„Na angažmá jsem si vzpomněl. Chytal jsem poprvé ligu, zachránili jsme se, takže to tady mám rád,“ usmál se 31letý přerovský rodák v rozhovoru pro Deník.

Jak jste se za těch jedenáct let změnil?

Myslím, že jsem zmoudřel, tehdy jsem byl takové ucho, že jo. (úsměv) Jinak jsem pořád stejný.

Co vás přitáhlo zpět?

Nabídka. Byl jsem po ukončení smlouvy v Turecku volným hráčem, ale nastalo to docela pozdě, ke konci přestupního termínu. Jediný a zároveň nejrychlejší zájemce byl pak Zlín. Takže jsme se hned domluvili.

Daniel Holzer (ve žlutém). Ilustrační foto
Holzer zažil zmařenou asistenci už ve Spartě. V EL se těší na Kodaň

Byla by volba složitější, kdyby se ozvalo více českých klubů?

Neumím to posoudit. Ve Zlíně jsem ale rád. Věděl jsem, že se sem asi jednou vrátím, protože z regionu pocházím. Klub se mi ozval a cítil jsem jeho zájem.

Jste zklamaný, že jste v zahraničí nevydržel delší dobu?

Chtěl jsem v Alanyasporu zůstat déle, ale vyměnil se trenér a jak to tak bývá v těchto případech, spousta hráčů končí a nakupují se noví. Hlavně Turecko je tím známé. Když jsem přišel já do klubu, v týmu bylo snad dvacet nových hráčů. Teď koupili brankáře za milion eur, takže jsem cítil, že šanci dají jemu. Jsem ve věku, kdy chci hrát, proto jsem se rozhodl odejít. Nicméně ambice mám pořád stejné.

Jak si budete angažmá pamatovat?

Určitě ne negativně, protože si vždycky říkám, že každé prožitky přináší zkušenosti do života. A rok v Turecku byl pro mě obrovskou zkušeností. Zahrál jsem si velké zápasy na pěkných stadionech, takže působení hodnotím dobře.

Ve Zlíně si můžete dál připadat jako v zahraničí, co říkáte?

(úsměv) To až tak ne. Jsou tady zahraniční hráči, to je pravda, ale mluví se češtinou. Takže se cítím jako v Česku. (úsměv)

Věděl jste, do čeho jdete?

Zlín jsem sledoval. I ve druhé lize jsem mu fandil. Musíme všichni smeknout klobouk před tím, co tady lidé dokázali. Tým čeká Evropská liga, kdežto některé velké české kluby v soutěži nejsou. Je potřeba si toho vážit a pracovat dál.

Zdeněk Zlámal
Brankář Zlámal se na dva roky upsal Fastavu

Konkurenty v bráně znáte?

Milana Švengera velice dobře, jsme kamarádi. Se Standou Dostálem jsme se potkali jen jako soupeři. Konkurence tady je, to je dobře. (úsměv)

Cítíte se na pozici jedničky?

(úsměv) Jsem tady první den, takže nemůžu vůbec nic říkat. Nejdůležitější bude, abychom všechno zvládli a prostě ať chytá ten nejlepší.

Kdyby vám to nevyšlo v bráně, můžete využít střelecké schopnosti, které jste ukázal v dresu Bohemky…

No, se Zdeňou Grygerou jsem se samozřejmě bavil o tom, kolik mi dají do smlouvy za gól. Chtěl jsem si na této položce vydobýt co největší prémie, protože bych rád přidal ještě jednu trefu. (smích) Beru to s nadsázkou, ale pár takových vtípků už tady proběhlo. Gól na Dukle se se mnou potáhne asi celý život. (úsměv)

Teď zase z jiného soudku – nakolik vás motivuje Evropská liga?

Je to hodně příjemné a motivaci cítím. Hodně lidí si přálo atraktivnější soupeře, ale já říkám, že Kodaň má velmi kvalitní hráče a velký zvuk v Evropě. To samé Lokomotiv Moskva. Šeriff Tiraspol až tolik neznám, nicméně v předkole vyřadil Legii Varšavu, takže kvalitu bude mít taky.

Zlín odehraje domácí duely v Olomouci, ale vás to dvakrát nemrzí, že?

Jo, v Olomouci jsem strávil část kariéry a mám ji moc rád. Jsem raději, že se hraje tam než v Uherském Hradišti, protože vím, že Andrův stadion je krásný. Pokud se nám jej podaří vyprodat, bude to parádní. (úsměv)