Má to však svá úskalí. Tým bez odpovídajícího stadionu sice může hrát další rok nejvyšší soutěž mimo své sídlo v pronájmu na místě, které splňuje potřebná kritéria. Během sezony ale musí postupující klub svůj stadion dobudovat, jinak se vystavuje sankcím v řádu milionů korun.

Ve druholigovém Zlíně tuto informaci přijali s klidem. Ševci jsou momentálně až na sedmém místě tabulky a možností postupovat na úkor klubů nedisponujících požadovanou infrastrukturou se vůbec nezabývali.

„V tuto chvíli je úplně zbytečné toto téma otevírat. Ještě před měsícem jsme hráli o záchranu, nebudeme se teď přece bavit o postupu. Ze sedmého místa by se stejně nepostupovalo za žádných okolností. Naším cílem teď je uhrát co nejvyšší počet bodů ve zbývajících třech podzimních zápasech a potvrdit zlepšené výsledky z předchozích kol," uvedl hlavní trenér ševců Marek Kalivoda.

Podobně to vidí i zkušený záložník Roman Dobeš. „Pro nás se tím nic nemění. Pokud bychom se chtěli přihlásit do boje o postup, musíme to ukázat nejprve na hřišti. Je přece nesmysl spoléhat na to, že nás někdo pustí do první ligy jen kvůli stadionu," prohlásil zlínský středopolař.

Mezi fanoušky sice diskuze na toto téma probíhají neustále, v kabině ševců je ale neuslyšíte. Má to své důvody.

„Už dvakrát jsme takto během zimy spekulovali a na jaře jsme pak dvakrát málem hráli sami o záchranu. Letos už podobnou chybu neuděláme. Soustředíme se sami na sebe a po ostatních se dívat nebudeme," prohlásil Dobeš.

Volně na něj navázal i kapitán ševců Tomáš Polách.

„Já pevně věřím, že do této diskuze nebudeme na konci jara vůbec vtaženi. Moc bych si přál, abychom v tu chvíli byli sami na první nebo druhé postupové příčce. Ale je to ještě daleko a bude to velký boj až do konce. Teď musíme udělat vše pro to, abychom se ve zbytku sezony udrželi na vlně, na níž se vezeme v posledních zápasech, přes zimu dobře potrénovali a připravili se na jaro, které bude podle mě ještě vyrovnanější než podzim. To musí být naše hlavní starost," soudí Polách.

Sám za sebe přitom nedokázal říct, zdali šalamounské rozhodnutí fotbalové ligové asociace přinese všeobecně nějakou změnu.

„Na jednu stranu nebylo v minulosti v pořádku, když si klub, který po sportovní stránce vybojoval postup, nemohl zahrát nejvyšší soutěž. Na druhou stranu se nedokážu vžít do situace lidí, jejichž klub bude na postupové příčce, ale oni budou muset hrát první ligu v jiném městě a na jiném stadionu, a mezitím ještě shánět finance na přestavbu svého domovského sídla. Sankce při nesplnění jsou poměrně velké a jít do takového rizika chce hodně odvahy," upozorňuje zlínský kapitán.

Stěhování klubu za hranice města bylo od roku 2010 zakázané. Bohemians 1905 tak mohli ze svého „Ďolíčku" zamířit do sousedního Edenu, ostravský Baník zase díky výjimce v zimních měsících kvůli absenci vyhřívaného trávníku hostil své soupeře v jiné městské části ve Vítkovicích.

Ústí nad Labem třeba letos v červnu vyhrálo druhou ligu, ale o postup přišlo právě kvůli neodpovídajícímu stadionu. A do Teplic, kde hrálo své domácí zápasy v prvoligové sezoně 2010/11, už Severočeši znovu jít nemohli. Při nově stanovených pravidlech by nyní Ústí dočasně v Teplicích zase mohlo působit.

Co přinesou nová pravidla pro kluby

PŘEHLED NOVINEK:

- Do první fotbalové ligy může v příští sezoně postoupit i tým bez odpovídajícího stadionu a další rok může hrát nejvyšší soutěž mimo své sídlo v pronájmu na místě, které splňuje potřebná kritéria.
- Kluby se sídlem v Čechách by musely pronájem odpovídajícího stadionu hledat pouze na českém území, Moravané by také zůstali na svém.
- Postupující kluby bez odpovídajících stadionů se musejí zavázat, že do skončení dalšího soutěžního ročníku bude jejich domovský stánek splňovat všechna prvoligová kritéria. Bez ohledu na to, zda se tým v první lize udrží, či nikoliv.
- Při nesplnění těchto podmínek se kluby vystavují vysokým sankcím.