Při hodnocení utkání s Plzní (0:1) totiž do kamer označil za viníka inkasované branky stopera Jonathana Bijimina. „Tam byla hrubá chyba toho černocha.“

Tato věta na veřejnosti oprávněné rozpoutala vášně. Vedení klubu však jakýkoliv rasistický podtext odmítá, což uvedlo ve svém omluvném prohlášení.

„Je to nešťastné vyjádření, ale vše jsme si ihned poté vysvětlili. Bylo to jen nedorozumění, které nás mrzí, ale v žádném případě nemůže být řeč o rasismu,“ ubezpečil sportovní ředitel Zdeněk Grygera.

Pavel Vyhnal (ve žlutém)
Zklamaný Vyhnal: Na bod jsme s Plzní měli

„Trenér Vlastimil Petržela hodnotil utkání bezprostředně v emocích, a nešikovně tak zvolil toto označení pro hráče Bijimina,“ píše se v prohlášení uveřejněném na webových stránkách.

Faktem zůstává, že hlavním viníkem inkasované branky nebyl ani tak mladý 23letý konžský obránce, který se ve finále snažil již hasit chybu a vykrýval v malém vápně prostor mezi centrujícím Kovaříkem a střelcem gólu Kolářem, ale jeho slovenský kolega Róbert Matejov. Ten totiž propadl v osobním souboji s plzeňským záložníkem. 

Proti poslednímu vyjádření trenéra Petržely, který už v předchozích dnech dokázal svými trenérskými tahy či prohlášeními na adresu svých svěřenců nejednou zaujmout, se následně na sociálních sítích ohradila řada fanoušků a fotbalistů včetně hráčů černé pleti. Mimo jiné i Bijiminův aktuálně zraněný spoluhráč z Pobřeží slonoviny Ibrahim Traoré: „Je tohle v České republice normální?“

Zlínského zadáka se zastal také opavský záložník Joel Kayamba.

Fastav Zlín vs. Viktoria Plzeň
Ševci těsně padli s mistrem. Petržela vidí zlepšení

„Udělal jsem si fotbalový večer. Zápas jsem viděl celý, to, co řekl pan Petržela, mě hodně zklamalo. Toho pána znám už z Baníku, pro mě je to rasista. Takový člověk nemůže být přece profesionálním trenérem,“ kroutil hlavou rodák z Demokratické republiky Kongo.

Vedení FC Fastav Zlín však jakýkoliv rasistický útok kategoricky odmítá a již se k celé záležitosti nechce vyjadřovat.

„Náš klub zaměstnává i další hráče, kteří mají nejrůznější etnický původ, takže hovoření o rasismu není na místě. Jonathan Kabasele Bijimine i trenér Vlastimil Petržela spolu vycházejí profesionálně jak po sportovní, tak i lidské stránce,“ píše se vevyjádření fotbalového klubu z Baťova města.