Svěřenci kouče Hoftycha měli před startem jarní části soutěže pouze jednobodový náskok na předposlední Příbram a většina odborníků je pasovala do role sestupujícího. Jenže na rozdíl od Středočechů Zlín zatraktivnil hru, která přinesla výsledky postačující k záchraně. Během zimní pauzy sehrálo pozitivní roli vedení klubu, které po delším čase uvolnilo nemalé prostředky k oživení kádru. „Nesmím zapomenout poděkovat ani svým nejbližším spolupracovníkům, asistentovi Kalivodovi a řediteli Minářovi. Hodně se podíleli na bezproblémovém fungování mužstva,“ uvedl Pavel Hoftych.

Před odvetami byl v nelehké situaci. „Udržení ligové příslušnosti bylo jednoznačnou prioritou. Bodový zisk ale neodpovídal tomu, že by se nám to muselo podařit. Byli jsme ve složité situaci, protože poprvé jsme přímo bojovali o bytí či nebytí,“ poznamenal Pavel Hoftych, jenž nahradil svého předchůdce Uličného po 14 kolech. V té době patřila Tescomě sestupová příčka. „Naštěstí jsme přežili klinickou smrt. Neumím si představit, že bychom spadli. Teď musíme makat dál, na jaře jsme nedosáhli herního vrcholu. Navíc jsme po sestupu Slovácka jediným ligovým celkem v kraji, cítíme velkou zodpovědnost,“ dodal čtyřicetiletý trenér.

Věřil, že při cestě k záchraně jeho mužstvo konečně ukončí dlouhou šňůru bez vítězství na cizím hřišti. To se sice nepovedlo, ale i přesto se Tescoma nemusela strachovat do posledního kola. Zlín vyhrál venku naposledy 27. listopadu 2004, od té doby nastoupil k ligovým duelům na cizím hřišti osmatřicetkrát. Hodně blízko měl k ukončení černé série v Příbrami, jenže tam hosty zařízl vymyšlenou penaltou sudí Paták. „To byl nejhorší zážitek za dobu, co jsem u mužstva. Se sportem to nemělo nic společného,“ řekl Hoftych. Naopak nejvíc radosti mu udělal zisk tří bodů s pozdějším mistrem, pražskou Spartou.

Během sezony oba zlínští trenéři využili 28 fotbalistů. Hoftycha nejvíce potěšili gólman Zlámal, obránci Zbožínek s Pennerem a záložník Červenka. Hodně dal o sobě vědět i útočník Šmahaj, kterému chyběla jen lepší koncovka. „Ostatní zahráli svůj standard. Ale z každého hráče bylo cítit, že chce být týmu prospěšný,“ pochvaloval si atmosféru v kabině kouč.

Jeho svěřěnci dostanou více než třítýdenní dovolenou, na novou sezonu v první lize se začnou připravovat od pondělí 25. června.