Fotbalisté z obce se sedmnácti sty obyvateli však své předchůdce ještě předčili, když slavili již dvakrát zisk ceněného double z let 2009 a 2011. Tehdy Spytihněv triumfovala v krajském přeboru i ve finále poháru Krajského fotbalového svazu na zlínské Letné. „Je to zásluhou dlouhodobého budování kádru už od postupu do I. B. a I. A. třídy. Osa zůstává dlouhodobě pohromadě, k mnoho změnám nedocházelo," poznamenal předseda klubu Vilém Matěja.

„Oslavy už trvají čtrnáct dní a byly hodně náročné. Spousta kluků si nyní bere dovolenou," vykládal po zisku prvního double tehdejší kapitán Aleš Chudárek. „Byla to dlouhá cesta a pak radost. Nebylo to jednoduché," přidal se tehdejší kouč Ladislav Soviš.

Při druhém pil z poháru pro změnu trenér Petr Polášek, který mimochodem v roce 2009 slavil ještě z trávníku. „Máme tady ve Zlíně zablokovanou pivnici. Ať to kluci klidně oslaví. Jestli budou zítra trošku opilí, mi nevadí," tvrdil tehdy Polášek.

„Nikdy na úspěchy a angažmá ve Spytihněvi nezapomenu. Bylo to výbornou partou, jako jsem nikde jinde nezažil," vykládal letos Polášek, když letos na konci sezony po pěti letech opouštěl mužstvo.

„Spytihněv, nejlepší na Slovácku ves, stojí tam stadion, v něm je Spyťák šampión, jeho sláva sahá až ke hvězdám," mohli si notovat fanoušci i samotní fotbalisté na melodii písničky známé pohádky Princezny ze mlejna po loňském postupu do divize i premiérové uplynulé sezoně, ve které obsadili velmi slušné šesté místo. Na jaře přitom právě ve svém útulném a moderním areálu neprohrála. „Šokovalo mě to," přiznal Polášek.

Postupy z nižších krajských soutěží pamatuje v současném kádru Spytihněvi již pouze 37letý útočník Dušan Hubáček. Postupující tým do divize se totiž začal tvořit až v krajském přeboru.

Přitom Spytihněv z finančních důvodů čtvrtou nejvyšší soutěž dvakrát odmítla. Po nováčkovské sezoně vedení klubu s hráči uvažovalo, že se soutěže dobrovolně vzdá. Nakonec ale budou i nadále dobývat divizní soupeři spytihěvskou tvrz, které však nyní povelí z lavičky Josef Pospíšil.

Cesta k úspěchům však byla zatraceně dlouhá a klikatá. Od založení klubu v roce 1927 trvala do postupu z I. A třídy do krajského přeboru v roce 2006 dlouhých 79 let.

Tehdejší Rudá Hvězda Spytihněv vznikla v těžkých podmínkách doby. „Nadšení pracovníci dělali sbírku mezi občany na zakoupení potřebné výstroje. O rok později byla požádána obecní rada o přidělení pozemku hřiště, které bylo vybudováno na místě, kde je dodnes," píše se v klubové kronice.

Odehrávaly se tam velké bitvy s obcemi z okolí o mistra Slovácka, které v roce 1932 dokonce vyhrála.

O fotbal byl v obci zájem, proto v roce 1928 vznikl druhý klub Viktoria Spytihněv, ovšem o osm let později se spojila s Rudou Hvězdou a z fúze poprvé vznikla Slovácká Sparta Spytihněv, která je úzce spjatá se jménem legendárního kanonýra Dukly Praha a československé reprezentace Rudolfa Kučery, jenž byl považován za jedoho z největších fotbalových talentů české kopané všech dob.

Tehdejší fotbalový vrchol přišel hned po druhé světové válce, když se v roce 1945 hrál ve Spytihněvi krajský přebor, tehdy třetí nejvyšší soutěž. „Bylo to údobí, kdy předsedou klubu byl pan Oldřich Lapčík, který plně uplatnil své schopnosti, neboť dal organizaci nový smysl a řád," stojí v archívu.

Přestože od roku 1948 nastupovali fotbalisté pod hlavičkou TJ Sokol většinou v I. B třídě, o kopanou byl velký zájem. „Chodily až tři stovky diváků, přišli i příznivci z okolních vesnic. Nebylo zvláštností, že k zápasům na hřišti soupeřů jezdily dva až tři autobusy fanoušků," tvrdí archív.

V roce 1959 však přichází pád do okresního přeboru a sestupuje až do III. třídy a v okresních soutěžích se pohybuje až do roku 2001, kdy Spytihněv postoupila do I. B třídy. O tři roky předtím se Spytihněvi nevyhnuly zničující záplavy. „V té době jsem tam ještě nebyl, ale hřiště bylo celé pod vodou. Musel se dělat zcela nový trávník. Rok nebo dva po povodních se začaly stavět nové kabiny a další zázemí," připomněl šéf klubu Matěja.

Spytihněv přírodní živel sice přibrzdil, ale nezastavil. A pak už zahájila svůj provoz a následně i výrobu továrna na poháry.

FC Slovácká Sparta Spytihněv:

Rok založení: 1927

Kapacita stadionu (hřiště): 600 diváků, z toho 120 sedících

Klubové barvy: bílá a červená, černá

Významný sponzor: obec Spytihněv

Největší úspěchy: 2 x double (2009, 2011), postup do divize (2011)

Pět největších legend klubu: Spytihněv je spjatá se jménem Rudolfa Kučery.

Soutěž: divize D

Trenér: Josef Pospíšil

Vedení klubu: Předseda: Vilém Matěja. Sekretář: Ondřej Šubík. Členové výboru: Karel Ventura, Vratislav Hladký, Jan Kowalczyk, Radek Starostka.

Plány a cíle do budoucna: Pokud to půjde, udržet se v divizi. Prioritou je také vychovávat mládež. Ale na další postup do MSFL nemyslíme. Kluci mají své zaměstnání a musel by se najít sponzor, který by je platil.

Jakou soutěž byste chtěli v budoucnu hrát? Divizi.