„Je mi jasné, že spousta trenérů a rodičů tabulky sleduje, aby to vypadalo co nejlépe. Jestli je teď někdo třetí nebo sedmý je podle mě úplně jedno. Z fotbalového hlediska nám záleží hlavně na tom, zda se kluci uplatní v posledním ročníku dorostu a zda zvládnou přechod do dospělého fotbalu, či se uplatní v áčku Zlína, nebo jiném ligovém oddílu,“ říká třiapadesátiletý odborník.

Podle Hanka je velkým současným problémem v mládežnickém fotbalu uspěchanost.

„Hodně lidí i trenérů chce, aby ze dne na den byli z kluků dokonalí fotbalisté. To však nejde. Dům se též nestaví od střechy,“ připomíná.

Bývalý ligový obránce, který se ve Zlíně mládeži věnuje od roku 2001, chce u talentovaných fotbalistů rozvíjet především individuální dovednosti, jejich fotbalovou hravost.

Ilustrační foto
Mládežnický fotbal v kraji

„Aby se každý z chlapců rozvíjel, ovládal míč, nebál se hrát, jednoduše, aby ho fotbal bavil. Pokud se kluk těší na trénink, má z fotbalu radost, tak to je to první velké vítězství. Slavný zlínský trenér Vlastimil Mareček říkal – v Argentině jsem viděl hrát kluky na loukách, větší, menší, všichni dohromady. Někdo kopačky měl, někdo je neměl. Ale co měli všichni, tak to byla radost ze hry, “ líčí Hanko.

Se současnou mladou generací je to však poněkud jiné.

„I když dětí je stále dost, přírodních talentů ubývá. Nedostatky vidím hlavně v kultuře pohybu. V tomto směru je pro nás přínosem spolupráce se ZŠ Komenského II, kde využíváme možnosti rozšířené tělesné výchovy a můžeme se žákům dostatečně věnovat,“ uvedl Hanko.

„V současný době mobilů, počítačových her a jiných technologií se mění i působení samotných trenérů na kluky. Fotbalový rozvoj a výchova hráče jako člověka jsou v jedné rovině. Pokud kluk bude mít fotbal rád, vystuduje školu, naučí se řemeslu, bude schopen se plně začlenit do společnosti, tak to je dobře. Proto musíme klást větší důraz na mentální rozvoj a na charakter hráče, “ přidává.

Zlín patří mezi vyhlášené líhně talentů. Každým rokem dokázal vyprodukovat několik výborných fotbalistů. I teď na Vršavě rostou budoucí ligové hvězdy. Před sebou však mají ještě pořádný kus cesty.

„Šikovných kluků je tady víc. Určitě se někdo z nich prosadí,“ věří Hanko. Ten zároveň upozorňuje, že jenom talent nestačí.

„Příklady z minulosti jasně ukazují, že kdo září v žácích, nemusí být nejlepší v dorostu nebo se prosadit v lize. Spousta kluků s fotbalem skončila předčasně. Buď měla problémy s životosprávou nebo se chytila nesprávné party,“ říká bývalý obránce Slušovic nebo Přerova, který jako hráč získal cenné zkušenosti i v daleké Malajsii.

Za příklad dává reprezentačního obránce Ondřeje Čelůstku.

„Byl to nenápadný kluk, a přesto se svojí pílí a vůli dokázal prosadit,“ oceňuje.

Právě přístup a chování se za poslední dekádu změnilo u mladých fotbalistů asi nejvíc. „Je to velká změna,“ souhlasí Hanko.

„Když jsem byl já v žákovském věku, bylo to úplně jiné. To se už ani nedá porovnávat. Vím, že byla úplně jiná doba, nebyli takové možnosti, ale současná generace v době IT už žije a přemýšlí úplně jinak. Spoustu věcí bere jaksi automaticky,“ líčí.

I tak se ale do ligového mužstva dokáže každoročně dostat několik kluků. Jak se potom prosadí, to záleží jenom na nich a určité dávce štěstí. „Před dvěma lety bylo v kádru osm odchovanců. Tím, že se změnili možnosti a klub si může dovolit angažovat i zahraniční hráče, počet domácích kluků se trochu snížil. O to více se musí snažit, mají možnost porovnání vzájemné výkonnosti, můžou se zlepšovat “ říká Hanko.

Známý odborník oceňuje i spolupráci se SK Zlín 1931, kde má Fastav dva žákovské týmy. Na velice solidní úrovní je i spolupráce s dalšími kluby z okolí.

„Vítáme možnost využívaní jejich hřišť, protože plochy na Vršavě jsou vytížené na maximum. Je to opravdu kvantum mladých sportovců. A proto jsme rádi, že spolupráce je plodná “ říká.

Ve Zlíně se daří rekonstrukce infrastruktury na Vršavě, vylepšuji se podmínky. Prostě i v tomto směru se Moravané snaží přibližovat lepším klubům v republice.

„Hodně nám pomohla třeba nová umělá plocha s osvětlením, na dodělání čeká i další travnatá plocha, a pokud se vymění povrch na staré menší umělé ploše, který je už úplně po smrti, bude to ještě lepší,“ věří žákovský šéftrenér.

Naděje Fastavu mají k dispozici nově vybavenou posilovnu, kde je možné využívat různé pomůcky na cvičení.

„Vybavení ohledně doplňků na trénink, se hodně zlepšuje, “ pochvaluje si Hanko.

Stejně tak je ale i navýšil počet družstev. Chlapci se o plochy i zázemí dělí s novým ženským týmem nebo žákyněmi. „Klíma se příchodem něžného pohlaví změnila k lepšímu,“ tvrdí.

Žáci Fastavu trénují čtyřikrát týdne. Od fotbalu si odpočinou ve čtvrtek, kdy však chodí plavat a jeden volný den mají i o víkendu.

„Na Vršavě se daří postupně dávat dohromady i výborný kolektiv lidí. Základem je pozitivní komunikace, respekt a ochota vzájemně spolupracovat. Šéftrenér mládeže Marek Kalivoda má velké organizační schopnosti,“ dodává Hanko.

Žáci Fastavu Zlín po deseti kolech


Starší žáci U15
4. Fastav Zlín 10 5 3 2 20:14 18
Mladší žáci U14
7. Fastav Zlín 10 4 2 4 20:17 14
Mladší žáci U13
8. Fastav Zlín 10 5 1 4 66:47 16
Mladší žáci U12
6. Fastav Zlín 10 6 0 4 99:49 18