„Jsem spokojený s tím, co hráči na hřišti odvedli. Když ale někteří z nich neplnil dané úkoly, tak jsem to řešil hned při hře. Musel jsem na přitvrdit,“ říká zlínský trenér Bohumil Páník.

Jednašedesátiletý kouč v mužstvu nestrpí žádný šlendrián. Chyby dokáže odpustit, ale laxnost mu vadí. Proto je na svěřence tvrdý i v přípravě.

„Každý si musí uvědomit, že i v zápase, ve kterém nejde o body, se musí tvrdě pracovat,“ zdůrazňuje Páník, který proti Opavě postrádal v sestavě klasickou devítku. Zranění nedovolilo nastoupit Francouzi Beauguelovi ani jediné zimní posile, útočníku Vyhnalovi.

„Bylo to takové atypické, hráči to ale po taktické stránce zvládli,“ těší Páníka.

Proti známému soupeři si ševci pořádně zaběhali. Výhru museli v devadesáti minutách tvrdě odmakat. „Proti Opavě se vždycky hraje těžko,“ připomíná kouč Fastavu.

„Je to jedno z mála mužstev, které hraje se třemi obránci. Systém má zmáknutý, spousta hráčů ve středu pole se nabízí. Hlavně Zavadil si neustále žádá balon. Nejen proto se to těžko vykrývá a hůře na to reaguje. Museli jsme tomu přizpůsobit hru,“ přiznává Páník.

Fotbalisté Zlína (v bílých dresech). Ilustrační foto
Ševce čeká dvojzápas s Opavou, Slovácko představí Janoška

Jeho tým se s nepříjemným protivníkem vypořádal slušně, z několika vyložených šancí ovšem proměnil pouze dvě. Nejprve se po rohovém kopu Holzera prosadil nepokrytý stoper Gajić, na začátku druhé půle dorazil balon do sítě na zadní tyči schovaný Vukadinović.

„Naše vítězství je zasloužené. Opava sice mohla dát dva góly, my jsme ale měli daleko víc šancí než soupeř,“ poukazuje Páník.

Druhý sobotní duel Fastavu a celku ze Slezska skončil remízou 3:3. Divoký výsledek ale už nikdo tolik neřešil, neboť v zápase se představili především hráči juniorky.

„Pochválit musím hlavně Slaměnu. Přišel k nám z dorostu a zatím s námi odtrénoval úplně všechno. V sobotním dvojzápase ukázal, že je i šikovný s balonem. Má parametry na to, aby v kádru zůstal,“ říká Páník.

Na odchodu ze Zlína je naopak záložník Štípek, který podzim strávil převážně v juniorce.

Ševci si po náročném týdnu v neděli užijí zasloužené volno. Hned v pondělí ale odstartují dlouhý sedmnáctidenní blok, jehož součástí jsou přípravné domácí zápasy se Zlatými Moravci a Třincem.

Po nich už čeká účastníka základní skupiny Evropské ligy herní soustředění v Turecku, kam Jiráček a spol. vyráží v neděli 28. ledna.

Přípravné utkání -

1. zápas: FC Fastav Zlín – SFC Opava 2:0 (1:0)

Branky: 35. Zoran Gajić, 55. Vukadin Vukadinović

Zlín: Zlámal (60. Šiška) – Holík (60. Matejov), Gajić (60. Bačo), Hnaníček, Bartošák (46. Džafić) – Ekpai, Traore, Jiráček (60. Janíček), Hronek (60. Slaměna), Holzer – Mehanović (46. Vukadinović). Trenér: Bohumil Páník.

Opava: Šrom – Simerský, M. Helebrand, Žídek – Hrabina, Janetzký, Zavadil, Rychlý (65. Jurečka), Zapalač (70. Musila) – Puškáč, Kayamba. Trenér: Roman Skuhravý.

2. zápas: FC Fastav Zlín – SFC Opava 3:3 (2:2)

Branky: 43. Gettler, 45. V. Mlýnek, 53. Tureček - 3. Kotlík, 23. Socha, 46. Jurečka

Zlín: Šiška (30. Dostál) – Nečas, Košák, Bačo (45. Štěpánek), Zahradník – Gettler, Venený, Tureček, V. Mlýnek (45. M. Mlýnek) – Slaměna (65. Bačo), Votava. Trenér: Jan Jelínek.

Opava: Vyklický – Musila, Radić, Kolísek, Čelůstka – Socha (60. Fusek), Schaffartzik, Jursa, Stříž – Jurečka, Kotlík. Trenér: Roman Skuhravý.