Stačili tančit i s Bílým baletem z Madridu. Ve své téměř stoleté historii si udělali na evropské scéně jméno. ŠK Slovan Bratislava, šestnáctinásobný mistr Slovenska, osminásobný šampion Československa, devatenáctinásobný vítěz slovenského a československého poháru. A pětinásobný majitel slovenského Superpoháru.

Dnes si to slovenský fotbalový obr rozdá v Uherském Hradišti se Zlínem v prvním ročníku obnoveného Česko-slovenského superpoháru. Deník zapátral v bohaté historii soupeře ševců.

Pavel Hoftych. Ilustrační foto.
Lidi, bavte se! vzkazuje Pavel Hoftych

21. květen 1969. K tomuto dni se váže největší úspěch v dějinách oddílu. Ve švýcarské Basileji na stadionu sv. Jakuba po dramatickém průběhu Slovan vyhrál 3:2 a stal se prvním mužstvem z bývalého Československa, které dokázalo vyhrát jednu z velkých evropských pohárových soutěží. Stalo se tak při oslavách 50. výročí založení klubu. „Bylo to veliké utkání a celá fotbalová Evropa u televizorů musela hru prožívat až do konce. Zatímco Katalánci oslňovali technickou hrou uprostřed hřiště, reprezentanti města na Dunaji bojovali,“ rozplýval se redaktor časopisu Stadion Václav Folprecht. „Oba týmy předvedly skvělou kopanou, která je na sledování přitažlivější než různé varianty „betonů“, ať se jim říká „catenacio“, či „riegel“. Po návratu doprovázel vítěze z letiště v Ivanke při Dunaji do bratislavských ulic stotisícový dav.

Tomáš Janíček
Fastav chce hned na úvod prestižní trofej

Cestou do finále PVP si v prvním kole poradil s jugoslávským NK Bor a ve druhém kole vyřadil FC Porto. Zimní přípravu absolvovalo Vičanovo mužstvo v Argentině, kde mělo k dispozici kvalitní hrací plochy. Tato výhoda se projevila ve čtvrtfinále proti italskému AC Torino, který Slovan vyřadil po výsledcích 1:0 a 2:1. V semifinále čekal na bratislavský celek skotský Dunfermline Athletic FC. V těchto zápasech se zrodily výsledky 1:1 a 1:0, které „belasí“ stačily na postup.

V září 1991 pro změnu odehrál Slovan v Poháru UEFA dvojzápas proti Realu Madrid. Po výsledcích 1:2 a 1:1 sice vypadl, ale zanechal výborný dojem. V historii slovenského klubu najdete také bitvy proti Newcastle United, který Slovan vypráskal 8:1 a je to jedno z největších vítězství. Psal se květen 1929…

Vůbec první utkání na novém stadionu na Tehelném poli se uskutečnilo 27. dubna 1940, kdy ŠK Bratislava remizovala s německou Herthou Berlín 2:2. V polovině devadesátých let vyzval Slovan zase AC Milán, 1. FC Kaiserslautern nebo Borussii Dortmund, v roce 2009 zase SSC Neapol i s kapitánem Hamšíkem.

Bohumil Pánik
Páník: Slovan je srovnatelný s týmy, které nás v Evropské lize čekají

Klub byl založen v roce 1919 jako 1. ČsŠK Bratislava skupinou českých úředníků. Prvním předsedou klubu se stal policejní kapitán Richard Brunner. Slovan byl také vůbec prvním slovenským klubem působícím v profesionální československé soutěži. Ve federální lize odehrál 48 ročníků, což je nejvíc ze všech slovenských klubů. V historické tabulce pak Slovanu, jehož největší hvězdou je někdejší útočník bundesligového Norimberku Róbert Vittek, patří třetí místo. Více bodů pak získaly pouze pražské týmy Sparta a Slavia.

Koncem třicátých let se v zemi stupňovala národnostní nesnášenlivost a antisemitismus. Protižidovské nálady pak pronikly i do samotného bratislavského klubu. Obětí se stal trenér József Braun, který musel nedobrovolně odejít nejen ze své pozice, ale i ze samotného města.

Tragédie doprovodila oslavy mistrovského titulu a 80. výročí založení klubu. Předseda klubu, člen politické strany HZDS Ján Ducký byl 11. ledna 1999 přibližně ve 13 hodin zastřelen mafiány před vlastním domem, čímž klub přišel i o podporu Slovenského plynárenského průmyslu. Na pět let se Slovan ocitl bez hlavního mecenáše.

Finančním potížím a sestupu navzdory se vyškrábal zpět a v uplynulé sezoně skončil slavný klub druhý a do pohárové Evropy postoupil přes slovenský pohár.

Teď jej však čeká Česko-slovenský superpohár proti Zlínu.

Jakub Mareš (vlevo). Ilustrační foto.
Posila Slovanu Mareš si odbude premiéru doma před rodinou