Ševci v 9. kole HET ligy pouze remizovali s Baníkem Ostrava 2:2. O dělbě bodů v 57. minutě rozhodl domácí útočník Milan Baroš.

Vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem se vrátil do sestavy Baníku po třítýdenní pauze a hned pomohl domácím stáhnout potřetí v sezoně dvoubrankové manko.

Přitom do nedělního zápasu Ostravané vstoupili s cílem hosty zatlačit.

„Hned zkraje jsme kopali dva rohy, měli jsme z nich šance, ale pak hned z první akce hostí dostaneme gól. Bylo to hodně frustrující, o chvíli později navíc dostaneme druhý gól,“ lamentoval trenér Baníku Radim Kučera.

Jestli je něco, nač mohou být v Ostravě pyšní, pak je to nezdolná vůle se zápasem i za krajně nepříznivého stavu něco udělat.

„Je to už takový náš domácí evergreen. Přitom se chystáme na zápas, řekneme si, že na Zlín vletíme, protože může být unavený,“ říká Kučera.

Hokejisté Aukro Berani Zlín (ve žlutém) proti Třinci. Radost Bukartse z prvního gólu.
Radost se vrátila do Zlína. Po Hradci Berani sundali i Třinec

Hostům ke slibnému náskoku pomohly i změny v sestavě po Evropské lize.

Zlínský kouč Páník po utkání v Moskvě vyměnil hned šestici hráčů základní jedenáctky. A jeden z nováčků se prosadil hned ve 3. minutě.

Nejhorší prvoligovou defenzivu prolomil Džafič, který si na levé straně pohrál s krajním bekem Bredou a přízemní střelou ke vzdálenější tyči poslal hosty do rychlého vedení.

Skvělý nástup Fastavu mohl povýšit stoper Gajič. Prudkou hlavičku zlínského stopera po standardní situaci však bravurním zákrokem vyškrábl gólman Vašek. Na druhé straně se předvedl brankář Dostál, který vytlačil Susovu ránu na roh, po němž Breda hlavičkoval do břevna.

Konstrukce branky pomohla také Baníku. I Gajičovu hlavičku zastavilo břevno.

Otevřený fotbal diváky bavil. Ve 21. minutě se znovu radovali hosté. Rychlý kontr přesně zakončil Mehanovič.

Rozhodnuto ale zdaleka nebylo. Baník doma potřetí za sebou dopřál soupeři dvoubrankové vedení. A za nepříznivého stavu 0:2 začal stahovat manko. Ostravě pomohla kontaktní trefa De Azeveda. Domácí kouzelník zakroutil balon z trestného kopu až za Dostála.

Baník vycítil šanci a dál se tlačil do zakončení. Vyrovnání po neproměněné šanci Šašinky přinesla až penalta, kterou sudí Marek nařídil po faulu gólmana Dostála na Baroše. Sám postižený si pak postavil balon na bílý puntík a v 57. minutě srovnal na 2:2.

„Do poločasu jsme dokázali snížit, po změně stran i vyrovnat a znovu jsme nebyli daleko ani od toho, že bychom vstřelili víc gólů. Nás každý ztrestá, kdežto my sami nedokážeme šance využít,“ kroutil hlavou Kučera.

Zlínský gólman Stanislav Dostál v zápase s Lokomotivem Moskva
Brankář Dostál: Vypadali jsme tragicky, podobný zápas se nesmí opakovat

Napínavý závěr už další branky nepřinesl, i když šance rivalové měli.

„Bylo to dynamické a rychlé utkání, oba týmy chtěly dávat góly a vlastně jsem ani nezaregistroval moment, ve kterém by někdo nějak na hřišti spekuloval nad výsledkem,“ pousmál se Páník. „Tohle se asi divákům musí líbit, ovšem horší je to u nás trenérů. Ale takový je fotbal,“ doplnil.

Ostrava nevyhrála poosmé za sebou, Zlín venku uhrál první bod.

„S ním jsem ale spokojený. Přece jen Baník ukázal, že se za žádného stavu nevzdává. A navíc má Baroše, zkušeného hráče, který umí vytvořit tlak na soupeře,“ upozorňuje zlínský trenér Bohumil Páník na fakt, že oběma gólům ostravského týmu předcházely nedovolené zákroky právě na kapitána Baníku.

Kouč Fastavu ovšem pochválil i řadu vlastních hráčů. „Hodně z nich mě potěšilo. Třeba takový Džafič odjezdil celý zápas a vstřelil gól, čímž si dal dárek k narození dcery, která přišla na svět v době, kdy jsme byli v Moskvě,“ prozradil Páník.

FC Baník Ostrava – FC Fastav Zlín 2:2 (1:2)

Branky: 38. de Azevedo, 57. Milan Baroš z penalty – 3. Adnan Džafič, 21. Mirzad Mehanović. Rozhodčí: Marek – Kubr, Vlasjuk. Žluté karty: Granečný, Šašinka – Dostál, Ekpai. Diváci: 6 373
Ostrava: Vašek – P. Breda (32. Granečný), Pokorný, Šindelář, Sus – Stáňa (83.O. Šašinka), Hrubý, Hlinka, de Azevedo – J. Šašinka (74. Poznar), Baroš. ,
Zlín: Dostál – Kopečný, Janíček, Gajič, Holzer – Ekpai, Hanníček (50. Hronek), Jiráček, Džafič, Mehanovič (78. Vukadinovič) – Beauguel.