„Proto jsme se rozhodli zjistit, jaký za poslední půlrok udělali pokrok a jestli by nám směrem k jarní části sezony nemohli pomoct. Ve všech případech jde o mladé kluky, kteří zatím mnoho šancí v juniorce nedostali," předeslal úvodem trenér třetiligové rezervy ševců Jaroslav Švach.

Je tedy nasnadě, že ti, kteří uspějí, mohou získat na Letné nový kontrakt. O motivaci tak mají hráči postaráno. „Všem klukům jsem na začátku přípravy řekl, že záleží pouze na nich, jak k tomu přistoupí a jakým způsobem se budou v tréninkovém procesu i přípravných zápasech prezentovat," uvedl Švach.

Minimálně v nejbližších třech týdnech by tedy měla zlínská juniorka trénovat v počtu okolo šestnácti hráčů. Pak může dojít ke změnám. „Budeme reagovat na situaci v A-mužstvu, kde dojde začátkem února k prvnímu zúžení kádru. Rozhodně se ale nechceme hráčů zbavovat překotně, aby se nám neopakovala situace z druhé půlky podzimu, kdy nám ve velké míře museli vypomáhat starší dorostenci," připomíná zlínský kouč.

Zároveň ale přiznává, že během přípravného období ke změnám v kádru určitě dojde. „Hráče, kteří nás o svých kvalitách zatím nepřesvědčí, pustíme znovu na hostování do okolních oddílů. Na základě toho si pak možná znovu stáhneme některé kluky z devatenáctky, kteří už na podzim naznačili svoje možnosti," prozradil Švach.

Fluktuace hráčů by ale rozhodně neměla být taková jako v první půlce sezony. Cíle jsou tedy jednoznačné. „Vytvořit novou kostru týmu, o kterou se budeme v jarních duelech opírat. Ta by měla být relativně stálá a neměnná. V tom spatřuji pro kluky velkou výzvu, protože většina postů zůstává otevřených. Platnou smlouvu ze stávajícího kádru má ve Zlíně málokdo," zopakoval trenér aktuálně 13. týmu MSFL.

Navíc pro fotbalisty, kteří všichni prošli zlínskou mládežnickou akademií, bude mít dvoufázová příprava pouze pozitiva. „I kdyby u nás někdo neuspěl, minimálně si kvalitně zatrénuje a bude dobře připraven na jarní část sezony. Není ani vyloučeno, že během přípravných zápasů zaujme pozorovatele odjinud," řekl Švach.

Oproti podzimu odešel z mužstva pouze obránce Tomáš Čelustka, jenž hostuje v Kunicích, vedoucím týmu ČFL. Na zlínskou Vršavu se zatím přesunuli také starší dorostenci kategorie U19. Z třetiligového hostování v Zábřehu se naopak vrátil stoper Jakub Linek, z Kroměříže pak útočník Miloš Kopečný. Z divizních oddílů přišli Postava, Beránek, Macků, Jasenský, Pantálek, Popela či Surovec. V bráně pak vypomáhá zkušený gólman Otakar Novák.

Program přípravy:

30. 1. Hulín – Zlín B (17 hodin)

2. 2. Zlín B – Napajedla (11, UT Paseky)

9. 2. Kroměříž – Zlín B (10.15)

13. 2. modelové utkání s U19

16. 2. Brumov – Zlín B (14)

23. 2. Zlín B – Frýdek-Místek

3. 3. Slavičín – Zlín B

9. 3. Spytihněv – Zlín B (15, UT Baťov)

17. 3. Slovácko B – Zlín B (10.30)