Ve fotbalovém Brumově však výsledky nemají hodnotu života a smrti. Stačí zachránit se a pak jak jinak než piplat se s talenty.

„Je to osud, naše práce. Děláme ji dobře a lidé nás pochopili, protože se chodí dívat na své vlastní děti. Právě tohle je budoucnost brumovského fotbalu," ví hlavní kouč Miroslav Mičega.

A výchově dal na podzim další rozměr. Příchozího Víta Valentu, někdejšího prvoligového fotbalistu Slovácka, který už v sedmnácti okusil angažmá v PSV Eindhoven, využil do role mentora.

„Víťa přinesl do Brumova kus profesionality a fotbalovosti. Bohužel je dost pracovně vytížený a moc tréninků neabsolvoval. Uvidíme, zda zůstane. Musím s ním promluvit. Ale jsem rád, že přišel, poznal jsem ho a chlapci jasně viděli, jak má vypadat profesionální fotbalista," liboval si Mičega, který Valentu využíval v záloze i na stoperovi.

Říkáte si, co z toho, když výsledky byly mizerné? Konkrétně 14. místo, zisk 17 bodů, pouze pětibodový náskok od poslední Viktorie Otrokovice.

Jenže zatímco Lukšík, Školník, Valenta, Šebek, Straka, Dekleva, Macků a k nim také Strnad marodili, proti exligovým Matušovičovi, Švachovi, Dujkovi, Matůšovi či Lukaštíkovi nastupovali „neznámí" borci.

Z řady talentů pak zřejmě nejvíce vyčnívali útočník Chovanec a záložník a letní posila Horáček. Nezářili sice každý víkend, zato zkušeností nasbírali víc než celé Valašsko švestek do sudů.

„Jsou to velmi nadaní chlapci na vysoké úrovni a patří, mezi širokou skupinu kluků, jako je Urbánek, Martinka, Naňák a Janáč, kteří mají budoucnost. Nejsem přece Copperfield. Je potřeba projít určitým procesem a teprve se musejí naučit hrát mužský fotbal. A to nejde uspěchat," varuje Mičega.

„Ono to už sice vypadá, že si tím hledáme alibi, ale je to naše práce. To jsou mladí kluci, kteří poprvé okusili divizi. Je jasné, že nás opět čeká záchrana a to je tvrdá robota," ví Mičega, který má s podobnou situací tuny zkušeností a ví, jak tým na bitvy o všechno připravit.

A dokonce zvažuje i posílení týmu zvenčí, což Mičega dělá pouze v krajním případě.

„Je jasné, že o tom přemýšlíme. Mám už vytipované hráče, ale máme na to tři měsíce času. A rozhodně opět nepůjdeme do žádných extrémů. Bylo by to zbytečné. Uvidíme, jestli zůstane Víťa Valenta s Martinem Šebkem i další chlapci, kterým končí hostování. Ale dva až tři hráče bych chtěl přivést," uvažoval nahlas Mičega.

Do úvahy také přichází návrat některého z trojice fotbalistů Brumova, kteří v posledních letech podepsali profesionální smlouvy. Zatímco příchod Lukáše Bartošáka z Viktorie Žižkov a Davida Juřici z Frýdku-Místku je nepravděpodobný, návrat Olina Bartozela z Opavy už nevypadá jako totální sci-fi.

„Olinovi končí hostování a záleží na tom, zda s ním prodlouží spolupráci. Byl zraněný a moc toho totiž neodehrál. Ale je stále naším hráčem, záleží na něm i klubu, zda dostane ještě šanci," pokrčil rameny neurčitě Mičega.

Nikoho pak už nepřekvapí, že brumovský stratég dál u týmu zůstává navzdory nevýrazným výsledkům.

„Brumov mám v srdci. Máme tady rozběhnuté projekty, a když nám to vyjde, posuneme se dál. Je to všechno o ekonomice a mravenčí práce, která mě baví. Z Brumova tvoříme konsolidovaný klub, který bude jednou hrát dobrý fotbal," těší Miroslava Mičegu.

Není důvod mu nevěřit.