„Kluci krátce po losu nevěděli, o koho se jedná. Opravdu netušili, se zástupcem jakého státu se mají utkat. Museli jsme jim to objasnit,“ líčí s úsměvem slovenský reprezentant Ján Greguš.

Po dvou zápasech základní skupiny Evropské ligy už jsou hráči dánského mistra moudřejší. „Pokud by ale neviděli Zlín v akci, vůbec by ho neznali,“ myslí si bývalý středopolař Ostravy a Jablonce nad Nisou.

Kodaň má sice v Evropě větší zvuk než poslední vítěz MOL Cupu, ale v letošním ročníku dánské superligy nijak zvlášť nezáří. Loňský mistr a obhájce trofeje je po dvanácti kolech až šestý.

Týmu vedenému známým trenérem Stålem Solbakkenem se příliš nedaří ani v Evropské lize. Ve skupině F má po dvou bezbrankových remízách stejnou bilanci jako Šeriff Tiraspol. Čtvrteční duel se Zlínem tak oběma soupeřům hodně napoví. Favoritem jsou ale Seveřané. „Na utkání se těšíme. Čeká nás důležitý zápas. Pokud ho zvládneme, máme velkou šanci na postup. V opačném případě si situaci ještě více zkomplikujeme,“ uvědomuje si šestadvacetiletý Greguš.

Rodák z Nitry si návrat na Moravu užívá, zvýšenou motivaci ale necítí. „Vyhrát chci pokaždé a je jedno, zda hraji proti týmu, který znám, nebo ne,“ tvrdí vysoký středopolař.

Fanoušci ševců jedou na fotbal. Ilustrační foto
Na Kodaň zdarma. Fastav pro fanoušky znovu vypraví speciální vlak

Zvýšenou nervozitu necítí. V případě, že v Olomouci nastoupí, důležitost střetnutí Gregušovi svazovat nohy v žádném případě nebude. „Pro nás je každý zápas v evropské soutěži těžký a klíčový,“ připomíná.

Že Zlín nemůže hrát doma na Letné, soupeř absolutně neřeší. „Neberu to jako nějakou naši výhodu,“ říká.

Dánský mistr má letos problémy se střílením branek. Zatímco v domácí soutěži ve dvanácti zápasech zaznamenal jednadvacet branek, v Evropské lize se zatím neprosadil. S Lokomotivou Moskva i Tiraspolem hrál 0:0. „Zahraniční týmy mají kvalitnější defenzivu,“ připomíná Greguš.

I když si dvanáctinásobný dánský mistr dokáže šance vypracovat, v zakončení nebývá přesný. „Příležitostí máme pokaždé dost, vždycky nám však chybí udělat poslední krok,“ štve Greguše. „Snad se to zlepší v dalších zápasech,“ věří slovenský reprezentant.
I když sympatický Slovák strávil v české nejvyšší soutěži šest let, žádného kamaráda mezi ševci nemá. „Z týmu znám akorát Dana Holzera a trenéra Páníka, který působil v Ostravě, když jsem v Baníku začínal,“ vybavuje si.

Pětice zlínských fotbalistů Petr Jiráček, Stanislav Dostál, Adnan Žafič, Zoran Gajič a Ondřej Bačo pomáhala ve Zlatém Jablku s prodejem lístků na zápas Evropské ligy proti Kodani.
Ševci se podepisovali a prodávali vstupenky na zápas s Kodaní

Zda slovenský reprezentant nastoupí na Hané od první minuty, zatím neví. Kouč Solbakken oznámí základní sestavu až těsně před utkáním. I kdyby Greguš začal mezi náhradníky, bude mít na tribuně Androva stadionu hned několik příznivců. „Přítelkyně je z Moravy, takže na zápas pravděpodobně přijde dost členů její rodiny a známých,“ vysvětluje účastník loňského mistrovství Evropy ve Francii.

Do nominace kouče Kozáka se dostal díky výkonům v Jablonci. Předtím odchovanec Nitry působil v Ostravě. Za Baník odehrál čtyřiadevadesát zápasů. V roce 2013 hostoval v anglickém týmu Bolton Wanderers. Neprosadil se však do prvního týmu a po roce se vrátil zpět do Ostravy. Během EURA 2016 se Greguš dohodl na přestupu z Jablonce do Kodaně. S elitním dánským klubem si zahrál v hlavní fázi Ligy mistrů. Ve své premiérové sezoně získal double, když kromě mistrovského titulu oslavil také triumf v poháru.