„Pro nás jsou od začátku jara všechny zápasy ne sice přímo existenční, ale pokud chceme divizi zachránit, musíme bodovat," tvrdí hlavní kouč Slovácké Sparty Pospíšil.

Naopak Viktoria se minulý víkend výhrou s Tasovicemi 3:1 oprostila od přímých soubojů o záchranu, hraje na rozdíl od soupeře ve formě, což na první pohled může být výhoda.

„Jenže soupeř bude mít o to větší motivaci a může to přinést pozitivní náboj. Hráči vědí, že nemají co ztratit a budou hrát na plno. Někdo ale nemusí být natolik odolný a může ho to svázat. Bude to individuální, jak na kterého hráče bude tíha okamžiku dopadat," myslí si trenér otrokovické Viktorie Marek Sedlák.

Spytihněv poslední čtyři zápasy vůbec nezvládla, vydřela z nich jediný bod za domácí remízu s Bohunicemi, navíc poslední dva zápasy v Bystrci a Vyškově ani neskórovala.

„Spadli jsme do toho sami a taky se sami z toho musíme vyhrabat. V tomto duchu jsem s kluky komunikoval. Nezbývá nám nic jiného, než bojovat a bodovat," tuší Pospíšil, jehož tým v tomto týdnu čekají domácí zápasy pravdy. Další sobotu přivítají Tasovice a ve středu v dohrávce Polnou.

Spytihněv dělí od Otrokovic pouze devět kilometrů. Kouč Slovácké Sparty na Viktorce kdysi trénoval a ve městě trvale bydlí.

„Ale prestižně jej neberu. Je to stejné jako na podzim, když jsme na Viktorce vyhráli (4:1). Každý zápas se snažím hráče nabudit, abychom jej zvládli. Udělám to i nyní. Je to derby, které, doufám, že nemá favorita," věří Pospíšil.

Podobně uvažuje i soupeř. „Určitě nejedeme do Spytihněvi zalézt dozadu a spoléhat na náhodu. Budeme chtít hrát aktivně a utkání režírovat," plánuje Sedlák.

I proto Spytihněv nemůže spoléhat na recept, kterým Viktorii zaskočila na podzim. „Viděl jsem je hrát a produkují jiný způsob hry. Hrají ofenzivní fotbal, takže i na to se musíme připravit," varuje Pospíšil.

Ten se bude muset obejít bez vykartovaného klíčového stopera Josefa Barota, což je pro Spytihněv velmi citelná ztráta.

„Už mám v hlavě nějaké alternativy. Přemýšlím nad tím už od začátku týdne. Nejsem pevně rozhodnutý, ale nějakého stopera tam musím dát," ví Pospíšil.

„Jinak doufám, že nebude chybět nikdo, ačkoliv jsou nyní maturity, jiný může být zase v práci," uvažuje Pospíšil.

„My jsme bez vážných zdravotních problémů. Máme jen drobné šrámy, které ke konci sezony patří. Nic zásadního," pochvaloval si Sedlák, jehož tým vyhrál z posledních čtyř zápasů hned třikrát.

Vzájemné zápasy:

2011/2012: V. Otrokovice – Spytihněv 1:1 (0:1) Branky: Bělaška – Ulman. Spytihněv – V. Otrokovice 1:0 (0:0) Branka: Gröpl. 2012/2013: V. Otrokovice – Spytihněv 1:4 (0:2) Branky: Bančák – P. Krejčí, Habanec, vlastní, Jasenský.