluté karty: Hušbauer, Souček (oba Česko)
Diváci: 7 974
Česko: Vaclík – Gebre Selassie, Kalas, Brabec – Kadeřábek, Souček, Sýkora (90. Hořava), Hušbauer Bořil – Krmenčík (46. Zmrhal), Schick (84. Tecl). Trenér: Karel Jarolím.
Ukrajina: Pjatov – Karavajev, Rakickij, Krivcov, Matvijenko – Jarmolenko (67. Zinčenko), Stěpanenko, Malinovskij, Konopljanka (78. Cigankov) – Marlos – Jaremčuk (86. Salezniov). Trenér: Andrej Ševčenko.

Dvakrát zhasla světla. Zápas začal později

Českou reprezentaci na východní Moravě nezlobil pouze soupeř, ale i technika. Začátek zápasu se zpozdil o čtvrt hodiny. Před zápasem několikrát vypadla elektřina, stadion se dvakrát zahalil do tmy. Zpívajícím ukrajinským fanouškům to ovšem nevadilo, čekání si krátili zpěvem. Atmosféru dokreslovaly svítící mobily.

První poločas narušil jeden z příznivců, který vběhl na trávník, ale pořadateli byl rychle zpacifikován. Vzápětí přistála na hrací ploše bota, pokračovalo se však dál. Druhou půli už byl v hledišti klid.