Sparta přijela do Zlína bez hlavní hvězdy a klíčového hráče. Bývalý reprezentant Tomáš Rosický totiž zůstal doma v Praze. Do nominace se nevešel ani kanonýr Lafata, na Moravu neodcestoval ani Zahustel. 

Italský trenér Stramaccioni i proti Fastavu dostal své pověsti a oproti poslednímu vyhranému zápasu s Baníkem Ostravy provedl hned několik změn. Pouze na lavičce zůstali brankář Bičík se středopolaři Mandjeckem a Sáčkem, šanci od první minuty dostali Dúbravka, Karavajev a překvapivě také Martin Frýdek. 

Domácí kouč Páník podle dohody s jejich mateřským oddílem nemohl do nedělní bitvy nasadit Holzer s Vukadinovićem. Jejich místa zaujali Bartošák a univerzál Janíček. 

Televizní duel začal se zpožděním a minutou ticha za zemřelého mládežnického trenéra Zlína Radka Gábu. 

Po vzájemném oťukávání a několika rohových kopech přišla v 10. minutě první šance. Ránu hostujícího beka Karavajeva vyrazil zlínský gólman Dostál na roh. Ševci odpověděli střelou Jiráčka. Slibný pokus ale skončil mimo. 

Fotbalisté Zlína. Ilustrační foto
Ševci se připravují na Rosického. „Je srdce Sparty,“ říká trenér Pánik

Ševci udeřili až po čtvrt hodině hry. Rychlý a skvěle vyřešený kontr přesně zakončil Ubong Ekpai. Kamerunský fotbalista po přihrávce Traoreho překonal bývalého parťáka z Liberce Dúbravku a poslal Fastav do vedení. 

Pražené ovšem přispěchali s rychlou odpovědí. Ve 24. minutě Šural z trestného kopu vymetl bezmocnému Dostálovi šibenici a bylo to 1:1. Pro sparťanského kapitána to byla pátá trefa z posledních tří zápasů. Zbytek první půle už nic převratného nepřinesl. 

Více se začalo zase hrát až po přestávce. Sparta byla ve druhé půli častěji u míče, hrozila ovšem hlavně po standardních situacích. Obránce Costa dorážel mimo, trestný kop stopera Štetiny zastavila zlínský obrana. 

Hostující kouč Stramaccioni se snažil hru Sparty oživit dvojím střídáním. Do hry v 72. minutě šli Sáček s Jankem. A druhý jmenovaný se hned dostal do šance. Vysoký forvard ale po Šuralově přihrávce zakončoval vedle. 

Čtyřiatřicetiletý Rakušan se prosadil až po rychle rozehraným rohovém kopu, když balon předtím skončil na pravé tyči a dorážející Janko uklidil balon do sítě. Ševci reklamovali útočný faul Šurala, nepřesný sudí Proske ale branku uznal. 

Po vedoucí brance se probrali také hostující fanoušci, kteří duel narušili několika dělbuchy, v závěru ale měli větší radost zlínští příznivci. 

Skoro vyprodanou Letnou rozjásal žolík Džafić, který v nastaveném čase srovnal na 2:2. 

Ševci po další remíze klesli v tabulce na desáté místo. Sparta je stále až pátá. HET liga má nyní reprezentační přestávku. Po ní Fastav čeká cesta na Hanou, kde se postaví rozjeté olomoucké Sigmě. 

HET Liga, 13. kolo – 

FC Fastav Zlín – AC Sparta Praha 2:2 (1:1)

Branky: 15. Ubong Ekpai, 90+1. Adnan Džafić – 24. Josef Šural, 78. Marc Janko

Rozhodčí: Proske – Kotík, Pospíšil (Kureš) 

Žluté karty: Gajić, Traore – Frýdek, Vatajelu 

Diváci: 5 492

Zlín: Dostál – Kopečný, Bačo, Gajić, Bartošák – Janíček (65. Hnaníček) – Ekpai (68. Džafić), Traore, Jiráček, Mehanović (78. Železník) – Diop. 

Sparta Praha: Dúbravka – Karavajev, Hovorka, Štetina, Costa – Biabiany (73. Janko), Mavuba, M. Frýdek, Vatajelu (87. Mandjeck) – Néstor (73. Sáček) – Šural. 

Hlasy trenérů

Bohumil Páník (FC Fastav Zlín): „Utkání se Spartou pro mě bylo troku netypické. Bylo to hodně vyhecované, k vidění byla spousta osobních a ostrých soubojů, které se těžko posuzují. My jsme k utkání přistoupili s nějakým základem, o který se opíráme. I když jsme museli udělat dvě změny, hráči se cítili dobře. Džafić ukázal, že je takový náš joker. Nebyl uražený a znovu potvrdil, že umí zvládat závěrečné minuty. Díky jeho kopu se to nakonec zklidnilo. Sparťané se mohou stavět na hlavu, nakonec je z toho remíza. Ve druhé půli jsme se těžko dostávali od hry. Pro mě to byl obrovsky důležitý zápas. Jsem rád, že to hráči vydrželi. Pomýšleli jsme na tři body, ale vzhledem k vývoji hry remízu bereme,“ 

Andrea Stramaccioni (AC Sparta Praha): „Samozřejmě jsme všichni hodně zklamaní. Takový je ale někdy fotbal. Musíme být koncentrovaní devadesát minut plus nastavení. Sparta podala dobrý výklon na hřišti, kde to má každý tým velmi těžké. Zaujetí bylo správné. Vážím si toho, že jsme byli schopní otočit výsledek z 0:1 na 2:1. Zlín měl ve druhém poločase jednu střelu na branku a dal nám gól. V tom byl třeba rozdíl mezi naším zápasem v Jablonci, který měl rovněž šance, ale branku nedal. I přes remízu tým odehrál dobrý venkovní zápas. Pro nás to mohla být třetí výhra v řadě. Mohli jsme se dostat před Liberec, bohužel to nevyšlo. Pokud ale budeme dál pokračovat v těchto výkonech, body budou přibývat. Rosický utrpěl svalové problémy s Ostravou, v sobotu do zkusil, cítil ale bolest, takže bylo jasné, že s námi nepocestuje. Lafata byl nemocný.“