„Jsem moc rád, že se v dnešní době našel někdo, kdo chce pomoct zlínskému fotbalu. Z jednání mám velmi dobrý pocit, dokonce bych řekl, že jsem nadšený. Našemu novému partnerovi zdaleka nejde pouze o zviditelnění se, nýbrž o fotbal jako takový," neskrýval svou radost z nově navázané spolupráce majitel zlínského klubu Zdeněk Červenka.

„Vyrůstal jsem a bydlím ve Zlíně a mám zájem o kvalitní fungování zlínského fotbalu. Jiné cíle opravdu nesleduji," potvrdil Vlastimil Fabík, šéf společnosti Fastav.

Ta se přitom o zlínský fotbal nezajímala zdaleka poprvé. Určité kontakty proběhly již v minulosti. „Tenkrát ale byla naším donátorem Tescoma, proto k užšímu propojení nedošlo. Po sestupu do druhé ligy už však byla podpora ze strany Tescomy spíše formální a symbolická, proto jsme se dohodli na ukončení smlouvy, čímž jsme si otevřeli dveře pro jednání s dalšími potenciálními partnery," pokračuje Červenka.

A novému partnerovi měl co nabídnout. Kromě jména v názvu a logu klubu také případnou spolupráci při postupu do nejvyšší soutěže. „Zatím jsme dohodnutí pouze na druhou ligu, nicméně v případě návratu do první ligy bychom uplatnili opci a došlo by i k finančnímu navýšení ze strany společnosti Fastav. Už teď ale počítáme s tím, že naše spolupráce bude dlouhodobá, nikoliv pouze na jeden rok," upřesnil předseda představenstva zlínského klubu.

Fabík je totiž sportovcem tělem i duší. Nejenom že sám hraje aktivně fotbal za béčko Mladcové, ale výrazně podporuje také Vsetín působící v krajském přeboru. „Je to podobný nadšenec jako já," připomněl Červenka, že i on kromě Zlína pomáhá nedalekým Luhačovicím.

Dá se tedy čekat, že se ševci i po třech neúspěšných pokusech budou chtít znovu zapojit do boje o postup, i když už to asi nebudou hlásat na všechny světové strany. „Postup je reálný. Záleží na kvalitě a složení hráčského kádru, způsobu vedení klubu a taky je to o štěstí," říká z vlastní zkušenosti Fabík, jenž začal aktivně s fotbalem až ve 32 letech v nižších soutěžích.

S těmito plány souvisíejí také změny v kádru. Téměř na spadnutí je totiž návrat zkušeného záložníka Bronislava Červenky. Tím pádem by zůstal na Letné také stoper Lubomír Kubica, kterého pojí s Červenkou přátelské pouto ze společného působení v Ázerbájdžánu. Reálný je i návrat dalšího stopera Zdeňka Kroči.

„S některými stávajícími či bývalými zlínskými fotbalisty se znám a svůj vstup do klubu jsem s nimi konzultoval. V budoucnu bych se proto chtěl podílet i na tvorbě hráčského kádru," naznačil Fabík.

Nejen kabina, ale také představenstvo klubu, které v posledních letech působilo v téměř neměnném složení, přitom projde plánovanou rekonstrukcí. „Kromě pana Fabíka přibude rovněž zástupce města, které se k nám v poslední době chová opravdu jako partner a má evidentní zájem zlínskému fotbalu pomoct. My si této spolupráce nesmírně vážíme a věříme, že i s jeho podporou nastartujeme novou éru zlínského fotbalu," doufá Červenka.