Fastav Zlín – Ústí nad Labem 2:1 (1:1)

Ševci se báli o výsledek do posledních vteřin. Nejhorší celek soutěže si počínal na Letné nebojácně. „Sportovně musím přiznat, že naše vítězství nebylo zasloužené, ale šťastné," uznal kouč Zlína Martin Pulpit.

Buď body, nebo pokuta. Hráči Ústí po předchozích nepovedených zápasech věděli, že musí zabrat. A na trávníku to bylo znát.

„Soupeř přijel po určité čistce, která u něj v týdnu asi proběhla, s pěti nebo šesti změnami v sestavě a hráči, kteří dostali příležitost, se jí zhostili velmi dobře," chválil soupeře Pulpit.

Vstup do zápasu ale ševcům vyšel. Po rohovém kopu v 24. minutě tečoval jeden z obránců nešťastně míč přímo k obránci Malému a ten hlavou pohodlně zavěsil.

Jenže už o sedm minut později svítilo na světelné tabuli skóre 1:1. Po centru do vápna se chytrou hlavičkou prosadil Vraštil. Gólman Žukowski, který nahradil zraněnou jedničku Dostála, neměl čisté svědomí. Neodhal situaci a špatně vyběhl.

Nebylo to jediné jeho zaváhání. Po celý zápas si počínal nejistě. „Nechtěl bych to rozebírat. Na gólmany mám určité nároky, jsem na ně přísný. Bohužel nemohl chytat Dostál, bylo by to riskantní," řekl Pulpit.

Zlín se dočkal vytoužené vedoucí branky v 56. minutě. A byl to nejkrásnější okamžik zápasu: obránce Pazdera se dostal před šestnáctkou k odraženému míči, parádně sklopil nárt a míč k tyči.

„Jak se říká, když nevíš, co s balonem, tak vystřel, a ono to vyšlo," usmíval se netradiční střelec Pazdera.

O tři minuty později to mohlo být pro domácí ještě veselejší. Po faulu na střídajícího Poznara, který nahradil Malcharka, dostal Zlín možnost kopat penaltu. K puntíku se postavil kapitán Železník, jenže střela mu vůbec nesedla. Míč kopl rovnou doprostřed branky a gólman Zacharda jej v pohodě vyrazil.

V dalších minutách Ústí hrozilo z brejků a několikrát ševce potrápilo.

„Kluci utkání odbojovali, vycházela nám i taktika postavená na pozorné defenzivě a rychlých brejcích, zlomily nás však dvě obrovské chyby při inkasovaných gólech," mrzelo hostujícího trenéra Petra Němce.

Na výsledku se až do konce nic nezměnilo. I proto, že Železník v samotném závěru po tvrdé ráně z dálky trefil jen břevno.

„Nepoučili jsme se. Už na jaře jsme podobné utkání ztratili s tehdy posledním Vltavínem, a přestože jsem na hráče apeloval, že soupeř nemá na našem stadionu co ztratit, bude hrát uvolněně s tím, že může jen získat, nezvládli jsme jej. Nezvládli jsme jej hlavou, nezvládli jsme jej takticky a nezvládli jsme jej ani penaltou," kritizoval Pulpit.

Branky: 24. Malý, 55. Pazdera – 31. Vraštil. Rozhodčí: Nenadál – Arnošt, Machálek. ŽK: Železník, Pazdera, Holík – Vraštil, Leibl, Smola, Krátký. Diváci: 1602.

FASTAV Zlín: Žukowski – Pazdera, Malý, Hubáček, Pazdera – Živulič, Hájek, Matějov (77. Holík) – Železník, Malcharek (55. Poznar), Kurtin (46. Kraut). Trenér: Martin Pulpit.

Ústí nad Labem: Zacharda – Zeman (85. Pavlata, Vaněk, Pícha, Pávek – Markytán, Peterka, Šraga, Leibl (72. Krátký)– Smola, Kuč (Králík). Trenér: Petr Němec.