Ševci, kteří skončili podzimní část sezony až sedmého prosince, se po měsíční pauze znovu vrhli do práce.

Trenér Fastavu Bohumil Páník měl na úvodním pondělním tréninku k dispozici tři gólmany a šestnáct hráčů do pole. Skupinka dalších osmi fotbalistů současně absolvovala kondiční testy. V centru sportovní a preventivní medicíny AGEL Sport Clinic v Prostějově se Jiráček a spol. v následujících dnech prostřídají. „Pouze v úterý budeme kompletní,“ upozorňuje zlínský trenér Bohumil Páník.

Ten zatím postrádá Vukadinoviće, který se k týmu připojí později. Na marodce v současné době není nikdo. V pondělí s týmem trénoval také útočník Beauguel. Vysoký Francouz byl většinu podzimu zraněný, nyní už je zcela fit. „Kdybychom nevěřili, že zůstane zdraví, tak se ho budeme chtít zbavit,“ tvrdí Páník. „Neustále se s ním pracuje. Neměl žádné Vánoce, plnil si kondiční individuální plán,“ přidává.

 Majitel zlínského fotbalového klubu Zdeněk Červenka
Vyhnal byl pro nás priorita, tvrdí majitel Fastavu Červenka

Na prvním tréninku se urostlý fotbalista jevil slušně. „Fotbal v tempu vydržel hrát čtyřicet minut. Sice už potom jenom plantal nohama, i tak to byl od něj velký výkon,“ vtipkoval známý kouč, který na Silvestra oslavil jednašedesáté narozeniny.

Dárek od vedení klubu dostal už v předstihu. Zlínští funkcionáři totiž ještě před koncem roku přivedli útočníka Pavla Vyhnala. Sedmadvacetiletý forvard na podzim působil ve Vlašimi, o Vánocích se ale upsal na tři roky Zlínu. „Je to typická devítka. A právě na této pozici jsme potřebovali posílit. Pavel má sice slabší pohyb na hrotu, ale je to zároveň hráč, který se umí v brankových situacích rychle orientovat,“ zná přednosti nového svěřence Páník.

Sáloví fotbalisté SMR Plus Zlín (ve žlutém) ve finále Final Four v Otrokovicích v neděli porazili Poličku až po penaltovém rozstřelu (5:5 po základní hrací době a prodloužení, na prn 4:3) a radovali se z historicky premiérového titulu.
Zlínští sáloví fotbalisté jsou v čele a opět myslí na titul

Vyhnal navíc na hrotu Fastavu zvýší konkurenci. „Je to krásná alternace, která nám tady chyběla,“ tvrdí zkušený zlínský trenér. Kromě Vyhnala a Beauguela má Páník po ruce také Železníka s Mehanovićem.

Proto se s Diopem neloučil zase až tak těžce. „Skončila mu smlouva a rozhodl se odejít. Nemůžeme mu nic vyčítat. Takový je prostě fotbal. I k nám přicházejí hráči, kteří jsou volní,“ připomíná Páník.

Jelikož kapitánu Janíčkovi nevyšlo angažmá v daleké Malajsii, je vyřešená také pozice stopera. „Kdyby odešel, třeba bychom někoho sháněli. Takto jsme si pomohli mladým Štěpánkem. Navíc tam může alternovat i Hnaníček,“ připomíná Páník. I ostatní posty mají ševci zdvojené. „Nemyslím si, že by nás někde tlačila bota,“ říká kouč Fastavu.

Sedmnáctiletý útočník Patrik Slaměna nastřílel v dorostenecké lize třináct gólů. V zimě nastoupí do přípravy s ligovým Zlínem.
Fanoušek Barcelony zaujal i Páníka. V pondělí jde s ševci do přípravy

Konkurence je také mezi brankáři. I když Švenger odešel do Příbrami, Dostál se Zlámalem patří mezi zkušené a spolehlivé gólmany. „Víme, že jsou to takoví kohouti, že oba chtějí chytat. Já jsem rád, že mám tak kvalitní brankáře v týmu,“ přiznává úspěšný trenér. „Zlámal potrénoval a dostal se do formy. Svými výkony se přiblížil Standovi,“ těší Páníka.

V kádru pro jarní část sezony si ale chce nechat pouze osmnáct hráčů. „Pořád sice máme plný dům, ale já ještě nějaký pohyb v kádru očekávám. A když bude potřeba, mužstvo doplníme vlastními zdroji. Chceme dát dorostencům a klukům z juniorky čichnout k dospělému fotbalu,“ říká Páník.

Starší dorostenec Fastavu Filip Štěpánek absolvuje zimní přípravu s ligovým Zlínem.
Vánoční dárek? Štěpánek byl povolán do přípravy s ligovým týmem

Moravané se budou v lednu připravovat v tréninkovém centru Vršava. První ostrá zápasová zkouška čeká ševce už v sobotu, kdy se ve Vídni postaví slavnému Rapidu. „Viděl jsem jeho zápas se Salcburkem a vím, že nás tam čeká kvalitní mužstvo evropské úrovně. Hlavní je, že budeme hrát na přírodní trávě v jejich tréninkovém centru,“ oceňuje Páník.

Na konci měsíce pak ševci odletí na herní soustředění do Turecka, kde budou až do 6. února ladit formu na jarní ligové boje. Doma na Letné se hráči Fastavu představí až v generálce proti Slovanu Bratislava.

Zlínskému kapitánovi Tomáši Janíčkovi angažmá v malajsijském Kuala Lumpur nevyšlo. Sezonu tak dohraje ve Zlíně.
Rozhodly zákulisní tahy. Kdybych to věděl, nikam neletím, zlobí se Janíček

Cíl pro druhou polovinu sezony je jasný. „Chceme se hlavně zlepšit,“ říká Páník. Ševci si na podzim poprvé zahráli Evropskou ligu a účast v prestižní soutěži by si rádi brzy zopakovali. „Zkratku do pohárů známe. Víme, ale že z MOL Cupu se stanou chrtí dostihy. Kdo doběhne první, vyhraje jackpot,“ ví dobře nejen zlínský trenér.

I soupeři Fastavu chtějí mít možnost nákupu dražších a zvučnějších hráčů a usadit se pevněji v horní polovině ligové tabulky. „Hlavně získané zkušenosti jsou k nezaplacení,“ připomíná Páník.

Pouze na pohár se ale ševci na jaře soustředit nebudou. „My musíme hlavně zvládnout první dvě ligová kola a v tabulce se posunout výš. Hlavně nechceme mít starosti se záchranou,“ dodává Páník.

Sportovní manažer Fastavu Zlín Zdeněk Grygera (na snímku vpravo) pózuje na tribuně letenského stadionu s novou posilou, útočníkem Pavlem Vyhnalem.
Návrat do Slavie? To by byl asi zázrak, ví posila Zlína Vyhnal