„Alespoň to budeme mít hned za sebou," pousmál se kapitán mužstva Tomáš Polách. „Už jsme tam dlouho nebyli, že?" navázal hlavní trenér Marek Kalivoda.

FK BANÍK SOKOLOV – FC FASTAV ZLÍN

Sobota: 10.15

Bilance ve II. lize: 3 – 2 – 3

On je vůbec Sokolov ševcům v poslední době souzený. Loni s ním rovněž začínali sezonu a na Letné s notnou dávkou štěstí zvítězili 2:1. Poslední ostrý výjezd v předchozím ročníku je shodou okolností rovněž poslal na západ Čech. A Baník odpověděl stejnou mincí. Podruhé už by se však Zlínští s prázdnou vracet nechtěli.

„Znovu nás čeká ovšem silný protivník s velmi dobře poskládaným mužstvem, který se oproti jarní části posílil ještě o další dva kvalitní fotbalisty," připomněl Kalivoda příchod záložníka Davida Kobylíka z HFK Olomouc a obránce Stanislava Hofmanna ze Slovácka. Nelze opomenout ani brankáře Lukáše Krbečka, který prošel Plzní, Příbramí, Ostravou, Chomutovem nebo Střížkovem.

Ševci ovšem nehodlají prodat kůži lacino. „Ani my nemáme špatný kádr, v létě se nám podařilo zapracovat do mužstva další hráče a hned v úvodním kole budeme chtít uspět. Zvlášť když Sokolovu máme co vracet," zdůrazňuje zlínský kouč.

Baník je podle něj silný zejména na domácím hřišti, kde v předchozím ročníku ztrácel pouze minimálně. „Sokolov hraje hodně kombinačně, dobře drží míč a dokáže se prosadit i důrazem v šestnáctkách. Právě v pokutových územích jsme v posledním vzájemném zápase propadli," vybavuje si Kalivoda.

Tenkrát se ovšem hrálo za silné průtrže mračen na neregulérním terénu, v sobotu dopoledne čeká borce pravý opak. Tropická výheň a teploty okolo třicítky. I proto si ševci pochvalují dopolední výkop zápasu.

„Ráno vstaneme a hned půjdeme na to. Nebude čas nad čímkoliv přemýšlet," říká zkušený obránce Zlína David Hubáček, pro nějž budou po osmiletém pobytu ve Slavii Praha dopolední výkopy novinkou. „Rozhodně mi to ale nevadí, obzvlášť v takovém počasí," dodává.

„Kdyby bylo na mě, klidně můžeme hrát i v devět ráno, aby byly podmínky ještě snesitelné. Navíc cestujeme na dva dny a bylo by pro nás nepříjemné čekat na zápas až do večera," navázal Kalivoda.

Zajímavostí zápasu je určitě skutečnost, že vůbec poprvé se v mistrovském utkání může proti ševcům postavit Vít Vrtělka. Kmenový hráč Zlína, který na Letné hrával i první ligu, až dosud na západě Čech pouze hostoval a ve vzájemných duelech hrát nemohl. V létě se však záložníkovo hostování změnilo v přestup a nic už nebrání jeho startu.