Na Letné se ve čtvrtek rozpoutá boj o úprk ze dna tabulky. Zlínští hostí nejprostupnější obranu soutěže. Trenér Kalivoda vybere jen bojovníky

Vedení klubu jako omluvenku za předchozí neuspokojivé výsledky mužstva nabídlo fanouškům na toto utkání vstup zcela zdarma.

FC FASTAV ZLÍN – FK BOHEMIANS PRAHA

Čtvrtek: 18 hodin, Letná

Bilance ve II. lize: 1 – 2 – 1

„Také hráči vnímají, že každá trpělivost má své meze a v týdnu jsem viděl v průběhu tréninkového procesu jednoznačné odhodlání zvládnout nejbližší domácí utkání a konečně zvítězit," uvedl zlínský trenér Marek Kalivoda, jenž podle toho hodlá udělat také nominaci na zápas proti klokanům.

„Hrát budou jen ti, kteří jsou ochotní podřídit vše týmovému úspěchu a udělat pro něj maximum. Kluci musejí přistoupit k zápasu na 120 procent. Kvalita by měla být i přes postavení v tabulce na naší straně, o tom jsem přesvědčený, nejprve to ale musíme prokázat na hřišti," zdůrazňuje Kalivoda.

V žádném případě přitom nebere čtvrteční duel jako souboj dvou nejhorších týmů soutěže, byť tabulka po pěti kolech hovoří právě touto řečí. „Všechny zápasy jsou vyrovnané a všichni soupeři mají svoji kvalitu. Podcenit nelze nikoho. Na nás už ale je, abychom do třetice domácí zápas zvládli také výsledkově a potěšili zlínského fanouška. Bereme jen výhru," prohlásil rezolutně Kalivoda.

A to i přesto, že třeba v předchozím ročníku to žlutomodrým proti Pražanům až tolik nešlo. Na Letné i přes trvalý tlak a množství šancí uhráli jen bezbrankovou remízu, na Proseku pak na jaře dokonce prohráli.

„To nás ale v tuto chvíli nestraší. Při vší úctě k soupeři to bude tentokrát hlavně o nás a o našem odhodlání. V pohárovém utkání v Prostějově a ve Vltavíně se mužstvo chytlo střelecky, nahoru šlo i po herní stránce, věřím proto, že doma zabereme naplno a zvítězíme," zopakoval 39letý kouč.

Stávající postavení klokanů, kteří bodovali v jediném z dosavadních pěti duelů a inkasovali nejvíc branek ze všech, k tomu doslova vybízí. Bohemians v létě obměnili svůj kádr, přišli do něj fotbalisté z nižších soutěží, ovšem na druhou stranu zkušení hráči jako Macháček, Karal či exzlínský Šenkeřík vydrželi.

„Stopa z minulé sezony v mužstvu soupeře zůstala," potvrdil Kalivoda, jehož tým by v případě úspěchu přenechal poslední místo tabulky právě Pražanům.

Obránce Tomáš Hájek: V úplné pohodě nejsme, ale chceme se odrazit

Zlín /ROZHOVOR/ – V létě se Tomáš Hájek vrátil na Letnou z tehdy prvoligového Hradce, aby o postup do nejvyšší soutěže bojoval v mateřském klubu. Ševci ovšem po třetině podzimu zaostávají a ve čtvrtek mají jednu z posledních možností, jak naskočit do rozjetého vlaku. „Potřebujeme se odrazit do větší pohody," říká 21letý fotbalista.

Čeká vás třetí domácí zápas v sezoně. Už to konečně vyjde?

Moc bychom si to přáli. Každý zápas je důležitý a jestli se chceme konečně odrazit ode dna a stoupat do vyšších pater, musíme vyhrát. V tomto ohledu jde o klíčové utkání.

Střetnou se dva nejméně úspěšné celky soutěže, na co fanoušky nalákat?

Podle postavení v tabulce asi o šlágr nepůjde, nicméně druhá liga je nesmírně vyrovnaná a poslední klidně může porazit prvního. Neočekávám o nic lehčí zápas než třeba proti Frýdku- -Místku, který tabulku momentálně vede. Doufám, že tentokrát to zvládneme, prosadíme se gólově a zápas dotáhneme do zdárného konce.

Ve Vltavíně jste se částečně chytili. Co ještě zlepšit?

Dali jsme dva góly, což vidím jako velké plus, přesto si myslím, že útočnou činnost musíme ještě zjednodušit, posílat víc centrů do vápna a tam zvýšit důraz v osobních soubojích. To samé ovšem platí i v naší šestnáctce, protože ve Vltavíně jsme inkasovali dvě docela laciné branky. Musíme být důslednější, abychom se toho vyvarovali.

Dá se od zápasů v Prostějově a ve Vltavíně odrazit?

Byly tam dobré věci, v řadě činností jsme se zlepšili a celá kabina, trenéři, vedení klubu i fanoušci netrpělivě očekávají první vítězství. Nejsme sice v úplné pohodě, ale venku jsme teď neuhráli špatné výsledky a věřím, že postupně se dostaneme do optimálního rozpoložení. Ještě je před námi spousta kol a je pouze na nás, jak se s touto situací popereme. ⋌(rš)